Навика: Олакшајте себи дане прехладе

Маме су нас погрешно училе!

Свијет 23.12.2016 | 13:57
Навика: Олакшајте себи дане прехладе
Готово свака мама ће током зиме када дијете затражи сладолед, као из топа рећи: ,,Не може, прехладићеш се”. 

Ипак, ово је само још једна од бројних предрасуда које имамо у вези са здрављем, а узроковала је да зимске мјесеце проводимо без омиљене посластице.

Прехладу узрокују вируси и бактерије, а не температура. Истина је да су зими чешће него љети, али узрок можемо потражити у томе што много времена проводимо у затвореном простору.

Доц. др Владимир Нешић, љекар специјалиста ОРЛ истиче да су бројна истраживања показала да повећано конзумирање сладоледа у зимским данима не доводи до повећаног обољевања од запаљених крајника. И не само то - сладолед може бити од помоћи код упале крајника.

"Сладолед смањује болну осјетљивост слузнице. То се објашњава локалним дејством хладноће и смањењем размножавања микроорганизама присутних у усној дупљи. У терапији упале крајника треба се придржавати терапије љекара, али исто тако може се користити сладолед, показало се да он дјелује не само антизапаљенски, већ и смањује симптоме и знаке обољења, каже др Нешић.



Мајке, слободно дајте дјеци сладолед током зиме!

Проф. др Бранимир Несторовић, педијатар пулмолог и алерголог слаже се да је повезивање сладоледа са прехладом мит.

"Мишљење већине педијатара је да је то глупост. Ако одете у Русију, видјећете да они цијеле зиме једу сладолед. У анкети објављеној прије две године, 88% педијатара је сматрало да нема никакве везе између запаљења грла и једења сладоледа. Мајке, слободно дајте дјеци да једу сладолед током зиме, закључује др Несторовић.

Не постоји препрека да се засладимо сладоледом, чак и када имамо повишену температуру, кажу стручњаци.

Ова информација може бити посебно корисна за родитеље чија дјеца измучена грозницом губе апетит , не желе ништа да једу и онда долазе у ситуацију да пију антибиотике на празан стомак – омиљени сладолед сигурно  неће одбити.

Напротив, омиљена посластица поправиће расположење, а то је оно што нам је у данима прехладе свима потребно.

(Србија данас)
(Фото: Србија данас)

Коментари / 0

Оставите коментар