Uzgajivači svinja pred zatvaranjem farmi

Cijene tovljenih svinja u Lijevče polju od 2,6 do 2,8 maraka po kilogramu dovode do zatvaranja farmi, jer ne mogu da budu obezbjeđeni troškovi za proizvodnju. U Udruženju uzgajivača svinja Republike Srpske smatraju da je uzrok nepovoljnog položaja ove djelatnosti prekomjeran uvoz svinjskog mesa.

Republika Srpska 22.12.2016 | 21:37
Uzgajivači svinja pred zatvaranjem farmi
U Udruženju uzgajivača svinja Republike Srpske smatraju da je uvoz ključni, ali ne i jedini faktor koji je farmere doveo u izrazito tešku situaciju. Tu su, pored ostalog, neopravdano visoki državni nameti na klanice skromnih kapaciteta odnosno prerađivače, kao i nedovoljni podsticaji iz državnog i republičkog budžeta.

Prethodnim budžetskim projekcijama Narodne skupštine Republike Srpske utvrđeno je da će svake godine za poljoprivredu biti odvojeno šest procenata. Međutim, milioni o kojima je nedavno u Gradišci govorio resorni ministar Stevo Mirjanić, pominjući 60 miliona maraka za poljoprivredu, tri puta su manji od obećanog.

Za tov svinja iz navedenih podsticajnih stavki, navode lijevčanski farmeri, godišnje se izdavaja 450.000 KM, a za vakcinaciju protiv svinjske kuge 1.300.000 KM.

Inače, tovne svinje pojeftinile su prosečno za 0,7 KM u odnosu na prošlu godinu. Do znatnog pojeftinjenja došlo je i u kategoriji prasadi, koja u gradiškom kraju sada koštaju od 3,7 do 4,2 KM po kilogramu.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

metalac

23.12.2016 10:35

Ko nema racuna da tovi svinje neka zatvori svinjac i dode kod nas u Jelsingrad plata je redovna,radi se u tri smjene,nekad nam spoje prvu,drugu i trecu,al je zato plata 500 masi,a moze se nagurati i na 550

ODGOVORITE