Nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka!

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da Zakonom o Danu Republike Srpske, koji je Narodna skupština izglasala na sjednici održanoj 25. oktobra, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Republika Srpska 22.12.2016 | 12:16
Nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka!
Vijeće je ocijenilo da iz sadržaja osporenog Zakona ne proizlazi da on diskriminiše ili dovodi u podređen položaj bilo koji konstitutivni narod u Srpskoj u pravu na uživanje garancija iz kruga vitalnih nacionalnih interesa definisanim Ustavom Srpske.

"Sadržaj ovog zakona ne sadrži vjerske, niti nacionalne elemente koji bi mogli dovesti do eventualne dominacije konstitutivnog srpskog naroda u promovisanju kulture, tradicije ili vjere, kako to smatra Klub delegata bošnjačkog naroda. Naprotiv, Zakonom je propisano da se Dan Republike obilježava i praznuje kao sekularni praznik, što znači da nema religijskih, ni nacionalnih dimenzija, već da podjednako tretira sve građane", saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Vijeće smatra da nema uporište stav podnosioca zahtjeva da se ovaj praznik odnosi samo na srpski narod, kao i da se u obrazloženju o povredi vitalnog nacionalnog interesa iznose u znatnoj mjeri politički stavovi, a nedostaje pravna argumentacija.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske podnio je ranije ovom vijeću zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa navedenim zakonom.

Podnosilac je u predmetnom zahtjevu istakao da sadržaj osporenog zakona predstavlja povredu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, te da su njime povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode propisane Ustavom, jer se Dan Republike obilježava i praznuje 9. januara, što je, kako su naveli, neprihvatljivo za bošnjački narod.

U zahtjevu Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske ukazano je i na Odluku Ustavnog suda BiH kojom je utvrđena neustavnost odredbe o 9. januaru kao Danu Republike.

Izvor: SRNA

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Zehro

22.12.2016 11:47

To sto je ugrozen status srba nemaju plate nemaju poso ono malo bagre politicke rade sve je u politici u lopovlucima korupcija. A vi govorite o muslmani svi ste vi ugruzeni oni samo u prvom krugu do vatre nisu ugrozeni dokle lazete narod jer se svi sele Druga istina iz srbije srbi bjeze zato sto su ugrozeni radi nema plate sta mogu policajac sa 700 popisani maraka on mora da bude korumpiran mora da nahrani djecu svi to sve znaju zato nedajte da vas dijele na bunde i curte

ODGOVORITE
Name

Joja

22.12.2016 12:03

Koja demagogija od suda i presude, jadno je ovo sve gde jedan kabadagija upravlja od mjesne zajednice do entitetskog suda.

ODGOVORITE
Name

mito

22.12.2016 12:17

A zali se rs na sud BiH,,kako nije objektivan..kako se sudi samo srbima,,[a u sudu BiH bar ima stranih sudija tako da sud bar nije etnicki cist od drugih ..te moze biti kolko-tolko objektivan...staje sa sudom rs...cista majorizacija

ODGOVORITE
Name

Qq

22.12.2016 13:52

To može biti koliko toliko objektivan,ali nažalost nije tu je problem

Name

Srbo

22.12.2016 12:29

Naš Dodo se zalaže za odlazak stranaca iz Ustavnog suda BiH ...a da li se zapitao... hoće li bošnjaci sutra pristat na to da u tom sudu, kako je on lijepo zamislio sjede 3 Srbina+3 Bošnjaka +3 Hrvata... šta ako bošnje budu tražili da shodno novom popisu stanovništva u BiH bude 5 bošnji, tri Srbina i 1 Hrvat??? o tome on ne vodi računa, a trebao bi.. P.s. ako misli da će bošnjaci pristat da se u Ustavnom sudu uvede entitesko glasanje, ili etničko...onda ili je lud ili je glup.. a možda i oboje :(

ODGOVORITE
Name

Vule

22.12.2016 12:36

Pa sto se bunite, predsednik suda Rs.je bosnjak kadija Dzerrard Selman Kako sam ja cuo Rom ali to ne menja nista.

ODGOVORITE
Name

Mile

22.12.2016 15:06

Hvala Džeri

Name

Bosanac

22.12.2016 12:57

Dali je neko nesto drugo i ocekivao. Naravno da nije. Tracili samo vrijeme kad se odgovor znao unaprijed. Dali je bilo nadglasavanja u tkz US, nije nece to Srbi raditi nisu oni takvi..A kukaju Srbi i Laktasenko na US Bih..e pa Srbi niko vam nebi ugodio.

ODGOVORITE
Name

Dragan

22.12.2016 13:01

Ovo je bila jedina logicka odluka koju je donio savjet za zastitu vitalnog interesa ustavnog suda republike srpske kojom se nedvosmisleno dokazuje da se ne radi o nikakvom ugrozavanju nacionalnih interesa konstitutivnog naroda bosnjaka a ustavni sud BIH-a je donio drugaciju odluku suprotno svim iznesenim argumentima.Svi do jednog su uredno pozivani da se pridruze proslavi dana republike niko im to nije branio a sto se nisu odazivali ko im je kriv.Ovdje se radi o zamjeni teza i zlonamjernoj upotrebi od strane bosnjaka zastita vitalnog nacionalnog interesa.Cilj je da se sve sto je srpsko degradira i omalovazi.Po toj logici kako nastupa ustavni sud BIH-a dovedeno je i samo ime republika srpska pod znak pitanja jer kako bosnjaci kazu za nas da smo genocidna tvorevina koja ne zasluzuje da postoji a ceka se i takva apelacija mozda i za sam naziv srbin mozda i to vrijedja bosnjake...

ODGOVORITE
Name

Sa

22.12.2016 13:12

Kako te nije vise sramota. Kako tebi odgovara preglasavanje drugih naroda, a smeta kada odluke Srbima ne odgovaraju. Licemjerstvo

Name

Dragane moj

22.12.2016 13:39

Gledaj na svoju djecu od sedamdesesti ljudi bjeze samo politicari ostaju ko nejma kud otvori oci gledaj siroko nikom nije dobro i ako si upolitici t ni tebi biti dobro sve je y Balkan je turisticka destinacija samo gastrabajtera i nikog vise moja djeca nece da cuju za balkan a ne srpsku republjik sto kazu albanci oni bi volili srbe na kosovu da kazu da su ugrozeni da mogu na zapad da traze azil i da rade sta drugo da ti kazem otvori oci

Name

Jedna pametna

22.12.2016 13:39

Šta na ovo kaže gospodjica Pandurević, s obzirom da njene tvrdnje od nekidan?

ODGOVORITE
Name

Ja

22.12.2016 13:44

Nadam se ako bude referenduma u Banaluci, da se gradi zaobilaznica oko grada, da Bosnjaci nece pokrenuti "vitalni nacionalni interes" i zaliti se na preglasavanje. Inace, kako znamo do sada, Bosnjaci su navedeno pokretari skoro sa sve odluke. Ta politika i taktika je poznata i mnogo puta vec vidjana, "udri po RSu, Bakir iz Sarajeva, a Bosnjaci iz RSa iznutra".

ODGOVORITE
Name

nn

22.12.2016 13:59

Na čemu si ?

Name

znak

22.12.2016 13:56

Ovako bi mile da upravlja i na nivou BiH....nevele ti taj film gladati glodaru

ODGOVORITE
Name

Ilija Jorga.

23.12.2016 12:57

Nije povedjen Vitalni Interes Bosnjaka Jer ga nisu nikad Ni Imali.

ODGOVORITE