Katolički vjernici proslavljaju Božić

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru slave danas Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

Region 25.12.2016 | 10:56
Katolički vjernici proslavljaju Božić
U hrišćanstvu se vjeruje da je Hristovo rođenje donjelo svjetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavjetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom, klanjaju se na Božić vjernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

U PONOĆ SLUŽENE MISE ŠIROM BiH

U katoličkim crkvama širom BiH u ponoć su služene mise povodom jednog od najradosnijih praznika Božića.

U Sarajevskoj katedrali Srca Isusova misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić koji je u obraćanju vjernicima poželio da Božije svjetlo zasija u srcima ljudi, porodicama i u svijetu.

"Živimo u vremenu beznađa, obavijeni mrakom nemilih ratova koji se vode iz interesnih razloga. Oni kojima su pamet popili i koje guraju da ubijaju nazivaju teroristima, a oni koji ih u to guraju su veći teroristi. Veliki koji prodaju male ljude. Ruši se Božiji zakon i to nazivaju demokratijom", rekao je Puljić.

On je upozorio da je izgubljeno poštovanje života, jer se nerođeno ubija, stari se eutanaziraju. Kardinal Puljić pozvao je vjernike da slave Isusa, jer prosvjetljuje smisao života, vraća dostojanstvo čovjeku.

"Neka Božićna noć prosvijetli srca, odagna beznađe koje je zavladalo u ljudima. Ne dajmo da nam ispiju razum, osjećaj za pravdu, bogobojaznost", rekao je Puljić.

Kardinal Puljić će i danas u Sarajevskoj katedrali predvoditi slaviti Božićnu misu.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pravoslavac

25.12.2016 11:13

Sretan Božić svim vjernicima da su živi i zdravi i dugo godina da ga proslavjaju

ODGOVORITE