Узгајивачи свиња пред затварањем фарми

Цијене товљених свиња у Лијевче пољу од 2,6 до 2,8 марака по килограму доводе до затварања фарми, јер не могу да буду обезбјеђени трошкови за производњу. У Удружењу узгајивача свиња Републике Српске сматрају да је узрок неповољног положаја ове дјелатности прекомјеран увоз свињског меса.

Република Српска 22.12.2016 | 21:37
Узгајивачи свиња пред затварањем фарми
У Удружењу узгајивача свиња Републике Српске сматрају да је увоз кључни, али не и једини фактор који је фармере довео у изразито тешку ситуацију. Ту су, поред осталог, неоправдано високи државни намети на кланице скромних капацитета односно прерађиваче, као и недовољни подстицаји из државног и републичког буџета.

Претходним буџетским пројекцијама Народне скупштине Републике Српске утврђено је да ће сваке године за пољопривреду бити одвојено шест процената. Међутим, милиони о којима је недавно у Градишци говорио ресорни министар Стево Мирјанић, помињући 60 милиона марака за пољопривреду, три пута су мањи од обећаног.

За тов свиња из наведених подстицајних ставки, наводе лијевчански фармери, годишње се издаваја 450.000 КМ, а за вакцинацију против свињске куге 1.300.000 КМ.

Иначе, товне свиње појефтиниле су просечно за 0,7 КМ у односу на прошлу годину. До знатног појефтињења дошло је и у категорији прасади, која у градишком крају сада коштају од 3,7 до 4,2 КМ по килограму.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

металац

23.12.2016 10:35

Ко нема рацуна да тови свиње нека затвори свињац и доде код нас у Јелсинград плата је редовна,ради се у три смјене,некад нам споје прву,другу и трецу,ал је зато плата 500 маси,а мозе се нагурати и на 550

ОДГОВОРИТЕ