Nasljeđe: Sjećanje na zaboravljene

Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“ u Trebinju organizovalo je sjećanje na sve one koji su dali živote za Republiku Srpsku. Kako kažu u „Nasljeđu“, cilj okupljanja je skretanje pažnje na sve veći zaborav na sve koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske.

Republika Srpska 24.12.2016 | 14:35
Nasljeđe: Sjećanje na zaboravljene
Predsjednik Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“ Saša Pešikan kaže da je Republike Srpska stvorena ne tako davno, ali da se danas kompletno društvo sve lošije odnosi prema onima koji su dali živote za njeno stvaranje, kao i onima koji su učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“Nikakav datum danas nije bitan i upravo je to i povod da nam ne treba nikakav datum da bi došli ovdje da odamo počast našim herojima. Mnogo toga je zaboravljeno, mi kao narod zaboravili smo sve one koji su i poginuli, koji su se borili, na kraju i sami sebe, jer na pomene dođe tek par ljudi. Vidite kako je narod danas podijeljen i okrenuli smo se jedni prema drugim, a ne tako davno svi smo bili kao jedan i zajedno, a to moramo čuvati ako mislimo da opstanamo kao narod. Generalno smo svi zaboravili, i institucije i mi kao običan narod, ne samo u Trebinju nego u cijeloj Republici Srpskoj. Vidićete da u mnogim gradovima ne postoji uopšte spomenik kakav mi imamo u Trebinju, niti postoji centralni spomenik u Banjaluci”, kaže Pešikan.



Među onim koji su se odazvali pozivu Udruženja djece poginulih boraca bio je i demobilisani borac Aleksandar Sarić, koji je kao maloljetnik bio među onima koji su branili svoje ognjište.

“Došao sam kao demobilisani borac Vojske Republike Srpske, jedan od najmlađih boraca Hercegovačkog korpusa, generacija pokojnog Aleksandra Masleše, da ne zaboravimo sinove koji su dali živote za Republiku Srpsku.”, istakao je Sarić.



U Udruženju Nasljeđe podsjetili su i na prijedlog da svaki grad dobije ulicu po Spomenku Gostiću, najmlađem poginulom borcu Vojske Republike Srpske.



BN televizija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Radašin

24.12.2016 15:13

Vi ste ko djeca nosili puške dabi vas ratni profiteri smjestili u zatvore za ratne zlučine.štiteći svoje guzice. Tako se danas mile i ostali tuku uprsa kao veliki srbi ne obzirući se ni na poginule ranjene a ponaj manje na ove preživjele.Nas polako ubija sa nepravdom ali kad smo preživjeli turke preživjećemo i srpske izdajnike.

ODGOVORITE
Name

borac

24.12.2016 15:17

Na zalost ovo je zemlja mafije i tajkuna borci i njihove porodice su apsolutno nevazne ako smo dozvolili da nam dezerter i ratni profiter bude predsjednik pa kakvi smo mi to borci??

ODGOVORITE
Name

građanin

24.12.2016 15:20

Dobre ideje...

ODGOVORITE
Name

slava palim borcima

24.12.2016 16:44

U BL i ne treba da postoji.Oni nikakve veze nemaju sa RS i VRS.Tamo gdje borba bila tamo i spomenik postoji a to je Hercegovina,S.SA,BN itd.

ODGOVORITE
Name

VRS

25.12.2016 13:59

Zar nije sramota što u Nevesinju ne postoji spomenik poginulim borcima, a Nevesinje je dalo preko 650 poginulih boraca. Spomenik nije dala da se napravi vlast SDS-a koja je neprikosnoveno vladala od 1992. godine, a posebno načelnik ui dva mandata Miković.

Name

U Nevesinju ima Spomen kosturnica

25.12.2016 21:42

Vi iz SNSD ste dokazano bolesni.Vi koristite i pale borce da bi se prepucavali i obracunavali sa SDS.U BN vlada SDS i eto vidis ima nekoliko spomenika a u BL nema ni jedan i ne treba da ga ima da se zna ko je ratovao a ko nije.U Nevesinju se na Spomen kosturnici vrsi i polaganje vijenaca i odavanje pocasti palim borcima i proslava Mitrovdanske bitke.

Name

glupi narod

25.12.2016 21:49

Pa nema ni u Bileci ali ima cetnicki da lijece frustracije iz 2.rata.Oko 250.000 KM dali za spomenik cetnicima a ni zutu banku za pale borce.I sad im je neko kriv.Niko nije kriv osim glupog naroda.

Name

VRS

26.12.2016 07:54

Bože urazumi pojedince, jer ne znaju šta pišu. Nije isto Spomen kosturnica i spomenik palim borcima. Kada gledam na televiziji ta obilježavanja na Spomen kosturnici vidim najviše dezertera i onih koji su bili daleko od fronta. Ako nisi upućen samo da ti kažem da su po Krajini i Semberiji i Mjesne zajednice ili čak i sela, kao u Nevesinju Biograd podigli spomenike poginulim borcima. U Spomen kosturnici se nalaze kosti najviše civila stradalih u prošlom ratu, a ne znam da li imaju neidentifikovane kosti ijednog borca i nije logično da se tu odaju počasti borcima.

Name

VRS

24.12.2016 20:01

Zamisli da iz Hercegovine dolazi akcija da se napravi centralni spomenik palim borcima u BL a one dgenerike u BL bas boli briga oni nemaju ni svoj lokalni spomenik.Taj sljam iz Krajine pa to je najveca bjeda koja nas je mogla zadesiti.Ne treba tamo ni da se pravi kad nisu ni ratovali.

ODGOVORITE
Name

TB

24.12.2016 21:08

Pa imate iliju poslanika ratnu kukavicu.prvo pocistite svoje dvorista i ne dajite glasove takvima.tamindzija je dezerter prve kategorije.razmislite dobro o tome

ODGOVORITE
Name

re

25.12.2016 12:43

Hajde vise ste se naglavu popeli ko je dezerter ko nije.Eto vi glasate za Dodika najveceg dezertera.30 god poslije oni jos pricaju o dezerterima.Nije rijec o njima nego da se dan danas niko ne sjeca boraca cak ni u BL spomenik da im podignu.Ti ako imas neki nerjesen problem sa Ilijom je druga stvar.

Name

re

25.12.2016 14:57

Obeco ti poso u hetu pa ga branis,ili si sa njim ratovo trista kilometara od fronta>>?ili cekas 50 k.m,jos te nije isplatio?

Name

za re

25.12.2016 21:45

Ne znam koliko znas sta govoris ali Ilija kao i Dodik jesu dezerterii clanovi isti stranke.Ali nisu oni podizali spomenike.....nije SNSD podigao ni jedan spomenik a i kako da podigne kad su se borili protiv RS.Pa iz BL se rusila RS i VRS.