Насљеђе: Сјећање на заборављене

Удружење дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ у Требињу организовало је сјећање на све оне који су дали животе за Републику Српску. Како кажу у „Насљеђу“, циљ окупљања је скретање пажње на све већи заборав на све који су учествовали у стварању Републике Српске.

Република Српска 24.12.2016 | 14:35
Насљеђе: Сјећање на заборављене
Предсједник Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ Саша Пешикан каже да је Републике Српска створена не тако давно, али да се данас комплетно друштво све лошије односи према онима који су дали животе за њено стварање, као и онима који су учествовали у одбрамбено-отаџбинском рату.

“Никакав датум данас није битан и управо је то и повод да нам не треба никакав датум да би дошли овдје да одамо почаст нашим херојима. Много тога је заборављено, ми као народ заборавили смо све оне који су и погинули, који су се борили, на крају и сами себе, јер на помене дође тек пар људи. Видите како је народ данас подијељен и окренули смо се једни према другим, а не тако давно сви смо били као један и заједно, а то морамо чувати ако мислимо да опстанамо као народ. Генерално смо сви заборавили, и институције и ми као обичан народ, не само у Требињу него у цијелој Републици Српској. Видићете да у многим градовима не постоји уопште споменик какав ми имамо у Требињу, нити постоји централни споменик у Бањалуци”, каже Пешикан.



Међу оним који су се одазвали позиву Удружења дјеце погинулих бораца био је и демобилисани борац Александар Сарић, који је као малољетник био међу онима који су бранили своје огњиште.

“Дошао сам као демобилисани борац Војске Републике Српске, један од најмлађих бораца Херцеговачког корпуса, генерација покојног Александра Маслеше, да не заборавимо синове који су дали животе за Републику Српску.”, истакао је Сарић.



У Удружењу Насљеђе подсјетили су и на приједлог да сваки град добије улицу по Споменку Гостићу, најмлађем погинулом борцу Војске Републике Српске.



БН телевизија

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Радашин

24.12.2016 15:13

Ви сте ко дјеца носили пушке даби вас ратни профитери смјестили у затворе за ратне злучине.штитећи своје гузице. Тако се данас миле и остали туку упрса као велики срби не обзирући се ни на погинуле рањене а понај мање на ове преживјеле.Нас полако убија са неправдом али кад смо преживјели турке преживјећемо и српске издајнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

24.12.2016 15:17

На залост ово је земља мафије и тајкуна борци и њихове породице су апсолутно невазне ако смо дозволили да нам дезертер и ратни профитер буде предсједник па какви смо ми то борци??

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

24.12.2016 15:20

Добре идеје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

слава палим борцима

24.12.2016 16:44

У БЛ и не треба да постоји.Они никакве везе немају са РС и ВРС.Тамо гдје борба била тамо и споменик постоји а то је Херцеговина,С.СА,БН итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

25.12.2016 13:59

Зар није срамота што у Невесињу не постоји споменик погинулим борцима, а Невесиње је дало преко 650 погинулих бораца. Споменик није дала да се направи власт СДС-а која је неприкосновено владала од 1992. године, а посебно начелник уи два мандата Миковић.

Name

У Невесињу има Спомен костурница

25.12.2016 21:42

Ви из СНСД сте доказано болесни.Ви користите и пале борце да би се препуцавали и обрацунавали са СДС.У БН влада СДС и ето видис има неколико споменика а у БЛ нема ни један и не треба да га има да се зна ко је ратовао а ко није.У Невесињу се на Спомен костурници врси и полагање вијенаца и одавање поцасти палим борцима и прослава Митровданске битке.

Name

глупи народ

25.12.2016 21:49

Па нема ни у Билеци али има цетницки да лијеце фрустрације из 2.рата.Око 250.000 КМ дали за споменик цетницима а ни зуту банку за пале борце.И сад им је неко крив.Нико није крив осим глупог народа.

Name

ВРС

26.12.2016 07:54

Боже уразуми појединце, јер не знају шта пишу. Није исто Спомен костурница и споменик палим борцима. Када гледам на телевизији та обиљежавања на Спомен костурници видим највише дезертера и оних који су били далеко од фронта. Ако ниси упућен само да ти кажем да су по Крајини и Семберији и Мјесне заједнице или чак и села, као у Невесињу Биоград подигли споменике погинулим борцима. У Спомен костурници се налазе кости највише цивила страдалих у прошлом рату, а не знам да ли имају неидентификоване кости иједног борца и није логично да се ту одају почасти борцима.

Name

ВРС

24.12.2016 20:01

Замисли да из Херцеговине долази акција да се направи централни споменик палим борцима у БЛ а оне дгенерике у БЛ бас боли брига они немају ни свој локални споменик.Тај сљам из Крајине па то је највеца бједа која нас је могла задесити.Не треба тамо ни да се прави кад нису ни ратовали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТБ

24.12.2016 21:08

Па имате илију посланика ратну кукавицу.прво поцистите своје двориста и не дајите гласове таквима.таминдзија је дезертер прве категорије.размислите добро о томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.12.2016 12:43

Хајде висе сте се наглаву попели ко је дезертер ко није.Ето ви гласате за Додика највецег дезертера.30 год послије они јос прицају о дезертерима.Није ријец о њима него да се дан данас нико не сјеца бораца цак ни у БЛ споменик да им подигну.Ти ако имас неки нерјесен проблем са Илијом је друга ствар.

Name

ре

25.12.2016 14:57

Обецо ти посо у хету па га бранис,или си са њим ратово триста километара од фронта>>?или цекас 50 к.м,јос те није исплатио?

Name

за ре

25.12.2016 21:45

Не знам колико знас ста говорис али Илија као и Додик јесу дезертерии цланови исти странке.Али нису они подизали споменике.....није СНСД подигао ни један споменик а и како да подигне кад су се борили против РС.Па из БЛ се русила РС и ВРС.