Знакови на Романији ријетко освану

Путари у Републици Српској годинама муку муче са несавјесним грађанима који краду или уништавају саобраћајну сигнализацију, чиме се осим материјалне штете озбиљно угрожава и безбједност учесника у саобраћају.

Република Српска 23.12.2016 | 11:22
Знакови на Романији ријетко освану
У предузећу "Путеви Републике Српске" кажу да годишње буде покрадено или уништено око 500 знакова на магистралним и регионалним путевима.

"Штета која се тиме причини износи око 125.000 КМ", рекао је в.д. директора "Путева Републике Српске" Ненад Нешић.

Интензитет крађе саобраћајне сигнализације варира од регије до регије, а најизражајнији је на магистралном путу М19, на дијелу који пролази романијском висоравни.

"Новопостављени саобраћајни знакови на путевима на Романији се не могу одржати ни неколико дана, а осим знакова на мети лопова су и заштитне одбојне ограде, заштитне мреже, смјероказни стубићи",  каже Нешић.

Директор "Аутопутева Републике Српске" Душан Топић каже да је проблем крађе знакова присутан и на аутопуту, али да полиција открије већину починилаца. Објаснио је да осим знакова често буду украдене заштитне мреже, челичне одбојне ограде, али и материјал на градилиштима током изградње путева.

"На сваком градилишту су крађе неизбјежне, па тако и током градње аутопутева. Такво искуство смо имали и на аутопуту Бањалука - Градишка", рекао је Топић.

Стручњаци кажу да је недостатак саобраћајне сигнализације у неким случајевима погубан за возаче и пјешаке.

"На дионици од Власенице до Сокоца готово да нема ниједног саобраћајног знака, иако на том правцу има много кривина и генерално је пут незгодан, па се возачи који први пут пролазе том дионицом суочавају са озбиљним проблемима", каже директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић.

Појаснио је да је као вјештак на предмету украдених знакова на дионици Зворник - Цепарде дошао до закључка да је крађа саобраћајне сигнализације на поменутој дионици утицала на повећање броја саобраћајних несрећа.

"Радио сам анализу о саобраћајним несрећама прије и послије крађе знакова и показало се да је знатно повећан број саобраћајки након уклањања сигнализације", рекао је Радовић.

Саобраћајке коштају

Ненад Нешић каже да саобраћајне несреће осим социјалног, имају и економски карактер, јер с једне стране представљају личну и породичну трагедију, а с друге стране су огроман трошак држави.

"Анализе су показале да трошкови због саобраћајних несрећа, узимајући у обзир штету на имовини, административне и трошкове лијечења на годишњем нивоу износе око 200 милиона КМ", рекао је Нешић.

*Саобраћајни знакови се углавном праве од алуминијума, који је тражена секундарна сировина

*Килограм алуминијума је око 1.70 КМ

*Мањи саобраћајни знакови, попут знака "стоп" теже до четири килограма

(Глас Српске)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Миле

23.12.2016 10:58

Ста је биједо, цупате знакове па једете јер сам вам ја све узео, не брините ви ниста - бице вам јос горе. А сад одо хеликоптером до Бањалуке на руцак, поyy

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.12.2016 13:15

Саобраћајне знакове не краду они који немају хљеба да једу, већ они који тај новац ''зарађен'' од крађе, троше у кафанама, сипају гориво у своја возила, коцкају се у кладионицама, купују најновије телефоне итд. Већу кривицу сносе откупљивачи секундарних сировина, који откупљују чак и цијеле, неоштећене саобраћајне знакове. Када је до сада полиција, провела било какву активност усмјерену на оне који откупљују саобраћајне знакове, никада.

Name

Јанко

23.12.2016 13:01

Дакако да не одобравам ово. Осуђујем, али режим мора да се упита шта је то са народом. Угледајући се на њих, да краду милијарде, одоворности нема, онда се и сиротиња одлучи да украде да би купила хљеб. Да људи раде, да имају плату, неби имали потребе да то раде. Ово је борба за преживљавање. Борба са биолошки опстанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

23.12.2016 13:19

Па то Нешић радио и сад ради .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

23.12.2016 15:17

То нам раде американци да би се помислило како смо ми то урадили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

23.12.2016 21:56

Прецесљати цесце отпаде секундарних сировина и прописати казну за поциниоце и откупљиваце као за покусај убиства јер недостатак знака мозе довести до саобрацајне несреце која за последицу мозе имати смрт уцесника у саобрацају. Све док је запријецена казна као за крадју, красце се и даље. Или промијенити материјал од кога су направљени знакови.

ОДГОВОРИТЕ