Otkriven rukopis vladike Nikolaja

Na Nikoljdan ove godine, u ogromnoj književnoj i duhovnoj zaostavštini velikog pravoslavnog mislioca i duhovnika vladike Nikolaja Velimirovića koja je rasuta širom sveta, protođakon dr Ljubomir Ranković, glavni i odgovorni urednik "Glasa Crkve" - izdavačke kuće Eparhije šabačke SPC, pronašao je do sada nepoznatu poemu "Svečovekova pesma mesecu".

Srbija 22.12.2016 | 20:09
Otkriven rukopis vladike Nikolaja
Pesma je napisana pre 100 godina, kada je vladika boravio u Engleskoj u nacionalnoj misiji u toku Prvog svetskog rata. I u tom periodu vladika je, po rečima dr Rankovića, "neumorno pisao i stvarao".

"Objavljivao je svoja slavna dela, studije, eseje, traktate i rasprave na engleskom jeziku. Iz tog vremena su poznata dela: Duša Srbije, Srbija u svetlosti i mraku, Duhovni preporod Evrope, Agonija crkve", ističe naš sagovornik.

"Tad počinje da piše i svoje najslavnije delo ranog perioda – Reči o Svečoveku, koje srpska i svetska knjiživna kritika ubrajaju u najreprezentativnije delo pravoslavnog ekspresionizma. Objavljuje ga u nastavcima u najelitnijem londonskom i svetskom književnom časopisu "New age".

Zahvaljujući tome, prema rečima našeg sagovornika, "ideja svečoveka zaokuplja svetsku pažnju". "Filosofski kružok u Helsinkiju sa vladičinom dozvolom tekstove prevodi na finski i ruski jezik i celu jednu godinu intenzivno se bavi proučavanjem filosofije svečoveka", priča dr Ranković.

Po povratku u zemlju, Nikolaj tekstove prevodi na srpski jezik i objavljuje u celini kao knjigu – Reči o Svečoveku. Knjiga je u kratkom roku doživela nekoliko izdanja, što svedoči da je Srbija držala korak sa svetskom kulturnom elitom.

Baveći se temom svečoveka i polemišući sa velikim nemačkim pesnikom filosofije Fridrihom Ničeom, tvorcem ideje natčoveka, vladika je napisao i pomenutu poemu.

Na svetskom skupu šekspirologa u Londonu, povodom 300 godina od Šekspirove smrti, Nikolaj govori svoju čuvenu besedu o Šekspiru pred svetskom književnom i kulturnom elitom toga vremena, među kojom je bilo nekoliko nobelovaca: Romen Rolan, Anri Bergson, Henrik Sjenkjevič, Rabindranat Tagore... Svečovekova pesma mesecu pisana je u šekspirovskom maniru i žanru i potpuno je atipična u odnosu na ostale brojne vladičine pesme. Zbog toga ima izuzetnu vrednost i značaj za proučavanje vladičinog stvaralačkog opusa.

"Glas Crkve" uveliko završava pripreme za osnivanje Instituta i Katedre za proučavanje vladičinog stvaralaštva. Ova poema će, svakako, doprineti svestranijem sagledavanju vladičinog poetskog, književnog i filosofskog genija.






BN televizija (V. M.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

23.12.2016 00:35

Vladika Nikolaj u to vreme je pazljivo pratio sta zapadni mislioci pisu i govore. On je upozoravao javnist da razbozeni evropski covjek bez Boga u sebi svijetu moze donijeti samo velike nesrece. Njegove vidoviti rijeci nasle su svoje opravdanje tokom Drugog svjetskog rata i sada u savremenom drustvu Novog svjetskog poretka bez Boga i Istine Hristove!

ODGOVORITE