ЕЛ - најава: Црвена Звезда - Реал Мадрид... Да "Пионир" поново не прија "краљу"!

На месту где су прошле сезоне савладали мадридског великана, црвено-бели ће у четвртак опет угостити екипу Пабла Ласа.

Кошарка 22.12.2016 | 13:45
ЕЛ - најава: Црвена Звезда - Реал Мадрид... Да "Пионир" поново не прија "краљу"!
Црвена звезда мтс одиграће вечерас један од мечева који њени навијачи ишчекују од почетка сезоне: Против Реала!

Екипа Дејана Радоњића, мање од 48 сати након меча против Олимпијакоса и пораза у Пиреју, излази на паркет хале "Александар Николић", где ће наспрам ње стати тим Пабла Ласа, један од фаворита за освајање такмичења.

Скор десетопласираних црвено-белих је 5-8, а гостију из Мадрида (првих пратилаца водећег ЦСКА) 9-4.

Експедиција Звезде стигла је у Београд у среду око 18 часова, па право са аеродрома отишла у "Пионир" на тренинг. Гости из Шпаније, шампиони АЦБ лиге, допутовали су у Србију пар сати касније, на меч у хали где су прошле године доживели веома непријатан пораз.

На челу са Квинсијем Милером, Марком Гудурићем, као и Николом Ребићем, црвено-бели су пре 13 месеци савладали тадашњег шампиона Европе и закомпликовали му пут ка Топ 16 фази, у којој се потом ипак нашао, уз много проливеног зноја.

Капитен Звезде Лука Митровић и даље живо памти тај меч, али не жели да повлачи паралеле.

"Прошле године смо са њима одиграли меч којим смо на неки начин 'окренули' сезону и дали себи ињекцију самопоуздања, која нас је држала до краја сезоне. Сви се радо сећамо те атмосфере и слагао бих ако бих рекао да не размишљамо да тако нешто и сутра урадимо. Наравно, околности су другачије, има промена и у екипама, али даћемо све да изненадимо", изјавио је крилни центар црвено-белих после тренинга у среду.

Упитан за снагу и квалитете Реала, Митровић је такође послао опрезну, али и самоуверену поруку.

"Биће то још један наш меч у низу са највећим евро екипама. После Макабија, Олимпијакоса, са утакмицама у АБА лиги између тога... Реал је тим који прошле године није испунио очекивања, хоће да се врате на Фајнал-фор, фаворити су, али опет, не би био први пут да фаворит падне у Пиониру", додао је он.

Вечерашњи меч биће 15. међусобни такмичарски окршај црвено-белих и "краљевића" из Мадрида. Српски тим победио је у првом, другом, последњем мечу, као и у дуелу у оквиру прве фазе УЛЕБ Купа пре деценију. Укупно - четири пута (1973, 2006. и 2015).

Са друге стране, "краљевски" клуб забележио је десет победа у том ривалству. Од првог меча са Звездом освојио је пет титула шампиона Европе и додао их на претходне четири.

Ове сезоне, циљ екипе Пабла Ласа поново је исти - напад на врх.

Реал долази у Београд после убедљивог тријумфа над Бамбергом, у којем је блистао Серхио Љуљ и у, генерално, прилично комфорној ситуацији када је у питању стање на табели. Американац Ентони Рендолф у комбинацији је за меч после "прескочених" дуела против Дарушафаке и Бамберга, као и Литванац Јонас Мачулис, који је преседео дуел против Немаца, али је такође део екипе Мадриђана у Србији.

Када је реч о осталим играчима Реала, квалитети Љуља, Фернандеза, Ноћионија, Керола, Ајона и остатка гламурозног тима добро су познати и београдској и европској публици. Ипак, овог пута посебну пажњу могао би да привуче разгоропађени Лука Дончић, Словенац српских корена, рођен 1999. године, који играма фасцинира Европу и пружа сјајне партије целе сезоне.

Већ је добро познато ко је син Саше Дончића, некадашњег кошаркаша Звезде (за коју, ипак, није дебитовао) и краљевачке Слоге, као и да се јавно декларисао као навијач црвено-белих, па ће и из тог аспекта бити под посебном лупом присталица српског шампиона.

"Не познајем га лично, знам да је навијач Звезде, али многи су. Било је доста играча који су велики звездаши и који су долазили овде и односили победе, тако да је приступ исти", рекао је Митровић.

Шта ће Звезди бити потребно да изненади фаворита из Шпаније?

"Пре свега, биће нам потребно веома, веома добро издање, током читавих 40 минута. Видели смо јуче у мечу против Олимпијакоса, где смо чак солидно играли друго полувреме и део прве четвртине, да против таквих екипа какви су они или Реал није довољно играти две или три добре деонице, већ да је потребно максимално ангажовање у целом мечу. То је једини рецепт. Енергија, јака одбрана и мислим да им неће бити пријатно у 'Пиониру" ако будемо поновили партију као против Макабија. Ту би требало да тражимо своју шансу", подвукао је Митровић.

СЕРХИО ЉУЉ - МОЗАК ТИМА

Домаћа одбрана ће имати још једна сјајан тест пред собом, пошто је Реал има друг најбољи напад у Евролиги, играче који одлично скачу, али све креће од Серихија Љуља, који је велики победник и мозак овог тима. Радоњићеви дефанзивни "специјалци" имаће тежак, а уједно и изузетно важан задатак, а то је да му онемогуће проток лопте отоврен поглед ка кошу. Ипак, то је ретко коме пошло за руком у овој сезони.

Љуљ ове сезоне просечно постиже 18,5 поена по утакмици, уз округло шест асистенција по мечу, а још се није догодило да утакмицу заврши са једноцифреним бројем поена. Ко зна, можда у томе успеју баш црвено-бели. Ако се то догоди, српски шампион ће бити на корак од велике победе и још једног феноменалног славља у елитном такмичењу.

Дуел Звезда - Реал почеће у 19 часова.

ИСТОРИЈА

Званичне утакмице Звезде и Реала у пет деценија:

1972/73 (1/4 финале Купа шампиона)

Реал - Звезда 74:77
/Славнић 20 п, Ракочевић 20 п/

Звезда - Реал 80:70
/Капичић 24 п, Славнић 19/

1987/88 (1/2 финале Купа Радивоја Кораћа)

Звезда - Реал 82:89
/Богосављев 17 - Бирјуков 19/

Реал - Звезда 81:72
/Алексис 24 - Илић 22/

1999/2000 (Евролига)

Реал - Звезда 98:78
/Ерерос 17 - Јестратијевић 29 /

Звезда - Реал 71:96
/Ракочевић 19, Топаловић 14 - Струленс 23, 15 ск, Ђорђевић 17

2006/07 (УЛЕБ Куп)

Прва фаза

Звезда - Реал 100:81
/Гуровић 35, Радивојевић 17 - Булок 22/

Реал - Звезда 84:58
/Ервел 16, Смит 15 - Гуровић 16, Радивојевић11, Били Томас 10/

1/4 финале

Звезда - Реал 72:83
/Гуровић 18, Драгићевић 16 - Булок 22, Рејес 19/

Реал - Звезда 79:78
/Булок 22, Ервел 14 - Гуровић 19, Поповић 13/

2014/15

Звезда - Реал 72:79

Реал - Звезда 85:61

2015/16

Реал - Звезда 98:71

Звезда - Реал 94:88

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар