Служба са истока не да Србији у Европу

Сваки пут кад је Србија усмеравала политику ка Европи, кроз историју, водеће политичке личности су такву политику платиле или животом или изгнанством, каже за Н1 новинар Неwсwеека Милован Јовановић. Према његовом мишљењу, Србији пут у ЕУ кочи "моћна служба са истока".

Србија 25.12.2016 | 21:47
Служба са истока не да Србији у Европу
"Нека невидљива рука не да да Србија постане део ЕУ... Моје мишљење је да је та невидљива рука оличена у једној моћној служби са Истока... Кад сагледате и погледате, ми нисмо у стању од распада Југославије да закорачимо и направимо одлучујући искорак ка ЕУ, односно да постанемо део европске уређене породице", каже он и наводи примере из историје, констатујући да је такво окретање завршавало или убиствима или изгнанствима.

Балкан је буде барета, и овде се још сударају интереси различитих сила, и очигледно да смо ми на удару великих сила, пре свега мислим на Русију и САД, додаје.

Питање од милион долара је, каже, где ми то деценијама грешимо и како је могуће да су све земље бивше СФРЈ боље прошле од нас. Словенија и Хрватска су у НАТО, Црна Гора је на том путу, Македонија жели у НАТО, додаје.

"Да ли је проблем зато што су у Вашингону и најутицајнијем центру моћи Срби и Србија означени као главни узрочници крвавог распада Југославије и да та слика и дан данас фигурира у најутицајнијим центрима у свету... Ја немам одговор на то питање, али бојим се да немају ни наши главари и они који воде ово друштво", каже Јовановић.

Опредељење ове владе јесте да Србија постане чланица ЕУ, они који оцењују како Србија напредује на том путу - САД, Берлин и Брисел, кажу да Србија спроводи реформе и креће се добрим путем, поздрављају рад Владе Александра Вучића, каже Јовановић.

Погледајте изјаве Керија, Меркел, Штајнамајера, Мекалистера, Јункера, Могерини - сви су сагласни да Србија показује напредак и да иде у добром правцу и сматрају да је Србија довољно способна да проблеме и аномалије решава на том путу, уз отварање поглавља, наглашава Јовановић. Зато сматра да је првобитна блокада Хрватске Поглавља 26 била непотребна.

О хулиганима: Држава да извади из фиока пријаве

Војислав Туфегџић је за нови Неwсwеек разговарао са Вељком Беливуком, вођом навијача Партизана, који је, према сопственим речима, био најбољи пријатељ недавно убијеног Александра Станковића или Салета Мутавог - како је био познат. Станковић је, подсетимо, 2013. године био осуђен на пет година и 10 месеци затвора због трговине дрогом и поседовања оружја, али ту казну никада није ни почео да служи.

Министар полиције је рекао да је Станковића убила једна од најорганизованијих криминалних група на Балкану.

Коментаришући то, Јовановић је рекао да је Беливук причао за тај недељник о навијачима, зашто су такви какви јесу, а говорио је и о нападу на обезбеђење на Вазуру.

Јовановић каже да би држава морала да реагује на пријаве које стоје у фиокама, и да мора да покрене ствари са мртве тачке. Тешко да бисте нашли у некој земљи у Европи пример да људи који су оптужени за најтежа кривична дела, а представљају се као вође навијача, слободно шетају градом и "деле правду" на начин као што то овде чине, рекао је.

Проблем овог друштва и ове државе јесте то што смо ми таоци безбедносних служби, војних и цивилних, које су недемонтиране и нереформисане од 1945. године, мишљења је Јовановић. Он каже да су све земље бившег СССР урадиле лустрацију, отвориле досијее и демонтирале безбедносне службе. Једино ми то нисмо успели и крајње је време да у то кренемо, каже.

На подсећање да је премијер пре неколико месеци рекао да држава нема снаге да се суочи с хулиганима, Јовановић каже да је из те изјаве све јасно - да је то капитулација државе.

Он наводи да ако неко има подршку, како каже, 60 одсто грађана Србије, а изјави да не може да се обрачуна с тим делом друштва које је у спрези са мафијом и службама безбедности, како ће онда с тим да се обрачуна нека будућа власт која ће имати 15 или 20 одсто подршке.

Извор: Н1

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Туга

25.12.2016 14:25

Боже драги ко све даје себи за право да се глуми аналитичаре и што је још горе да им се придаје медијска пажња а у ствари само треба видјети одакле "примају" плату и одмах се види одакле вјетар дува! Пазите изјаве: "како је могуће да су све земље бивше СФРЈ боље прошле од нас. Словенија и Хрватска су у НАТО, Црна Гора је на том путу, Македонија жели у НАТО" - нема шта, Сорош одрешио кесу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

25.12.2016 14:30

Јовановицу, вама нико небрани да се "потурците" и тако престанете да будете СРБин. Никаква тајна слузба са Истока не брани СРБији да она изврси своје самоубиство уласком у ЕЗ морално труле Западне Европе, хад је то волха Бизија. Стари СРБску Родјак Господ нас Исус Христос веома добро зна а народ осеца какво њега морално зло и пропаст цека у ЕЗ и НАТО Пакту који нас је бомвардовао прије само неколико година са осиромасеним уранијумом. Зато слободарски градјани СРБије а поготово христољубиви СРБски Народ неце заједно са дјаволом тикве да сади да се оне неби њему поново о главе лупале. Сто се тице "Срба" попут вас и "СРБски политицара" који су плацени од Запада да својим празним прицама СРБе зељне Истине Христове и Правде Бозије зедне преводе преко воде најбоље би било да се нагузите својим господарима да вас је.. тако да вец једном сви знами са киме посла имамо?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

25.12.2016 14:48

Уласком Србије у Нато и ЕУ, могуцност новог ратног сукоба би се свела на минимум. Медјутим то би истовремено знацило да Велика Србија висе није могуца. А то се у овом тренутку неце десити, јер ВС. је несто сто 80% Срба јос сања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угурсуз

25.12.2016 16:00

Политиком коју сада воде Вучић и Николић Србија није ни на небу ни на земљи. Они наводно хоће земљу да уведу у ЕУ, а уједно и да имају чврсту економску, војну и сваку другу сарадњу са Русијом, а вјероватно знају да то ЕУ неће прихватити, већ ће им једног тренутка јасно рећи: ми или они ( Русија),или од прикључења ЕУ нема ништа.

Name

влад

25.12.2016 15:02

Квази аналитицар! Не види даље од своје тарабе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАКСИМ

25.12.2016 15:12

Проблем је јовановићу (не мигу ти великим именом написати презиме) сто је НАТО злочиначки масакрирао нас народ којем ти оцигледно не припадас и церецио Србију како кад су Радисава набијали на колац и у тиме сто мој народ и данас у епидемији умире од карцинома. Од осиримасеног уранијума којег су НАТИ злоцинци писијали као жиито по мојиј земљи е то тје сасвим довољан разлог сто Србија тами никад неце јер не зели а не то сто ти наводис као разлог да смо криви за рат. Па зна се ко је разорио Југу криминална фукара са запада а та Југа је била додра свима ти си ицигледно ангажован за неку сићу да пишеш ивакве памфлете

ОДГОВОРИТЕ
Name

НапреДНО

25.12.2016 15:16

Миловане не просипај демагогију. Који црни НАТО и ЕУ. Да си мало отишао даље из Београда видио би да су границе Хрватске уједно и границе ЕУ. Но с обзиром да ти не идеш даље од хотела Зира не чуди ме ово твоје пискарање. Или си научио од генерала Граховца или си попут Лазанског постао плаћени новинар. Нико не спречава Србију да буде члануца ЕУ али на нашу срећу ЕУ неће Србију у чланство. А да је нека доброта учлањење у ЕУ Швајцарци би давно потрчали тамо. Према томе Миловане батали се ћорава посла и просипања демагогије. Држи се ти Арене и генерала Граховца. То ти је крајњи домет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

леко

25.12.2016 16:01

Поредити Свици и Србију је неозбиљно,Србија не иде у ЕУ реда ради и ради интереса ЕУ него због својих интереса а ста је алтернатива томе мозда Русија која нам сваки вето дебело наплати кроз с300 или миг-е.

Name

кмкок

25.12.2016 15:37

Србија не треба и неце никад да буде дио ЕУ и НАТО а ти Јовановицу јави свом газди Соросу да ти је дзабе давао плату све ове године... Кад дрзава коју бомбардујес постане дио твоје дрзаве то се зове окупација а управо би то био слуцај са Србијом у ЕУ послије НАТО агресије и отимања Косова... Зато Јовановицу кус...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмкок

25.12.2016 15:38

Каква је овај фаца могао би ладно гулас да рекламира... а отприлике тако и размисља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

25.12.2016 16:32

Невидљива сила са истока је мајка Русија и православље... а сад иди код сороша

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пописивац

25.12.2016 16:54

Господине Јовановиц гдје цес ти да Србима прицас истину.Сви знају да си у праву,али они сами себе убједјују да то није истина.Висе воле аналитицаре Галијасевица.Лазанског,Андјелковица и други експерата,који им просипају супље прице и лази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спорт

25.12.2016 19:30

Јовановиц и андјус два краља,као они су ти погадјају све

ОДГОВОРИТЕ
Name

кратка памет

26.12.2016 14:14

Ниста му не вјерујем.

ОДГОВОРИТЕ