Католички вјерници прослављају Божић

Римокатоличка црква и све хришћанске цркве које вријеме рачунају по Грегоријанском календару славе данас Божић, празник рођења Исуса Христа.

Регион 25.12.2016 | 10:56
Католички вјерници прослављају Божић
У хришћанству се вјерује да је Христово рођење доњело свјетлост истине људском роду и да је тим догађајем испуњено старозавјетно пророчанство о рођењу Спаситеља.

Јаслама, у којима је симболично представљена сцена рођења са Богомладенцем, Маријом и Јосифом, клањају се на Божић вјерници у католичким црквама и другим црквама западног обреда.

У ПОНОЋ СЛУЖЕНЕ МИСЕ ШИРОМ БиХ

У католичким црквама широм БиХ у поноћ су служене мисе поводом једног од најрадоснијих празника Божића.

У Сарајевској катедрали Срца Исусова мису је предводио надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић који је у обраћању вјерницима пожелио да Божије свјетло засија у срцима људи, породицама и у свијету.

"Живимо у времену безнађа, обавијени мраком немилих ратова који се воде из интересних разлога. Они којима су памет попили и које гурају да убијају називају терористима, а они који их у то гурају су већи терористи. Велики који продају мале људе. Руши се Божији закон и то називају демократијом", рекао је Пуљић.

Он је упозорио да је изгубљено поштовање живота, јер се нерођено убија, стари се еутаназирају. Кардинал Пуљић позвао је вјернике да славе Исуса, јер просвјетљује смисао живота, враћа достојанство човјеку.

"Нека Божићна ноћ просвијетли срца, одагна безнађе које је завладало у људима. Не дајмо да нам испију разум, осјећај за правду, богобојазност", рекао је Пуљић.

Кардинал Пуљић ће и данас у Сарајевској катедрали предводити славити Божићну мису.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Православац

25.12.2016 11:13

Сретан Божић свим вјерницима да су живи и здрави и дуго година да га прославјају

ОДГОВОРИТЕ