Осврт - Уз раме најјачима: Звезда за велика дела!

Сјајна игра и победа над Реалом дали су још један доказ да Звезда може у борбу са најбољим европским тимовима.

Кошарка 23.12.2016 | 15:15
Осврт - Уз раме најјачима: Звезда за велика дела!
Величанствено црвено-бело вече у Београду!

Пред најпосећенијим трибинама "Пионира" у такмичарској 2016./17., Звезда је поново, као и прошле године, надиграла Реал Мадрид и уврстила у своју колекцију још један скалп великана.

"Краљевски"!

Говорио је Дејан Радоњић прошле недеље да је коначно време да његов тим победи у својој кући, након пораза од Дарушафаке и Жалгириса. Десетак дана касније, црвено-бели се задовољни осврћу за собом, јер су у међувремену на истом месту срушили шампионе Европе из 2014. и 2015. године.

И то укупном разликом од 37 поена!

Радоњићев тим пружио је у четвртак навијачима још једно вече за памћење. Црвено-бели су агресивном одбраном избацивали фаворита из ритма, живели са шутевима Џефа Тејлора (7/10 за три) и за то време најчвршће "стегли" Серхија Љуља и Џејсија Керола (заједно 0/11). Увучени у мрежу домаћина, Мадриђани су последњи пут озбиљно запретили у трећој четвртини, али је Звездин одговор био брз, па су тројке Јовића, Лазића, Гудурића и опет распуцаног Симоновића ставиле тачку на исход.

Епилог: Велика победа момака у црвено-белом, још једно заједничко славље играча и навијача и нова потврда да Звезда апсолутно припада елитном друштву у којем се налази. Тренутно, она заузима девето место на табели, испред пет од шест екипа које је ове сезоне савладала. Реал Мадрид, као преостали тим у њеном низу, склизнуће из "Пионира" на трећу позицију ако Басконија у петак победи Панатинаикос.

Честитајући играчима добро урађен посао, Дејан Радоњић нагласио је после меча повишеним тоном да је свака победа његовог тима у Евролиги изузетна.

"Изузетна!", двапут је подвукао.

Поново заблиставши на евро-сцени, црвено-бели су свели Реал на његов други најнеефикаснији учинак ове сезоне у Европи. Мадриђани су само у поразу од Дарушафаке убацили мање поена (68), а у хали "Пионир" постигли су 18,5 мање од свог просека.

Иако су се после пораза од Жалгириса правиле рачунице да Звезда неће имати шансу у серији децембарских мечева против "тешкаша" (Фенер, Макаби, Олимпијакос, Реал, ЦСКА), она је и другом победом у том низу показала да је у стању да се бори са највећима. Радоњићев тим расте из недеље у недељу, из меча у меч и победама (са акцентом на последње две недеље) распаљује машту навијача о борби за пласман у плеј-оф.

Упитан за те снове присталица, креатор игре Звезде Стефан Јовић није желео да користи велике речи и да даје велика обећања.

"Мислим да има још много да се игра и видећемо шта ће да се деси. У тешком смо распореду, тежак ће бити и јануар и не дај Боже да буде пораза... Свесни смо да меч против Реала морамо да заборавимо. Слушали смо и после Макабија приче о рекордима, мечу без слободног бацања и слично, али смо то брзо заборавили и већ сутрадан имали тренинг опоравка. Тако морамо и сад", рекао је он новинарима у свлачионици.

Коментаришући игру против Реала, "плеј" црвено-белих такође је наговестио да је Радоњићев план био јасан - "чувати најбоље шутере и по цену да се другима дозволе покушаји".


"Добро смо контролисали игру и меч од почетка до краја. Добро смо чували Керола, који није имао шутерско вече, а доста акција иде на њега и Љуља. Неки други су искочили, али и драже ми је да се главне звезде муче, а остали нека дају...".

Попут Марка Симоновића, Јовић је истакао чињеницу да ниједном госту није пријатно да игра у "Пиониру".

"Кад дођу овде, кад нас публика носи 40 минута, у оваквој атмосфери... Ако екипе не падају до 25 минута, после им сигурно попушта концентрација. Свесни су многи да смо један од тимова које краси агресивна одбрана. Већини не прија тај стил игре и драго нам је да нас респектују".

Заокружујући причу о Реалу, плејмејкер Звезде поменуо је и први евролигашки меч ове сезоне, у којем су црвено-бели испустили победу у последњем минуту.

"Можемо да будемо задовољни са шест победа. Остаје жал због Дарушафаке, имали смо ту предност, али нисмо успели то да приведемо на миру крају. Ипак, морамо да гледамо само наредни меч и да се тако спремамо, јер само тако можемо да побеђујемо".

Наредни евролигашки изазов Звезде је дуел против ЦСКА у Београду. Пре тога, у недељу, Радоњићев тим очекује још један "јадрански" дерби - против Цедевите у Загребу (недеља).

"То је још једно велико и важно гостовање, дерби и имаћемо један дан да се доведемо у ред и потпуно фокусирамо на то", подвукао је Јовић.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар