Služba sa istoka ne da Srbiji u Evropu

Svaki put kad je Srbija usmeravala politiku ka Evropi, kroz istoriju, vodeće političke ličnosti su takvu politiku platile ili životom ili izgnanstvom, kaže za N1 novinar Newsweeka Milovan Jovanović. Prema njegovom mišljenju, Srbiji put u EU koči "moćna služba sa istoka".

Srbija 25.12.2016 | 21:47
Služba sa istoka ne da Srbiji u Evropu
"Neka nevidljiva ruka ne da da Srbija postane deo EU... Moje mišljenje je da je ta nevidljiva ruka oličena u jednoj moćnoj službi sa Istoka... Kad sagledate i pogledate, mi nismo u stanju od raspada Jugoslavije da zakoračimo i napravimo odlučujući iskorak ka EU, odnosno da postanemo deo evropske uređene porodice", kaže on i navodi primere iz istorije, konstatujući da je takvo okretanje završavalo ili ubistvima ili izgnanstvima.

Balkan je bude bareta, i ovde se još sudaraju interesi različitih sila, i očigledno da smo mi na udaru velikih sila, pre svega mislim na Rusiju i SAD, dodaje.

Pitanje od milion dolara je, kaže, gde mi to decenijama grešimo i kako je moguće da su sve zemlje bivše SFRJ bolje prošle od nas. Slovenija i Hrvatska su u NATO, Crna Gora je na tom putu, Makedonija želi u NATO, dodaje.

"Da li je problem zato što su u Vašingonu i najuticajnijem centru moći Srbi i Srbija označeni kao glavni uzročnici krvavog raspada Jugoslavije i da ta slika i dan danas figurira u najuticajnijim centrima u svetu... Ja nemam odgovor na to pitanje, ali bojim se da nemaju ni naši glavari i oni koji vode ovo društvo", kaže Jovanović.

Opredeljenje ove vlade jeste da Srbija postane članica EU, oni koji ocenjuju kako Srbija napreduje na tom putu - SAD, Berlin i Brisel, kažu da Srbija sprovodi reforme i kreće se dobrim putem, pozdravljaju rad Vlade Aleksandra Vučića, kaže Jovanović.

Pogledajte izjave Kerija, Merkel, Štajnamajera, Mekalistera, Junkera, Mogerini - svi su saglasni da Srbija pokazuje napredak i da ide u dobrom pravcu i smatraju da je Srbija dovoljno sposobna da probleme i anomalije rešava na tom putu, uz otvaranje poglavlja, naglašava Jovanović. Zato smatra da je prvobitna blokada Hrvatske Poglavlja 26 bila nepotrebna.

O huliganima: Država da izvadi iz fioka prijave

Vojislav Tufegdžić je za novi Newsweek razgovarao sa Veljkom Belivukom, vođom navijača Partizana, koji je, prema sopstvenim rečima, bio najbolji prijatelj nedavno ubijenog Aleksandra Stankovića ili Saleta Mutavog - kako je bio poznat. Stanković je, podsetimo, 2013. godine bio osuđen na pet godina i 10 meseci zatvora zbog trgovine drogom i posedovanja oružja, ali tu kaznu nikada nije ni počeo da služi.

Ministar policije je rekao da je Stankovića ubila jedna od najorganizovanijih kriminalnih grupa na Balkanu.

Komentarišući to, Jovanović je rekao da je Belivuk pričao za taj nedeljnik o navijačima, zašto su takvi kakvi jesu, a govorio je i o napadu na obezbeđenje na Vazuru.

Jovanović kaže da bi država morala da reaguje na prijave koje stoje u fiokama, i da mora da pokrene stvari sa mrtve tačke. Teško da biste našli u nekoj zemlji u Evropi primer da ljudi koji su optuženi za najteža krivična dela, a predstavljaju se kao vođe navijača, slobodno šetaju gradom i "dele pravdu" na način kao što to ovde čine, rekao je.

Problem ovog društva i ove države jeste to što smo mi taoci bezbednosnih službi, vojnih i civilnih, koje su nedemontirane i nereformisane od 1945. godine, mišljenja je Jovanović. On kaže da su sve zemlje bivšeg SSSR uradile lustraciju, otvorile dosijee i demontirale bezbednosne službe. Jedino mi to nismo uspeli i krajnje je vreme da u to krenemo, kaže.

Na podsećanje da je premijer pre nekoliko meseci rekao da država nema snage da se suoči s huliganima, Jovanović kaže da je iz te izjave sve jasno - da je to kapitulacija države.

On navodi da ako neko ima podršku, kako kaže, 60 odsto građana Srbije, a izjavi da ne može da se obračuna s tim delom društva koje je u sprezi sa mafijom i službama bezbednosti, kako će onda s tim da se obračuna neka buduća vlast koja će imati 15 ili 20 odsto podrške.

Izvor: N1

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Tuga

25.12.2016 14:25

Bože dragi ko sve daje sebi za pravo da se glumi analitičare i što je još gore da im se pridaje medijska pažnja a u stvari samo treba vidjeti odakle "primaju" platu i odmah se vidi odakle vjetar duva! Pazite izjave: "kako je moguće da su sve zemlje bivše SFRJ bolje prošle od nas. Slovenija i Hrvatska su u NATO, Crna Gora je na tom putu, Makedonija želi u NATO" - nema šta, Soroš odrešio kesu

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

25.12.2016 14:30

Jovanovicu, vama niko nebrani da se "poturcite" i tako prestanete da budete SRBin. Nikakva tajna sluzba sa Istoka ne brani SRBiji da ona izvrsi svoje samoubistvo ulaskom u EZ moralno trule Zapadne Evrope, had je to volha Bizija. Stari SRBsku Rodjak Gospod nas Isus Hristos veoma dobro zna a narod oseca kakvo njega moralno zlo i propast ceka u EZ i NATO Paktu koji nas je bomvardovao prije samo nekoliko godina sa osiromasenim uranijumom. Zato slobodarski gradjani SRBije a pogotovo hristoljubivi SRBski Narod nece zajedno sa djavolom tikve da sadi da se one nebi njemu ponovo o glave lupale. Sto se tice "Srba" poput vas i "SRBski politicara" koji su placeni od Zapada da svojim praznim pricama SRBe zeljne Istine Hristove i Pravde Bozije zedne prevode preko vode najbolje bi bilo da se naguzite svojim gospodarima da vas je.. tako da vec jednom svi znami sa kime posla imamo?!

ODGOVORITE
Name

Kiklop

25.12.2016 14:48

Ulaskom Srbije u Nato i EU, mogucnost novog ratnog sukoba bi se svela na minimum. Medjutim to bi istovremeno znacilo da Velika Srbija vise nije moguca. A to se u ovom trenutku nece desiti, jer VS. je nesto sto 80% Srba jos sanja.

ODGOVORITE
Name

Ugursuz

25.12.2016 16:00

Politikom koju sada vode Vučić i Nikolić Srbija nije ni na nebu ni na zemlji. Oni navodno hoće zemlju da uvedu u EU, a ujedno i da imaju čvrstu ekonomsku, vojnu i svaku drugu saradnju sa Rusijom, a vjerovatno znaju da to EU neće prihvatiti, već će im jednog trenutka jasno reći: mi ili oni ( Rusija),ili od priključenja EU nema ništa.

Name

vlad

25.12.2016 15:02

Kvazi analiticar! Ne vidi dalje od svoje tarabe!

ODGOVORITE
Name

MAKSIM

25.12.2016 15:12

Problem je jovanoviću (ne migu ti velikim imenom napisati prezime) sto je NATO zločinački masakrirao nas narod kojem ti ocigledno ne pripadas i cerecio Srbiju kako kad su Radisava nabijali na kolac i u time sto moj narod i danas u epidemiji umire od karcinoma. Od osirimasenog uranijuma kojeg su NATI zlocinci pisijali kao žiito po mojij zemlji e to tje sasvim dovoljan razlog sto Srbija tami nikad nece jer ne zeli a ne to sto ti navodis kao razlog da smo krivi za rat. Pa zna se ko je razorio Jugu kriminalna fukara sa zapada a ta Juga je bila dodra svima ti si icigledno angažovan za neku siću da pišeš ivakve pamflete

ODGOVORITE
Name

NapreDNO

25.12.2016 15:16

Milovane ne prosipaj demagogiju. Koji crni NATO i EU. Da si malo otišao dalje iz Beograda vidio bi da su granice Hrvatske ujedno i granice EU. No s obzirom da ti ne ideš dalje od hotela Zira ne čudi me ovo tvoje piskaranje. Ili si naučio od generala Grahovca ili si poput Lazanskog postao plaćeni novinar. Niko ne sprečava Srbiju da bude članuca EU ali na našu sreću EU neće Srbiju u članstvo. A da je neka dobrota učlanjenje u EU Švajcarci bi davno potrčali tamo. Prema tome Milovane batali se ćorava posla i prosipanja demagogije. Drži se ti Arene i generala Grahovca. To ti je krajnji domet.

ODGOVORITE
Name

leko

25.12.2016 16:01

Porediti Svici i Srbiju je neozbiljno,Srbija ne ide u EU reda radi i radi interesa EU nego zbog svojih interesa a sta je alternativa tome mozda Rusija koja nam svaki veto debelo naplati kroz s300 ili mig-e.

Name

kmkok

25.12.2016 15:37

Srbija ne treba i nece nikad da bude dio EU i NATO a ti Jovanovicu javi svom gazdi Sorosu da ti je dzabe davao platu sve ove godine... Kad drzava koju bombardujes postane dio tvoje drzave to se zove okupacija a upravo bi to bio slucaj sa Srbijom u EU poslije NATO agresije i otimanja Kosova... Zato Jovanovicu kus...

ODGOVORITE
Name

kmkok

25.12.2016 15:38

Kakva je ovaj faca mogao bi ladno gulas da reklamira... a otprilike tako i razmislja...

ODGOVORITE
Name

симо

25.12.2016 16:32

Невидљива сила са истока је мајка Русија и православље... а сад иди код сороша

ODGOVORITE
Name

Popisivac

25.12.2016 16:54

Gospodine Jovanovic gdje ces ti da Srbima pricas istinu.Svi znaju da si u pravu,ali oni sami sebe ubjedjuju da to nije istina.Vise vole analiticare Galijasevica.Lazanskog,Andjelkovica i drugi eksperata,koji im prosipaju suplje price i lazi.

ODGOVORITE
Name

Sport

25.12.2016 19:30

Jovanovic i andjus dva kralja,kao oni su ti pogadjaju sve

ODGOVORITE
Name

kratka pamet

26.12.2016 14:14

Nista mu ne vjerujem.

ODGOVORITE