EL - najava: Crvena Zvezda - Real Madrid... Da "Pionir" ponovo ne prija "kralju"!

Na mestu gde su prošle sezone savladali madridskog velikana, crveno-beli će u četvrtak opet ugostiti ekipu Pabla Lasa.

Košarka 22.12.2016 | 13:45
EL - najava: Crvena Zvezda - Real Madrid... Da "Pionir" ponovo ne prija "kralju"!
Crvena zvezda mts odigraće večeras jedan od mečeva koji njeni navijači iščekuju od početka sezone: Protiv Reala!

Ekipa Dejana Radonjića, manje od 48 sati nakon meča protiv Olimpijakosa i poraza u Pireju, izlazi na parket hale "Aleksandar Nikolić", gde će naspram nje stati tim Pabla Lasa, jedan od favorita za osvajanje takmičenja.

Skor desetoplasiranih crveno-belih je 5-8, a gostiju iz Madrida (prvih pratilaca vodećeg CSKA) 9-4.

Ekspedicija Zvezde stigla je u Beograd u sredu oko 18 časova, pa pravo sa aerodroma otišla u "Pionir" na trening. Gosti iz Španije, šampioni ACB lige, doputovali su u Srbiju par sati kasnije, na meč u hali gde su prošle godine doživeli veoma neprijatan poraz.

Na čelu sa Kvinsijem Milerom, Markom Gudurićem, kao i Nikolom Rebićem, crveno-beli su pre 13 meseci savladali tadašnjeg šampiona Evrope i zakomplikovali mu put ka Top 16 fazi, u kojoj se potom ipak našao, uz mnogo prolivenog znoja.

Kapiten Zvezde Luka Mitrović i dalje živo pamti taj meč, ali ne želi da povlači paralele.

"Prošle godine smo sa njima odigrali meč kojim smo na neki način 'okrenuli' sezonu i dali sebi injekciju samopouzdanja, koja nas je držala do kraja sezone. Svi se rado sećamo te atmosfere i slagao bih ako bih rekao da ne razmišljamo da tako nešto i sutra uradimo. Naravno, okolnosti su drugačije, ima promena i u ekipama, ali daćemo sve da iznenadimo", izjavio je krilni centar crveno-belih posle treninga u sredu.

Upitan za snagu i kvalitete Reala, Mitrović je takođe poslao opreznu, ali i samouverenu poruku.

"Biće to još jedan naš meč u nizu sa najvećim evro ekipama. Posle Makabija, Olimpijakosa, sa utakmicama u ABA ligi između toga... Real je tim koji prošle godine nije ispunio očekivanja, hoće da se vrate na Fajnal-for, favoriti su, ali opet, ne bi bio prvi put da favorit padne u Pioniru", dodao je on.

Večerašnji meč biće 15. međusobni takmičarski okršaj crveno-belih i "kraljevića" iz Madrida. Srpski tim pobedio je u prvom, drugom, poslednjem meču, kao i u duelu u okviru prve faze ULEB Kupa pre deceniju. Ukupno - četiri puta (1973, 2006. i 2015).

Sa druge strane, "kraljevski" klub zabeležio je deset pobeda u tom rivalstvu. Od prvog meča sa Zvezdom osvojio je pet titula šampiona Evrope i dodao ih na prethodne četiri.

Ove sezone, cilj ekipe Pabla Lasa ponovo je isti - napad na vrh.

Real dolazi u Beograd posle ubedljivog trijumfa nad Bambergom, u kojem je blistao Serhio Ljulj i u, generalno, prilično komfornoj situaciji kada je u pitanju stanje na tabeli. Amerikanac Entoni Rendolf u kombinaciji je za meč posle "preskočenih" duela protiv Darušafake i Bamberga, kao i Litvanac Jonas Mačulis, koji je presedeo duel protiv Nemaca, ali je takođe deo ekipe Madriđana u Srbiji.

Kada je reč o ostalim igračima Reala, kvaliteti Ljulja, Fernandeza, Noćionija, Kerola, Ajona i ostatka glamuroznog tima dobro su poznati i beogradskoj i evropskoj publici. Ipak, ovog puta posebnu pažnju mogao bi da privuče razgoropađeni Luka Dončić, Slovenac srpskih korena, rođen 1999. godine, koji igrama fascinira Evropu i pruža sjajne partije cele sezone.

Već je dobro poznato ko je sin Saše Dončića, nekadašnjeg košarkaša Zvezde (za koju, ipak, nije debitovao) i kraljevačke Sloge, kao i da se javno deklarisao kao navijač crveno-belih, pa će i iz tog aspekta biti pod posebnom lupom pristalica srpskog šampiona.

"Ne poznajem ga lično, znam da je navijač Zvezde, ali mnogi su. Bilo je dosta igrača koji su veliki zvezdaši i koji su dolazili ovde i odnosili pobede, tako da je pristup isti", rekao je Mitrović.

Šta će Zvezdi biti potrebno da iznenadi favorita iz Španije?

"Pre svega, biće nam potrebno veoma, veoma dobro izdanje, tokom čitavih 40 minuta. Videli smo juče u meču protiv Olimpijakosa, gde smo čak solidno igrali drugo poluvreme i deo prve četvrtine, da protiv takvih ekipa kakvi su oni ili Real nije dovoljno igrati dve ili tri dobre deonice, već da je potrebno maksimalno angažovanje u celom meču. To je jedini recept. Energija, jaka odbrana i mislim da im neće biti prijatno u 'Pioniru" ako budemo ponovili partiju kao protiv Makabija. Tu bi trebalo da tražimo svoju šansu", podvukao je Mitrović.

SERHIO LJULJ - MOZAK TIMA

Domaća odbrana će imati još jedna sjajan test pred sobom, pošto je Real ima drug najbolji napad u Evroligi, igrače koji odlično skaču, ali sve kreće od Serihija Ljulja, koji je veliki pobednik i mozak ovog tima. Radonjićevi defanzivni "specijalci" imaće težak, a ujedno i izuzetno važan zadatak, a to je da mu onemoguće protok lopte otovren pogled ka košu. Ipak, to je retko kome pošlo za rukom u ovoj sezoni.

Ljulj ove sezone prosečno postiže 18,5 poena po utakmici, uz okruglo šest asistencija po meču, a još se nije dogodilo da utakmicu završi sa jednocifrenim brojem poena. Ko zna, možda u tome uspeju baš crveno-beli. Ako se to dogodi, srpski šampion će biti na korak od velike pobede i još jednog fenomenalnog slavlja u elitnom takmičenju.

Duel Zvezda - Real počeće u 19 časova.

ISTORIJA

Zvanične utakmice Zvezde i Reala u pet decenija:

1972/73 (1/4 finale Kupa šampiona)

Real - Zvezda 74:77
/Slavnić 20 p, Rakočević 20 p/

Zvezda - Real 80:70
/Kapičić 24 p, Slavnić 19/

1987/88 (1/2 finale Kupa Radivoja Koraća)

Zvezda - Real 82:89
/Bogosavljev 17 - Birjukov 19/

Real - Zvezda 81:72
/Aleksis 24 - Ilić 22/

1999/2000 (Evroliga)

Real - Zvezda 98:78
/Ereros 17 - Jestratijević 29 /

Zvezda - Real 71:96
/Rakočević 19, Topalović 14 - Strulens 23, 15 sk, Đorđević 17

2006/07 (ULEB Kup)

Prva faza

Zvezda - Real 100:81
/Gurović 35, Radivojević 17 - Bulok 22/

Real - Zvezda 84:58
/Ervel 16, Smit 15 - Gurović 16, Radivojević11, Bili Tomas 10/

1/4 finale

Zvezda - Real 72:83
/Gurović 18, Dragićević 16 - Bulok 22, Rejes 19/

Real - Zvezda 79:78
/Bulok 22, Ervel 14 - Gurović 19, Popović 13/

2014/15

Zvezda - Real 72:79

Real - Zvezda 85:61

2015/16

Real - Zvezda 98:71

Zvezda - Real 94:88

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar