Oštra rasprava o reformama i budžetu

Protesti, prijedlog ekonomskih reformi za naredne tri godine i budžet za 2017. godinu bile su vruće teme među narodnim poslanicima. Opozicija i socijalni partneri su složni da su strateška dokumenta napisana u skladu sa zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda, ali vlast se na to ne obazire, kao ni na zahtjeve sindikalaca.

Republika Srpska 22.12.2016 | 19:48
Oštra rasprava o reformama i budžetu
Komentara na proteste sindikalaca nije manjkalo ni po skupštinskim ćoškovima. Prijedlog poslanika NS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adama Šukala da se opozicionari pridruže, propao je, ali podrške nije manjkalo. Vlast smiruje strasti.

Prijedlog ekonomskih reformi za naredne tri godine bio je top tema među narodnim poslanicima. Vladi Srpske je zamjereno da piše rukopisom stranih kreditora.

Već sada je izvjesno da mjere ekonomskih reformi od 2017. od 2019. godine opozicija neće podržati.

Vlast na sve ove primjedbe, čini se, ostaje gluva, s naglaskom da je sve s ciljem očuvanja radnih mjesta.

Ništa bolje nije ocijenjen ni prijedlog budžeta za 2017. godinu. Savez sindikata Republike Srpske ima procjenu da će Vlada Srpske uzeti radnicima oko 20 miliona maraka smanjenjem plata. Imaju prijedlog da se uštedi na javnim investicijama i zgradama, a ne na radnicima.

Cifra do koje je došao Dragan Čavić, poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, stigla je i do 30 miliona maraka.

Zanimljivo je na koji način Vlada Republike Srpske planira uštedu i racionalno trošenje budžetskih sredstava: smanjenjem plata radnicima, a povećanjem izdataka za pojedine institicuije. Tako će predsjednik Republike Srpske u 2017. godini dobiti skoro milion maraka više.

Vlada Srpske je besramno i sebi povećala izdavanja. Umjesto 9 miliona i 347 hiljada u 2016. godini, u narednoj godini dobiće iz budžeta čak tri miliona više. Nevjerovatno je i da se izdvajanje za Posebno odjeljenje za suzbijanje najtežih oblika kriminala i korupcije vrtoglavo penje sa 650 hiljada maraka na 2,5 miliona. Za predsjednicu Vlade Republike Srpske Željku Cvijanović to je solidarno.

Buždet Republike Srpske će u narednoj godini biti 3,2 milijarde maraka, prema sadašnjem Prijedlogu. Trećina od toga, čitava milijarda, biće potrošena za potrebe penzija i Fonda PIO.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

He he he

22.12.2016 19:49

He he he protestvuju gladni na z8mi he he he a unutra glumci na toplom usi zavrcu sirotinji he he he toplo im je siti su a plate 3000 KM plus ostalo dnevnice regresi he he he i ? Sta sad ? Ko koga ovde j.... he he he pa narode , stoko opozicija i pozicija vas handre he he he puni ko brodovi na toplom klopa iz skupstinskog restorana he he he jebu nas pa radturaju politicari he he he ko nas j... he he he zasluzili smo he he he

ODGOVORITE