Optužnica protiv “Grofa” iz Laktaša

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zorana Javorca (40) zvanog „Jaza“ i „Grof“, rođenog u Banjaluci, vlasnika preduzeća „ZOKI PROM-EX“ d.o.o. Laktaši.

Bosna i Hercegovina 23.12.2016 | 13:35
Optužnica protiv “Grofa” iz Laktaša
Optuženi se tereti da je tokom 2005. godine, kao osnivač i odgovorna osoba navedenog preduzeća, otvorio transakcione račune u 6 komercijalnih banaka, u namjeri da preko ovih računa vrši legalizaciju nezakonito stečenog novca pravnih subjekata, a koji je sticao od prodaje robe za gotovinu izbegavanjem plaćanja poreza na promet, kako bi se tako stečen novac ovim subjektima vratio u redovne tokove njihovog poslovanja.

"Optuženi se tereti da je od njemu poznatih osoba preuzimao novac većeg broja pravnih subjekata sa područja Bosne i Hercegovine i taj novac, u ukupnom iznosu od 1.536.863,43 KM, koji je preuzeo i za koji je znao da je stečen vanžiralnim poslovanjem i utajom poreza na promet, uplaćivao, uz odgovarajuće uplatnice, koje je potpisivao kao ovlašteno lice pravnog lica 'ZOKI PROM-EX' d.o.o. Laktaš."

"Navedeni novac je fiktivno uplaćivan kao „polog pazara“ na račune pravne osobe 'ZOKI PROM-EX' d.o.o. Laktaši i odmah isti, po polaganju, putem naloga kao uplata avansa ili uplata za robu prebacio na račune 31 pravne osobe -  saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je sačinjavao lažnu dokumentaciju, kao i fakture, narudžbenice i uplatnice, te fiktivne izjave o kompenzaciji, kako bi lažno prikazao da se roba prometuje radi dalje prodaje i na taj način omogućio izbegavanje plaćanja poreznih dadžbina, iako stvarnog prometa između njegovog poduzeća i navedenih pravnih subjekata u stvarnosti nije bilo.

"Optuženi se tereti da je oprao novac veće vrednosti u ukupnom iznosu od 1.910.617,51 KM, za koji je znao da je pribavljen učinjenjem krivičnog dela, a navedeni novac je primio, njime raspolagao, upotrebio u poslovanju i na drugi način prikrio i na taj način ugrozio zajednički ekonomski prostor Bosne i Hercegovine", navodi se u optužnici.

(Klix.ba)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Dug rok ali dobro

23.12.2016 12:46

Obzirom da je prošlo 11 godina od navedenog krivičnog djela dobro da je optužnica podignuta ikad.Vjerovatno je zavrnuo nekog od saradnika za novac pa je ovaj odlučio da ga prijavi

ODGOVORITE
Name

Penzioner

23.12.2016 12:57

Cudime otkud prevarant u Laktasima

ODGOVORITE
Name

Skoko

23.12.2016 15:48

Ajde....kako to nasa poreska nije skontala...

Name

Jovan

23.12.2016 13:02

Hajmo sad po sistemu ,,AL KAPONE,, dugogodisnja robija i vratiti sav novac.

ODGOVORITE
Name

Mila

23.12.2016 13:31

Vjerovatno ga Baja pustio niz vodu, da javnosti dokaže kako se bore protiv kriminala i korupcije.

ODGOVORITE
Name

mrki

23.12.2016 17:10

Ovoga gospodina treba postaviti za direktora poreske uprave jer ce uvijek biti korak ispred njih a ove mamlaze u rudnik

ODGOVORITE