Посланици разматрају буџет за 2017. год.

Расправом о буџету посланици Народне скупштине Републике Српске наставили су засиједање 21. посебне сједнице.

Република Српска 23.12.2016 | 10:50
Посланици разматрају буџет за 2017. год.
Након сто је синоћ Зоран Тегелтија, министар финансија Републике Српске, образложио буџет који износи 3,2 миљиарде КМ, посланицима се обратила Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Српске.

Она је рекла да је веома важно да престане да важи стереотип да радници који плате примају из буџета не раде, а примају плате. "Плате радника које се финансирају из буџета не могу да покрују трошкове живота", рекла је Мишићева.

Она је рекла да је потребно радити на томе да се повећају плате, а не да се смањују. Позвала је посланике да добро размисле и не смањују минули рад наглашавајући да разумије услове ММФ-а, Свјетске банке и других, одговорно тврдећи да то нису добре реформе. "Предлажемо да не умањујете минули рад", рекла је Мишићева.

Она је предложила и умањење одређених ставки како би се надокнадио новац потребан за минули рад.

Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС-а прво се осврнуо на то да Влада Републике Српске "предлаже буџет супротно Закону о буџетском систему", истовремено наглашавајући да нема изјаве о фискалној одговорности што је такође супротно Закону о фискалној одговорности.

"Ми данас не можемо разматрати буџет јер нема изјаве о фискалној одговрности", рекао је Говедарица најављујући да ће покренути прекршајне пријаве против одговорних с обзиром да је прекршен закон, а њиме су предвиђење новчане санкције.

Драгомир Васић, посланик СДС-а рекао је да износ од 3,2 милијарде звучи моћно, али да је реална слика да је буџет заправо 1,9 милијарди КМ, а све остало доприноси за социјално осигурање и задуживања.

"Питање је колико је оствариво и ових 1,9 милијарди КМ прихода јер су параметри лоши", рекао је Васић.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ало ало

23.12.2016 09:54

А од цега це скупити 3.2 милијарде? Не могу скупити ни овај садасњи будзет, узимају кредите, а повецавају нови. Болесни су.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

23.12.2016 11:20

Реце Драгомир без трунке кајања за своје суровање са Снсд у Зворнику...Свакако Срби брзо заборављају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

23.12.2016 11:30

Главна је ко нам јос вјерује да посудимо новац

ОДГОВОРИТЕ