Оптужница против “Грофа” из Лакташа

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Зорана Јаворца (40) званог „Јаза“ и „Гроф“, рођеног у Бањалуци, власника предузећа „ЗОКИ ПРОМ-ЕX“ д.о.о. Лакташи.

Босна и Херцеговина 23.12.2016 | 13:35
Оптужница против “Грофа” из Лакташа
Оптужени се терети да је током 2005. године, као оснивач и одговорна особа наведеног предузећа, отворио трансакционе рачуне у 6 комерцијалних банака, у намјери да преко ових рачуна врши легализацију незаконито стеченог новца правних субјеката, а који је стицао од продаје робе за готовину избегавањем плаћања пореза на промет, како би се тако стечен новац овим субјектима вратио у редовне токове њиховог пословања.

"Оптужени се терети да је од њему познатих особа преузимао новац већег броја правних субјеката са подручја Босне и Херцеговине и тај новац, у укупном износу од 1.536.863,43 КМ, који је преузео и за који је знао да је стечен ванжиралним пословањем и утајом пореза на промет, уплаћивао, уз одговарајуће уплатнице, које је потписивао као овлаштено лице правног лица 'ЗОКИ ПРОМ-ЕX' д.о.о. Лакташ."

"Наведени новац је фиктивно уплаћиван као „полог пазара“ на рачуне правне особе 'ЗОКИ ПРОМ-ЕX' д.о.о. Лакташи и одмах исти, по полагању, путем налога као уплата аванса или уплата за робу пребацио на рачуне 31 правне особе -  саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени се терети да је сачињавао лажну документацију, као и фактуре, наруџбенице и уплатнице, те фиктивне изјаве о компензацији, како би лажно приказао да се роба прометује ради даље продаје и на тај начин омогућио избегавање плаћања порезних даџбина, иако стварног промета између његовог подузећа и наведених правних субјеката у стварности није било.

"Оптужени се терети да је опрао новац веће вредности у укупном износу од 1.910.617,51 КМ, за који је знао да је прибављен учињењем кривичног дела, а наведени новац је примио, њиме располагао, употребио у пословању и на други начин прикрио и на тај начин угрозио заједнички економски простор Босне и Херцеговине", наводи се у оптужници.

(Клиx.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дуг рок али добро

23.12.2016 12:46

Обзиром да је прошло 11 година од наведеног кривичног дјела добро да је оптужница подигнута икад.Вјероватно је заврнуо неког од сарадника за новац па је овај одлучио да га пријави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

23.12.2016 12:57

Цудиме откуд преварант у Лактасима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скоко

23.12.2016 15:48

Ајде....како то наса пореска није сконтала...

Name

Јован

23.12.2016 13:02

Хајмо сад по систему ,,АЛ КАПОНЕ,, дугогодисња робија и вратити сав новац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

23.12.2016 13:31

Вјероватно га Баја пустио низ воду, да јавности докаже како се боре против криминала и корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрки

23.12.2016 17:10

Овога господина треба поставити за директора пореске управе јер це увијек бити корак испред њих а ове мамлазе у рудник

ОДГОВОРИТЕ