У епрувети доказана Дарвинова теорија

Када је започела проучавање специјације, еволутивног процеса чије је постојање први претпоставио Чарлс Дарвин, група америчких биолога претпоставила је да ће на резултате студије чекати прилично дуго.

Свијет 23.12.2016 | 17:10
У епрувети доказана Дарвинова теорија
Међутим, није тешко замислити колико су научници били изненађени када су почели да примећују прве промене након само месец дана, пише футурисм.цом.

Специјација представља дељење једне врсте на две нове, а управо то је оно што је са својим колегама приметио Џастин Мејер, професор биологије на Калифорнијском универзитету у Сан Дијегу.

Ова група биолога у свом експерименту је користила вирус бактериофаг ламбда, који помоћу два различита типа рецептора врши инфекцију бактерије ешерихије коли.

Истраживачи су одредили два типа ћелија које ће вирус инфицирати, а за сваку понаособ коришћени су различити рецептори. Након месец дана установљено је да су вируси еволуирали у две нове, потпуно различите врсте, специјализоване за по један рецептор.

“Вирус који смо користили на почетку експеримента је у међувремену потпуно истребљен. Наследила су га два различита типа вируса истанчанијег укуса од свог претходника”, изјавио је Мејерс за Пхyс.орг.

“Специјацију је до сада било немогуће истражити директном опсервацијом, јер тај процес траје сувише дуго. Како дуго није постојао ниједан директан доказ за постојање специјације, поједини научници почели су да сумњају у важност еволуције и у Дарвинову теорију природне селекције. Али након ових експеримената више нема сумње у њено постојање”, додао је.

Научници сада планирају да спроведу низ експеримената помоћу којих ће покушати да сазнају нешто више о овој појави.

У комбинацији са нашим познавањем генетике, нове информације могле би да нам помогну да схватимо како да продужимо живот, излечимо разне болести, а можда их чак и искоренимо.

Истраживање је објављено у магазину Сајенс.

ИЗВОР: ФУТУРИСМ
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бањалучки комуниста

23.12.2016 16:22

Чекајте а гдје је ту бог?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

23.12.2016 16:43

Црква дарвинистима небрани да они верују да су постали од мајмуна и да нису створени од Бога. Свако мозе да верује у ста гот хоце. Ако дарвинисти неце да вјерују у Бога вјероваце тада у мајмуна и друге Дарвинове теорије сто знаци препоставке. У овом се експерименту "заборавља" да казе да су науцници као интелегентна људска бица изврсили све потребна припреме и створили повољне услове за његови успјесно изводјење. ПРЕМА томе, овај експеримент није доказ да Бога нема и да је цовјек створен од мајмуна вец напротив доказ да Бога има и да је цовјек од Бога створен. Само зивот мозе да створу и да нови зивот!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучки Комуниста

23.12.2016 17:25

А ти си видио бога и имаш доказ да постоји,иди вјеруј али не претјеруј јер и они из Берлина су вјерници.А велики вјерници САД су их и направили.

Name

Михаило Микиц

23.12.2016 18:22

Бањалуцком комунисти упуцујем ријеци утјехе са надом да це он попут мацица кад се окоте напокон прогледати, и тако од лазинг "невјерника" постати добар вјерник. Комунисти казу да "невјерују у Бога" али зато они вјерују у дјавола попут: Карла Маркса, Лењина и Тита. Сваки цовјек има слободу од Бога дану људима да зиве са верујом по Закону Бозијем или да невјерујуци и Бога зиви по закону овог свијета који сав у злу лези. Како це неко да зиви, са вјером у Бога или са вјером у људске глупости зависи од његовог разума и васпитања. Ја сам јос одмалена науци од мојих неписмених Родитеља да цитам измедју редака и да није злато све сто сија, и да нема на земљи невјерника вец само вјерника који вјерују исправно или погресно зависно од тога у ста вјерују и како зиве по вјеру својој?! Цовјек са вјером зиви и људски род немозе да постоји без вјере. Цовјек је створен да зиви са вјером. Ми вјерујемо да је Отац нас земаљски заиста Отац од којег потицемо иако се ни многе Мајка висе несјецају ко је дјецу њихову заиста направио. Неко зато вјерује у Бога а неко у дјавола и имитације вјере његове. Због тога сам одлуцно да попут СРБски Светитеља и славних Предака својих вјерујем у Бога Творца свога, а комунистицке сам оставио да вјерују у прзне прице Јевреја, попут Карла Маркса, Лењина и Тита. На крају цемо видјети с ким је Бог? Са нама СРБима који у Бога вјерују зивјеци по Закону БОЗИЈЕМ а не са цоравим комунистима који зиве по зељи блудног срца свог!

Name

Дарвин

23.12.2016 20:25

Све ми се чинии да за овог Микића еволуција још није почела.