Osvrt - Uz rame najjačima: Zvezda za velika dela!

Sjajna igra i pobeda nad Realom dali su još jedan dokaz da Zvezda može u borbu sa najboljim evropskim timovima.

Košarka 23.12.2016 | 15:15
Osvrt - Uz rame najjačima: Zvezda za velika dela!
Veličanstveno crveno-belo veče u Beogradu!

Pred najposećenijim tribinama "Pionira" u takmičarskoj 2016./17., Zvezda je ponovo, kao i prošle godine, nadigrala Real Madrid i uvrstila u svoju kolekciju još jedan skalp velikana.

"Kraljevski"!

Govorio je Dejan Radonjić prošle nedelje da je konačno vreme da njegov tim pobedi u svojoj kući, nakon poraza od Darušafake i Žalgirisa. Desetak dana kasnije, crveno-beli se zadovoljni osvrću za sobom, jer su u međuvremenu na istom mestu srušili šampione Evrope iz 2014. i 2015. godine.

I to ukupnom razlikom od 37 poena!

Radonjićev tim pružio je u četvrtak navijačima još jedno veče za pamćenje. Crveno-beli su agresivnom odbranom izbacivali favorita iz ritma, živeli sa šutevima Džefa Tejlora (7/10 za tri) i za to vreme najčvršće "stegli" Serhija Ljulja i Džejsija Kerola (zajedno 0/11). Uvučeni u mrežu domaćina, Madriđani su poslednji put ozbiljno zapretili u trećoj četvrtini, ali je Zvezdin odgovor bio brz, pa su trojke Jovića, Lazića, Gudurića i opet raspucanog Simonovića stavile tačku na ishod.

Epilog: Velika pobeda momaka u crveno-belom, još jedno zajedničko slavlje igrača i navijača i nova potvrda da Zvezda apsolutno pripada elitnom društvu u kojem se nalazi. Trenutno, ona zauzima deveto mesto na tabeli, ispred pet od šest ekipa koje je ove sezone savladala. Real Madrid, kao preostali tim u njenom nizu, skliznuće iz "Pionira" na treću poziciju ako Baskonija u petak pobedi Panatinaikos.

Čestitajući igračima dobro urađen posao, Dejan Radonjić naglasio je posle meča povišenim tonom da je svaka pobeda njegovog tima u Evroligi izuzetna.

"Izuzetna!", dvaput je podvukao.

Ponovo zablistavši na evro-sceni, crveno-beli su sveli Real na njegov drugi najneefikasniji učinak ove sezone u Evropi. Madriđani su samo u porazu od Darušafake ubacili manje poena (68), a u hali "Pionir" postigli su 18,5 manje od svog proseka.

Iako su se posle poraza od Žalgirisa pravile računice da Zvezda neće imati šansu u seriji decembarskih mečeva protiv "teškaša" (Fener, Makabi, Olimpijakos, Real, CSKA), ona je i drugom pobedom u tom nizu pokazala da je u stanju da se bori sa najvećima. Radonjićev tim raste iz nedelje u nedelju, iz meča u meč i pobedama (sa akcentom na poslednje dve nedelje) raspaljuje maštu navijača o borbi za plasman u plej-of.

Upitan za te snove pristalica, kreator igre Zvezde Stefan Jović nije želeo da koristi velike reči i da daje velika obećanja.

"Mislim da ima još mnogo da se igra i videćemo šta će da se desi. U teškom smo rasporedu, težak će biti i januar i ne daj Bože da bude poraza... Svesni smo da meč protiv Reala moramo da zaboravimo. Slušali smo i posle Makabija priče o rekordima, meču bez slobodnog bacanja i slično, ali smo to brzo zaboravili i već sutradan imali trening oporavka. Tako moramo i sad", rekao je on novinarima u svlačionici.

Komentarišući igru protiv Reala, "plej" crveno-belih takođe je nagovestio da je Radonjićev plan bio jasan - "čuvati najbolje šutere i po cenu da se drugima dozvole pokušaji".


"Dobro smo kontrolisali igru i meč od početka do kraja. Dobro smo čuvali Kerola, koji nije imao šutersko veče, a dosta akcija ide na njega i Ljulja. Neki drugi su iskočili, ali i draže mi je da se glavne zvezde muče, a ostali neka daju...".

Poput Marka Simonovića, Jović je istakao činjenicu da nijednom gostu nije prijatno da igra u "Pioniru".

"Kad dođu ovde, kad nas publika nosi 40 minuta, u ovakvoj atmosferi... Ako ekipe ne padaju do 25 minuta, posle im sigurno popušta koncentracija. Svesni su mnogi da smo jedan od timova koje krasi agresivna odbrana. Većini ne prija taj stil igre i drago nam je da nas respektuju".

Zaokružujući priču o Realu, plejmejker Zvezde pomenuo je i prvi evroligaški meč ove sezone, u kojem su crveno-beli ispustili pobedu u poslednjem minutu.

"Možemo da budemo zadovoljni sa šest pobeda. Ostaje žal zbog Darušafake, imali smo tu prednost, ali nismo uspeli to da privedemo na miru kraju. Ipak, moramo da gledamo samo naredni meč i da se tako spremamo, jer samo tako možemo da pobeđujemo".

Naredni evroligaški izazov Zvezde je duel protiv CSKA u Beogradu. Pre toga, u nedelju, Radonjićev tim očekuje još jedan "jadranski" derbi - protiv Cedevite u Zagrebu (nedelja).

"To je još jedno veliko i važno gostovanje, derbi i imaćemo jedan dan da se dovedemo u red i potpuno fokusiramo na to", podvukao je Jović.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar