U epruveti dokazana Darvinova teorija

Kada je započela proučavanje specijacije, evolutivnog procesa čije je postojanje prvi pretpostavio Čarls Darvin, grupa američkih biologa pretpostavila je da će na rezultate studije čekati prilično dugo.

Svijet 23.12.2016 | 17:10
U epruveti dokazana Darvinova teorija
Međutim, nije teško zamisliti koliko su naučnici bili iznenađeni kada su počeli da primećuju prve promene nakon samo mesec dana, piše futurism.com.

Specijacija predstavlja deljenje jedne vrste na dve nove, a upravo to je ono što je sa svojim kolegama primetio Džastin Mejer, profesor biologije na Kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu.

Ova grupa biologa u svom eksperimentu je koristila virus bakteriofag lambda, koji pomoću dva različita tipa receptora vrši infekciju bakterije ešerihije koli.

Istraživači su odredili dva tipa ćelija koje će virus inficirati, a za svaku ponaosob korišćeni su različiti receptori. Nakon mesec dana ustanovljeno je da su virusi evoluirali u dve nove, potpuno različite vrste, specijalizovane za po jedan receptor.

“Virus koji smo koristili na početku eksperimenta je u međuvremenu potpuno istrebljen. Nasledila su ga dva različita tipa virusa istančanijeg ukusa od svog prethodnika”, izjavio je Mejers za Phys.org.

“Specijaciju je do sada bilo nemoguće istražiti direktnom opservacijom, jer taj proces traje suviše dugo. Kako dugo nije postojao nijedan direktan dokaz za postojanje specijacije, pojedini naučnici počeli su da sumnjaju u važnost evolucije i u Darvinovu teoriju prirodne selekcije. Ali nakon ovih eksperimenata više nema sumnje u njeno postojanje”, dodao je.

Naučnici sada planiraju da sprovedu niz eksperimenata pomoću kojih će pokušati da saznaju nešto više o ovoj pojavi.

U kombinaciji sa našim poznavanjem genetike, nove informacije mogle bi da nam pomognu da shvatimo kako da produžimo život, izlečimo razne bolesti, a možda ih čak i iskorenimo.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Sajens.

IZVOR: FUTURISM
Foto: Thinkstock

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Banjalučki komunista

23.12.2016 16:22

Čekajte a gdje je tu bog?

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

23.12.2016 16:43

Crkva darvinistima nebrani da oni veruju da su postali od majmuna i da nisu stvoreni od Boga. Svako moze da veruje u sta got hoce. Ako darvinisti nece da vjeruju u Boga vjerovace tada u majmuna i druge Darvinove teorije sto znaci prepostavke. U ovom se eksperimentu "zaboravlja" da kaze da su naucnici kao intelegentna ljudska bica izvrsili sve potrebna pripreme i stvorili povoljne uslove za njegovi uspjesno izvodjenje. PREMA tome, ovaj eksperiment nije dokaz da Boga nema i da je covjek stvoren od majmuna vec naprotiv dokaz da Boga ima i da je covjek od Boga stvoren. Samo zivot moze da stvoru i da novi zivot!

ODGOVORITE
Name

Banjalučki Komunista

23.12.2016 17:25

A ti si vidio boga i imaš dokaz da postoji,idi vjeruj ali ne pretjeruj jer i oni iz Berlina su vjernici.A veliki vjernici SAD su ih i napravili.

Name

Mihailo Mikic

23.12.2016 18:22

Banjaluckom komunisti upucujem rijeci utjehe sa nadom da ce on poput macica kad se okote napokon progledati, i tako od lazing "nevjernika" postati dobar vjernik. Komunisti kazu da "nevjeruju u Boga" ali zato oni vjeruju u djavola poput: Karla Marksa, Lenjina i Tita. Svaki covjek ima slobodu od Boga danu ljudima da zive sa verujom po Zakonu Bozijem ili da nevjerujuci i Boga zivi po zakonu ovog svijeta koji sav u zlu lezi. Kako ce neko da zivi, sa vjerom u Boga ili sa vjerom u ljudske gluposti zavisi od njegovog razuma i vaspitanja. Ja sam jos odmalena nauci od mojih nepismenih Roditelja da citam izmedju redaka i da nije zlato sve sto sija, i da nema na zemlji nevjernika vec samo vjernika koji vjeruju ispravno ili pogresno zavisno od toga u sta vjeruju i kako zive po vjeru svojoj?! Covjek sa vjerom zivi i ljudski rod nemoze da postoji bez vjere. Covjek je stvoren da zivi sa vjerom. Mi vjerujemo da je Otac nas zemaljski zaista Otac od kojeg poticemo iako se ni mnoge Majka vise nesjecaju ko je djecu njihovu zaista napravio. Neko zato vjeruje u Boga a neko u djavola i imitacije vjere njegove. Zbog toga sam odlucno da poput SRBski Svetitelja i slavnih Predaka svojih vjerujem u Boga Tvorca svoga, a komunisticke sam ostavio da vjeruju u przne price Jevreja, poput Karla Marksa, Lenjina i Tita. Na kraju cemo vidjeti s kim je Bog? Sa nama SRBima koji u Boga vjeruju zivjeci po Zakonu BOZIJEM a ne sa coravim komunistima koji zive po zelji bludnog srca svog!

Name

Darvin

23.12.2016 20:25

Sve mi se činii da za ovog Mikića evolucija još nije počela.