Откривен рукопис владике Николаја

На Никољдан ове године, у огромној књижевној и духовној заоставштини великог православног мислиоца и духовника владике Николаја Велимировића која је расута широм света, протођакон др Љубомир Ранковић, главни и одговорни уредник "Гласа Цркве" - издавачке куће Епархије шабачке СПЦ, пронашао је до сада непознату поему "Свечовекова песма месецу".

Србија 22.12.2016 | 20:09
Откривен рукопис владике Николаја
Песма је написана пре 100 година, када је владика боравио у Енглеској у националној мисији у току Првог светског рата. И у том периоду владика је, по речима др Ранковића, "неуморно писао и стварао".

"Објављивао је своја славна дела, студије, есеје, трактате и расправе на енглеском језику. Из тог времена су позната дела: Душа Србије, Србија у светлости и мраку, Духовни препород Европе, Агонија цркве", истиче наш саговорник.

"Тад почиње да пише и своје најславније дело раног периода – Речи о Свечовеку, које српска и светска књиживна критика убрајају у најрепрезентативније дело православног експресионизма. Објављује га у наставцима у најелитнијем лондонском и светском књижевном часопису "Неw аге".

Захваљујући томе, према речима нашег саговорника, "идеја свечовека заокупља светску пажњу". "Философски кружок у Хелсинкију са владичином дозволом текстове преводи на фински и руски језик и целу једну годину интензивно се бави проучавањем философије свечовека", прича др Ранковић.

По повратку у земљу, Николај текстове преводи на српски језик и објављује у целини као књигу – Речи о Свечовеку. Књига је у кратком року доживела неколико издања, што сведочи да је Србија држала корак са светском културном елитом.

Бавећи се темом свечовека и полемишући са великим немачким песником философије Фридрихом Ничеом, творцем идеје натчовека, владика је написао и поменуту поему.

На светском скупу шекспиролога у Лондону, поводом 300 година од Шекспирове смрти, Николај говори своју чувену беседу о Шекспиру пред светском књижевном и културном елитом тога времена, међу којом је било неколико нобеловаца: Ромен Ролан, Анри Бергсон, Хенрик Сјенкјевич, Рабиндранат Тагоре... Свечовекова песма месецу писана је у шекспировском маниру и жанру и потпуно је атипична у односу на остале бројне владичине песме. Због тога има изузетну вредност и значај за проучавање владичиног стваралачког опуса.

"Глас Цркве" увелико завршава припреме за оснивање Института и Катедре за проучавање владичиног стваралаштва. Ова поема ће, свакако, допринети свестранијем сагледавању владичиног поетског, књижевног и философског генија.






БН телевизија (В. М.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

23.12.2016 00:35

Владика Николај у то време је пазљиво пратио ста западни мислиоци пису и говоре. Он је упозоравао јавнист да разбозени европски цовјек без Бога у себи свијету мозе донијети само велике несреце. Његове видовити ријеци насле су своје оправдање током Другог свјетског рата и сада у савременом друству Новог свјетског поретка без Бога и Истине Христове!

ОДГОВОРИТЕ