Оштра расправа о реформама и буџету

Протести, приједлог економских реформи за наредне три године и буџет за 2017. годину биле су вруће теме међу народним посланицима. Опозиција и социјални партнери су сложни да су стратешка документа написана у складу са захтјевима Међународног монетарног фонда, али власт се на то не обазире, као ни на захтјеве синдикалаца.

Република Српска 22.12.2016 | 19:48
Оштра расправа о реформама и буџету
Коментара на протесте синдикалаца није мањкало ни по скупштинским ћошковима. Приједлог посланика НС у Народној скупштини Републике Српске Адама Шукала да се опозиционари придруже, пропао је, али подршке није мањкало. Власт смирује страсти.

Приједлог економских реформи за наредне три године био је топ тема међу народним посланицима. Влади Српске је замјерено да пише рукописом страних кредитора.

Већ сада је извјесно да мјере економских реформи од 2017. од 2019. године опозиција неће подржати.

Власт на све ове примједбе, чини се, остаје глува, с нагласком да је све с циљем очувања радних мјеста.

Ништа боље није оцијењен ни приједлог буџета за 2017. годину. Савез синдиката Републике Српске има процјену да ће Влада Српске узети радницима око 20 милиона марака смањењем плата. Имају приједлог да се уштеди на јавним инвестицијама и зградама, а не на радницима.

Цифра до које је дошао Драган Чавић, посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске, стигла је и до 30 милиона марака.

Занимљиво је на који начин Влада Републике Српске планира уштеду и рационално трошење буџетских средстава: смањењем плата радницима, а повећањем издатака за поједине инститицуије. Тако ће предсједник Републике Српске у 2017. години добити скоро милион марака више.

Влада Српске је бесрамно и себи повећала издавања. Умјесто 9 милиона и 347 хиљада у 2016. години, у наредној години добиће из буџета чак три милиона више. Невјероватно је и да се издвајање за Посебно одјељење за сузбијање најтежих облика криминала и корупције вртоглаво пење са 650 хиљада марака на 2,5 милиона. За предсједницу Владе Републике Српске Жељку Цвијановић то је солидарно.

Буждет Републике Српске ће у наредној години бити 3,2 милијарде марака, према садашњем Приједлогу. Трећина од тога, читава милијарда, биће потрошена за потребе пензија и Фонда ПИО.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хе хе хе

22.12.2016 19:49

Хе хе хе протествују гладни на з8ми хе хе хе а унутра глумци на топлом уси заврцу сиротињи хе хе хе топло им је сити су а плате 3000 КМ плус остало дневнице регреси хе хе хе и ? Ста сад ? Ко кога овде ј.... хе хе хе па народе , стоко опозиција и позиција вас хандре хе хе хе пуни ко бродови на топлом клопа из скупстинског ресторана хе хе хе јебу нас па радтурају политицари хе хе хе ко нас ј... хе хе хе заслузили смо хе хе хе

ОДГОВОРИТЕ