Navika: Olakšajte sebi dane prehlade

Mame su nas pogrešno učile!

Svijet 23.12.2016 | 13:57
Navika: Olakšajte sebi dane prehlade
Gotovo svaka mama će tokom zime kada dijete zatraži sladoled, kao iz topa reći: ,,Ne može, prehladićeš se”. 

Ipak, ovo je samo još jedna od brojnih predrasuda koje imamo u vezi sa zdravljem, a uzrokovala je da zimske mjesece provodimo bez omiljene poslastice.

Prehladu uzrokuju virusi i bakterije, a ne temperatura. Istina je da su zimi češće nego ljeti, ali uzrok možemo potražiti u tome što mnogo vremena provodimo u zatvorenom prostoru.

Doc. dr Vladimir Nešić, ljekar specijalista ORL ističe da su brojna istraživanja pokazala da povećano konzumiranje sladoleda u zimskim danima ne dovodi do povećanog oboljevanja od zapaljenih krajnika. I ne samo to - sladoled može biti od pomoći kod upale krajnika.

"Sladoled smanjuje bolnu osjetljivost sluznice. To se objašnjava lokalnim dejstvom hladnoće i smanjenjem razmnožavanja mikroorganizama prisutnih u usnoj duplji. U terapiji upale krajnika treba se pridržavati terapije ljekara, ali isto tako može se koristiti sladoled, pokazalo se da on djeluje ne samo antizapaljenski, već i smanjuje simptome i znake oboljenja, kaže dr Nešić.Majke, slobodno dajte djeci sladoled tokom zime!

Prof. dr Branimir Nestorović, pedijatar pulmolog i alergolog slaže se da je povezivanje sladoleda sa prehladom mit.

"Mišljenje većine pedijatara je da je to glupost. Ako odete u Rusiju, vidjećete da oni cijele zime jedu sladoled. U anketi objavljenoj prije dve godine, 88% pedijatara je smatralo da nema nikakve veze između zapaljenja grla i jedenja sladoleda. Majke, slobodno dajte djeci da jedu sladoled tokom zime, zaključuje dr Nestorović.

Ne postoji prepreka da se zasladimo sladoledom, čak i kada imamo povišenu temperaturu, kažu stručnjaci.

Ova informacija može biti posebno korisna za roditelje čija djeca izmučena groznicom gube apetit , ne žele ništa da jedu i onda dolaze u situaciju da piju antibiotike na prazan stomak – omiljeni sladoled sigurno  neće odbiti.

Naprotiv, omiljena poslastica popraviće raspoloženje, a to je ono što nam je u danima prehlade svima potrebno.

(Srbija danas)
(Foto: Srbija danas)

Komentari / 0

Ostavite komentar