Znakovi na Romaniji rijetko osvanu

Putari u Republici Srpskoj godinama muku muče sa nesavjesnim građanima koji kradu ili uništavaju saobraćajnu signalizaciju, čime se osim materijalne štete ozbiljno ugrožava i bezbjednost učesnika u saobraćaju.

Republika Srpska 23.12.2016 | 11:22
Znakovi na Romaniji rijetko osvanu
U preduzeću "Putevi Republike Srpske" kažu da godišnje bude pokradeno ili uništeno oko 500 znakova na magistralnim i regionalnim putevima.

"Šteta koja se time pričini iznosi oko 125.000 KM", rekao je v.d. direktora "Puteva Republike Srpske" Nenad Nešić.

Intenzitet krađe saobraćajne signalizacije varira od regije do regije, a najizražajniji je na magistralnom putu M19, na dijelu koji prolazi romanijskom visoravni.

"Novopostavljeni saobraćajni znakovi na putevima na Romaniji se ne mogu održati ni nekoliko dana, a osim znakova na meti lopova su i zaštitne odbojne ograde, zaštitne mreže, smjerokazni stubići",  kaže Nešić.

Direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić kaže da je problem krađe znakova prisutan i na autoputu, ali da policija otkrije većinu počinilaca. Objasnio je da osim znakova često budu ukradene zaštitne mreže, čelične odbojne ograde, ali i materijal na gradilištima tokom izgradnje puteva.

"Na svakom gradilištu su krađe neizbježne, pa tako i tokom gradnje autoputeva. Takvo iskustvo smo imali i na autoputu Banjaluka - Gradiška", rekao je Topić.

Stručnjaci kažu da je nedostatak saobraćajne signalizacije u nekim slučajevima poguban za vozače i pješake.

"Na dionici od Vlasenice do Sokoca gotovo da nema nijednog saobraćajnog znaka, iako na tom pravcu ima mnogo krivina i generalno je put nezgodan, pa se vozači koji prvi put prolaze tom dionicom suočavaju sa ozbiljnim problemima", kaže direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović.

Pojasnio je da je kao vještak na predmetu ukradenih znakova na dionici Zvornik - Ceparde došao do zaključka da je krađa saobraćajne signalizacije na pomenutoj dionici uticala na povećanje broja saobraćajnih nesreća.

"Radio sam analizu o saobraćajnim nesrećama prije i poslije krađe znakova i pokazalo se da je znatno povećan broj saobraćajki nakon uklanjanja signalizacije", rekao je Radović.

Saobraćajke koštaju

Nenad Nešić kaže da saobraćajne nesreće osim socijalnog, imaju i ekonomski karakter, jer s jedne strane predstavljaju ličnu i porodičnu tragediju, a s druge strane su ogroman trošak državi.

"Analize su pokazale da troškovi zbog saobraćajnih nesreća, uzimajući u obzir štetu na imovini, administrativne i troškove liječenja na godišnjem nivou iznose oko 200 miliona KM", rekao je Nešić.

*Saobraćajni znakovi se uglavnom prave od aluminijuma, koji je tražena sekundarna sirovina

*Kilogram aluminijuma je oko 1.70 KM

*Manji saobraćajni znakovi, poput znaka "stop" teže do četiri kilograma

(Glas Srpske)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mile

23.12.2016 10:58

Sta je bijedo, cupate znakove pa jedete jer sam vam ja sve uzeo, ne brinite vi nista - bice vam jos gore. A sad odo helikopterom do Banjaluke na rucak, poyy

ODGOVORITE
Name

re

23.12.2016 13:15

Saobraćajne znakove ne kradu oni koji nemaju hljeba da jedu, već oni koji taj novac ''zarađen'' od krađe, troše u kafanama, sipaju gorivo u svoja vozila, kockaju se u kladionicama, kupuju najnovije telefone itd. Veću krivicu snose otkupljivači sekundarnih sirovina, koji otkupljuju čak i cijele, neoštećene saobraćajne znakove. Kada je do sada policija, provela bilo kakvu aktivnost usmjerenu na one koji otkupljuju saobraćajne znakove, nikada.

Name

Janko

23.12.2016 13:01

Dakako da ne odobravam ovo. Osuđujem, ali režim mora da se upita šta je to sa narodom. Ugledajući se na njih, da kradu milijarde, odovornosti nema, onda se i sirotinja odluči da ukrade da bi kupila hljeb. Da ljudi rade, da imaju platu, nebi imali potrebe da to rade. Ovo je borba za preživljavanje. Borba sa biološki opstanak.

ODGOVORITE
Name

pero

23.12.2016 13:19

Pa to Nešić radio i sad radi .

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

23.12.2016 15:17

To nam rade amerikanci da bi se pomislilo kako smo mi to uradili!

ODGOVORITE
Name

Marko

23.12.2016 21:56

Precesljati cesce otpade sekundarnih sirovina i propisati kaznu za pocinioce i otkupljivace kao za pokusaj ubistva jer nedostatak znaka moze dovesti do saobracajne nesrece koja za posledicu moze imati smrt ucesnika u saobracaju. Sve dok je zaprijecena kazna kao za kradju, krasce se i dalje. Ili promijeniti materijal od koga su napravljeni znakovi.

ODGOVORITE