Није повријеђен витални интерес Бошњака!

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске утврдило је да Законом о Дану Републике Српске, који је Народна скупштина изгласала на сједници одржаној 25. октобра, није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа.

Република Српска 22.12.2016 | 12:16
Није повријеђен витални интерес Бошњака!
Вијеће је оцијенило да из садржаја оспореног Закона не произлази да он дискриминише или доводи у подређен положај било који конститутивни народ у Српској у праву на уживање гаранција из круга виталних националних интереса дефинисаним Уставом Српске.

"Садржај овог закона не садржи вјерске, нити националне елементе који би могли довести до евентуалне доминације конститутивног српског народа у промовисању културе, традиције или вјере, како то сматра Клуб делегата бошњачког народа. Напротив, Законом је прописано да се Дан Републике обиљежава и празнује као секуларни празник, што значи да нема религијских, ни националних димензија, већ да подједнако третира све грађане", саопштено је из Уставног суда Републике Српске.

Вијеће сматра да нема упориште став подносиоца захтјева да се овај празник односи само на српски народ, као и да се у образложењу о повреди виталног националног интереса износе у знатној мјери политички ставови, а недостаје правна аргументација.

Клуб делегата бошњачког народа у Вијећу народа Српске поднио је раније овом вијећу захтјев за утврђивање повреде виталног националног интереса бошњачког народа у вези са наведеним законом.

Подносилац је у предметном захтјеву истакао да садржај оспореног закона представља повреду виталног националног интереса бошњачког народа, те да су њиме повријеђена људска права и основне слободе прописане Уставом, јер се Дан Републике обиљежава и празнује 9. јануара, што је, како су навели, неприхватљиво за бошњачки народ.

У захтјеву Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Српске указано је и на Одлуку Уставног суда БиХ којом је утврђена неуставност одредбе о 9. јануару као Дану Републике.

Извор: СРНА

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Зехро

22.12.2016 11:47

То сто је угрозен статус срба немају плате немају посо оно мало багре политицке раде све је у политици у лоповлуцима корупција. А ви говорите о муслмани сви сте ви угрузени они само у првом кругу до ватре нису угрозени докле лазете народ јер се сви селе Друга истина из србије срби бјезе зато сто су угрозени ради нема плате ста могу полицајац са 700 пописани марака он мора да буде корумпиран мора да нахрани дјецу сви то све знају зато недајте да вас дијеле на бунде и цурте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

22.12.2016 12:03

Која демагогија од суда и пресуде, јадно је ово све где један кабадагија управља од мјесне заједнице до ентитетског суда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мито

22.12.2016 12:17

А зали се рс на суд БиХ,,како није објективан..како се суди само србима,,[а у суду БиХ бар има страних судија тако да суд бар није етницки цист од других ..те мозе бити колко-толко објективан...стаје са судом рс...циста мајоризација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qq

22.12.2016 13:52

То може бити колико толико објективан,али нажалост није ту је проблем

Name

Србо

22.12.2016 12:29

Наш Додо се залаже за одлазак странаца из Уставног суда БиХ ...а да ли се запитао... хоће ли бошњаци сутра пристат на то да у том суду, како је он лијепо замислио сједе 3 Србина+3 Бошњака +3 Хрвата... шта ако бошње буду тражили да сходно новом попису становништва у БиХ буде 5 бошњи, три Србина и 1 Хрват??? о томе он не води рачуна, а требао би.. П.с. ако мисли да ће бошњаци пристат да се у Уставном суду уведе ентитеско гласање, или етничко...онда или је луд или је глуп.. а можда и обоје :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуле

22.12.2016 12:36

Па сто се буните, председник суда Рс.је босњак кадија Дзеррард Селман Како сам ја цуо Ром али то не мења ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

22.12.2016 15:06

Хвала Џери

Name

Босанац

22.12.2016 12:57

Дали је неко несто друго и оцекивао. Наравно да није. Трацили само вријеме кад се одговор знао унапријед. Дали је било надгласавања у ткз УС, није неце то Срби радити нису они такви..А кукају Срби и Лактасенко на УС Бих..е па Срби нико вам неби угодио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.12.2016 13:01

Ово је била једина логицка одлука коју је донио савјет за заститу виталног интереса уставног суда републике српске којом се недвосмислено доказује да се не ради о никаквом угрозавању националних интереса конститутивног народа босњака а уставни суд БИХ-а је донио другацију одлуку супротно свим изнесеним аргументима.Сви до једног су уредно позивани да се придрузе прослави дана републике нико им то није бранио а сто се нису одазивали ко им је крив.Овдје се ради о замјени теза и злонамјерној употреби од стране босњака застита виталног националног интереса.Циљ је да се све сто је српско деградира и омаловази.По тој логици како наступа уставни суд БИХ-а доведено је и само име република српска под знак питања јер како босњаци казу за нас да смо геноцидна творевина која не заслузује да постоји а цека се и таква апелација мозда и за сам назив србин мозда и то вриједја босњаке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са

22.12.2016 13:12

Како те није висе срамота. Како теби одговара прегласавање других народа, а смета када одлуке Србима не одговарају. Лицемјерство

Name

Драгане мој

22.12.2016 13:39

Гледај на своју дјецу од седамдесести људи бјезе само политицари остају ко нејма куд отвори оци гледај сироко ником није добро и ако си уполитици т ни теби бити добро све је y Балкан је туристицка дестинација само гастрабајтера и никог висе моја дјеца неце да цују за балкан а не српску репубљик сто казу албанци они би волили србе на косову да казу да су угрозени да могу на запад да тразе азил и да раде ста друго да ти казем отвори оци

Name

Једна паметна

22.12.2016 13:39

Шта на ово каже господјица Пандуревић, с обзиром да њене тврдње од некидан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

22.12.2016 13:44

Надам се ако буде референдума у Баналуци, да се гради заобилазница око града, да Босњаци неце покренути "витални национални интерес" и залити се на прегласавање. Инаце, како знамо до сада, Босњаци су наведено покретари скоро са све одлуке. Та политика и тактика је позната и много пута вец видјана, "удри по РСу, Бакир из Сарајева, а Босњаци из РСа изнутра".

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

22.12.2016 13:59

На чему си ?

Name

знак

22.12.2016 13:56

Овако би миле да управља и на нивоу БиХ....невеле ти тај филм гладати глодару

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија Јорга.

23.12.2016 12:57

Није поведјен Витални Интерес Босњака Јер га нису никад Ни Имали.

ОДГОВОРИТЕ