Шербеџија: Ја сам Србин, стопостотни!

Много се буке подигло због предновогодишње мини турнеје коју истакнути уметник Раде Шербеџија почиње вечерас концертом у загребачком "Лисинском". Уместо о његовом шарму, музици и стиховима, о Шербеџији се говорило у другом контексту, који није био тема разговора за "Новости".

Регион 22.12.2016 | 16:45
Шербеџија: Ја сам Србин, стопостотни!
Пред још једно дружење са Београђанима, 27. децембра у Сава центру, питамо га ко чини "Западни колодвор", који ће га пратити на концерту "Узалуд је будим".

"Колодвор је бенд, кад мој син Данило свира, има нас седам, и то су најбољи музичари својих инструмената у Хрватској. Многи су професори на академијама. То је добра ствар, јер се мораш трудити да досегнеш тај ниво. Да будеш топ. А с друге стране, ако нешто зезнеш, они те извуку."

* Ко кога води на сцени?

- То је тешко рећи. Узајамно је, ја их поведем у авантуре, јер сам склон импровизацијама, директно нешто измислим, а они су спремни. Као да су кафански музичари, сви ти професори.

* Грађанин сте света, да ли ће резултати избора у Америци утицати на вашу каријеру?

- Поновио бих оно што је рекао Славој Жижек, један од највећих интелектуалаца Европе и света: "Грозан је овај Трамп, ужасан је, али више се бојим Хилари." Слажем се са њим. Што се тиче моје каријере тамо, на мене ништа не утиче. Тамо можеш отворено рећи да си против председника Америке и нико те неће ставити у затвор због тога. То је једна добра ствар, али не значи много. Оно што је грозно, када говоримо о тим изборима, је то што више нема правих лидера у свету. Свет воде менаџменти, велике корпорације и тајне службе, а председници земаља више не играју главну улогу. Зато има толико ратова и толико сиромаштва.

* Шта пишете ових дана?

- Недавно ми је изашла књига изабраних песама "Странац", а још пишем књигу прозе, наставак "До последњег даха". Заправо, није наставак, али је исти стил и зове се "Зелена карта". То је она по којој си странац, стављен у ту категорију да имаш грађанска права, али немаш право гласа, па си, ипак, странац. Одавно сам је почео, али сам прекинуо пре шест година.

* Имате ли потребу да на једном месту будете свој на своме?

- Ја сам одавно свој на своме. Кад једном постанеш странац никада више не можеш назад. Рекао ми је велики хрватски песник Данијел Драгојевић: "Ух, што ти завидим, ти си оно што ја сањам цео живот, да постанем странац у властитој земљи". Има у томе некакве лепоте. То је донхуанизам, не у смислу освајања жена, него као самоћа, као филозофска категорија. Када једном то осетиш некако ти постаје слатко, заводљиво. И с друге стране, кад си странац негде, на други начин си грађанин планете, мала је једна земља. Препознајући то у себи, осећам љубав и посебно локални патриотизам према мојој националности и пореклу. Ја сам Србин, стопостотни! Исто тако волим и домовину где сам рођен. Јер, нису ме само отац и мајка направили, направиле су ме и личке планине, онај мој Велебит и Јадранско море које волим цео живот. Направили су ме као младог човека загребачка академија и театар, исто као и Београд у који сам долазио, бележио прве успехе и снимао филмове.

* Без чега од тога не можете?

- Без мора, апсолутно. Море ми је најјаче. Ја сам риболовац. Сатима могу да седим на чамцу и то ми је посебна страст.

* Да ли сте пецали у Београду, на оној, помало скривеној савској обали са приватним сплавовима?

- Јесам. Ишао сам, дружио се са пријатељима. Нарочито са Павлом Вуисићем, он је обожавао свој сплав.

* Боб Дилан - нобеловац?

- Заслужио је, наравно. Као што је и Арсен заслужио. Смешно је то како у свему постоје калупи, тако постоје и писци за које се зна како пишу и где се појављују. То није истина. Боб Дилан је написао божанствене стихове. Он се не представља писцем, него певачем, а заправо је песник од самог почетка. Па, како су песници некада писали стихове? Многи су певали своје сонете и песме. Верујем да је и Шекспир сигурно неке сонете испевавао на некој гитари, јер је баш ритам тај који је важан у сонету.

"Има једну посебну ствар", открива Шербеџија за "Новости". "Милена Дравић ми је поклонила Драганов чамац. Инсистирала је да ми га поклони, и да буде код мене, јер смо велики пријатељи. Ускоро ћу чамац пренети у Хрватску и поринути га у море у Истри. Возићу га измеђи Фажане и Бриона, ловићу рибу на њему, превозићу моје глумце с њим. Фина је то барка од шест и по метара. Зваће се 'Гага'. Морам само његову слику да импрегнирам на барку, али да буде црно-бела, као нека графика. И тако ће Гага пловити са мном по Јадранском мору."

Извор: Вечерње новости
Фото: Геттyимагес

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

лапсус лингуа

22.12.2016 17:02

И велики погријеше, С њим. Њиме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуро

22.12.2016 17:17

Увјек се изнова дивим Рди Сербедзији. Великом умјетнику и великом цовјеку. Инпресионира ме његова одбранбена снага. Принудјен је вец деценијама да се брани од неоснованих напада са разлицитих страна у Хрватској. Знамо да је у рату био неутралан. Није то била нека тактицка неутралност, него она искрена, позитивна. Он казе: " Рекао ми је велики хрватски песник Данијел Драгојевић: "Ух, што ти завидим, ти си оно што ја сањам цео живот, да постанем странац у властитој земљи". Он стварно јесте странац у властитој земљи. А, због цега? То свако зна. Зато сто је Србин. Али, он то никад неце јавно да казе. Он свој осјецај странца у властитој земљи претвара у привилегију. Не треба бити велики психолог да би се закљицило да му ниста друго и не пеостаје. То му је последњи одбранбени механизам који му помазе да нормално функционисе, и који га стити да га лавина мрзње тотално не затрпа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкански Негативац

22.12.2016 17:48

Зелим му дуг зивот и пуно зравља али када једног дана умре у Хрватској се ниста неце по њему звати.

Name

Торпедо

22.12.2016 17:33

Велики цовек,интелектуалац и легенда. Свака цаст скидам капу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Торпедо

22.12.2016 17:33

Велики цовек,интелектуалац и легенда. Свака цаст скидам капу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

22.12.2016 18:31

Као и цеда јовановиц н.кандиц,,с.бисерко,,.в.песиц,,.б.тадиц.. дуга је листа таквих СРБА назалост размисљају и раде као српски дусмани...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре млада босна

22.12.2016 19:41

Сипу рацку националнистицко дјубре..

Name

Милош

22.12.2016 21:02

Дије внаго "србине"

Name

цхетник

22.12.2016 22:50

Све је тако Млада Босно

Name

Туга

22.12.2016 18:34

Ко ти је крив

ОДГОВОРИТЕ