Вишемилионски спор у вези с 'ХЕС Врбас' трајаће годинама

Арбитражни спор између БиХ и словеначке компаније "Виадуцт" из Порторожа, који је покренут пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова (ИЦСИД), у вези с (не)изградњом двије хидроелектране на Врбасу, трајаће наредних неколико година, а обје стране најављују да ће изнијети мноштво аргумената.

Босна и Херцеговина 24.12.2016 | 16:27
Вишемилионски спор у вези с 'ХЕС Врбас' трајаће годинама
Наиме, фирма "Виадуцт", те Владимир Зевник и Борис Гољевшчек су 16. септембра ове године поднијели захтјев за покретање арбитражног поступка, с циљем накнаде штете проузроковане кршењем одредаба Споразума о реципрочном унапређењу и заштити инвестиција, који је закључен између БиХ и Словеније, као и кршењем одредаба Уговора о енергетској повељи, чији су потписници такође БиХ и Словенија.

ИЦСИД је 15. новембра ове године регистровао овај предмет, што се види и на њиховој званичној интернет страници, гдје још стоји да трибунал у овом случају још није конституисан.

Кроз поднесени арбитражни захтјев Словенци од БиХ потражују накнаду проузроковане штете у висини не мањој од 51 милион евра, уз могућност увећања одштетног захтјева након спровођења додатних релевантних вјештачења за потребе арбитражног поступка.

Како тврде у свом захтјеву за покретањем арбитраже, толику штету су наводно претрпјели због немогућности реализације изградње двије хидроелектране - Крупа и Бањалука ниска, на Врбасу. Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства РС, рекао је "Независним" да је по питању "ХЕС Врбас" потребно да БиХ, која је у овом случају тужена страна, спроведе све активности које спроводи држава против које је покренут спор.

"Свакако да је РС дио тог спора и ми ћемо у складу с нашим обавезама дјеловати врло активно. У будућности очекујемо да ће доћи до избора арбитара и у том смислу очекујемо активно учешће и институција РС, које би за то биле надлежне, као и институција БиХ", рекао је Ђокић.

Он је подсјетио да је спор настао због концесије која је закључена 2004. године и која није реализована, те да одштетни захтјев износи 51 милион евра, колико потражују од БиХ.

"Не знам којом динамиком ће овај спор ићи, али процјењујемо да би требало да траје наредне двије године. Мислимо да РС стоји добро у овом спору, али не можемо ништа прејудицирати и не можемо утицати на ток оваквих спорова, али сам увјерен да имамо мноштво аргумената које ћемо понудити у току арбитраже", рекао је Ђокић.

Из Адвокатске канцеларије "Барош" Бањалука, која, између осталих, заступа "Виадуцт" у овом спору, рекли су да су инвеститори из Словеније путем концесионог друштва "ХЕС Врбас" Бањалука с Владом РС као концендентом 25. новембра 2004. године, закључили Уговор о концесији за изградњу хидроенергетског система на Врбасу, који је усљед нереализације раскинут 29. септембра прошле године. П

оред њих, словеначку страну у овом спору заступају и "Сцрантом Дуллес Интернатионал ЛЛЦ", адвокат Тимоти Скрантом, као и реномирана адвокатска канцеларија "Митцхелл, Силберберг & Кнупп ЛЛП" са сједиштем у Лос Анђелесу, Њујорку и Вашингтону, на челу с адвокатом Марком Бравином, који важи за једног од водећих свјетских стручњака за ИЦСИД арбитражне поступке.

"Више информација о самом току арбитражног поступка за сада не можемо саопштавати, осим информација које се могу пронаћи на званичној интернет страници ИЦСИД-а", рекли су из канцеларије "Барош" и додали да се додатне информације могу затражити и од Правобранилаштва БиХ, које заступа интересе БиХ у овом поступку.

На наше питање, који ће то бити главни адути словеначке стране у овом спору, из Адвокатске канцеларије "Барош" су рекли да "уколико под главним адутима подразумијевате доказне материјале које ћемо користити током поступка, ради се о сложеној доказној грађи која ће бити презентована у самом поступку".

Млађан Мандић, замјеник правобраниоца БиХ, рекао је да је у овом случају веома обимна документација, те да се процјењује да ће спор трајати најмање три до четири године.

"Слиједи одређивање арбитара у прописаном року и да се заврши договор између Владе РС и Савјета министара БиХ", рекао је Мандић.

Извор: Независне  новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БОРАЦ

24.12.2016 16:31

ТАМИНДЗИЈА ИЛИЈА ДЕЗЕРТЕР У РАТУ САДА МАНИПУЛИСЕ У ХЕТ ТРЕБИЊЕ И КУПУЈЕ ГЛАСОВЕ ПРЉАВИМ ПАРАМА.КУКАВИЦА У РАТУ ФРОНТА ОЦИМА НИЈЕ ВИДИО.У ЦРНОЈ ГОРИ СЕ СКРИВАО КАО ЛАЗНА ИЗБЈЕГЛИЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зајебант

25.12.2016 08:20

Чуј овог, сад треба БиХ да се укључи, ахаххааахха...

Name

Припрема је пола посла

24.12.2016 19:34

Интеграл ради у Бочцу преливни тунел, а има и чувену јахту у Порторожу. Можда они стоје иза свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

24.12.2016 22:27

Ово шта нам раде, превршило је сваку мјеру.

ОДГОВОРИТЕ