Poslanici razmatraju budžet za 2017. god.

Raspravom o budžetu poslanici Narodne skupštine Republike Srpske nastavili su zasijedanje 21. posebne sjednice.

Republika Srpska 23.12.2016 | 10:50
Poslanici razmatraju budžet za 2017. god.
Nakon sto je sinoć Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske, obrazložio budžet koji iznosi 3,2 miljiarde KM, poslanicima se obratila Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Srpske.

Ona je rekla da je veoma važno da prestane da važi stereotip da radnici koji plate primaju iz budžeta ne rade, a primaju plate. "Plate radnika koje se finansiraju iz budžeta ne mogu da pokruju troškove života", rekla je Mišićeva.

Ona je rekla da je potrebno raditi na tome da se povećaju plate, a ne da se smanjuju. Pozvala je poslanike da dobro razmisle i ne smanjuju minuli rad naglašavajući da razumije uslove MMF-a, Svjetske banke i drugih, odgovorno tvrdeći da to nisu dobre reforme. "Predlažemo da ne umanjujete minuli rad", rekla je Mišićeva.

Ona je predložila i umanjenje određenih stavki kako bi se nadoknadio novac potreban za minuli rad.

Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a prvo se osvrnuo na to da Vlada Republike Srpske "predlaže budžet suprotno Zakonu o budžetskom sistemu", istovremeno naglašavajući da nema izjave o fiskalnoj odgovornosti što je takođe suprotno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti.

"Mi danas ne možemo razmatrati budžet jer nema izjave o fiskalnoj odgovrnosti", rekao je Govedarica najavljujući da će pokrenuti prekršajne prijave protiv odgovornih s obzirom da je prekršen zakon, a njime su predviđenje novčane sankcije.

Dragomir Vasić, poslanik SDS-a rekao je da iznos od 3,2 milijarde zvuči moćno, ali da je realna slika da je budžet zapravo 1,9 milijardi KM, a sve ostalo doprinosi za socijalno osiguranje i zaduživanja.

"Pitanje je koliko je ostvarivo i ovih 1,9 milijardi KM prihoda jer su parametri loši", rekao je Vasić.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Alo alo

23.12.2016 09:54

A od cega ce skupiti 3.2 milijarde? Ne mogu skupiti ni ovaj sadasnji budzet, uzimaju kredite, a povecavaju novi. Bolesni su.

ODGOVORITE
Name

Hmm

23.12.2016 11:20

Rece Dragomir bez trunke kajanja za svoje surovanje sa Snsd u Zvorniku...Svakako Srbi brzo zaboravljaju...

ODGOVORITE
Name

borac

23.12.2016 11:30

Glavna je ko nam jos vjeruje da posudimo novac

ODGOVORITE