"Невјешти" порезници?!

Грађани и привредници у Српској који уредно плаћају обавезе су изреволтирани, јер их порезници вуку за рукав због дуга мањег од једне марке.

Република Српска 22.12.2016 | 08:00
"Невјешти" порезници?!
Један грађанин Бањалуке каже да је био неугодно изненађен када су му порезници, иако је платио порез на некретнину, обрачунали камату на порез на непокретност.
 
"Вредност пореза који плаћам је 14 КМ, а зарачунали су ми, не знам ни како, неку камату од пет пфенига. Није проблем, ако сам мало и закаснио платићу камату, али ме вређа то што мени наплаћују сићу, а другима опраштају милионе", каже овај грађанин.

Један привредник се такође жали како му кад год плати порез на плате радника увек обрачунају да је један пфениг мање платио.

"Сада се дуг „накупио“ на десет пфенига па су ми послали опомену. Да није трагично, било би смешно. Ако држава зависи од тога онда смо дотакли дно", прича он.

На питање како некоме толеришу милионске дугове, док су тако експресни када су у питању ситнији износи, у Пореској управи РС кажу да се све одрађује аутоматски.

"Ове године смо пустили у рад нови информациони систем. Сви ови процеси су интегрисани и аутоматизовани, опомене и решења принудне наплате не зависе више од субјективног фактора. За све обавезе које нису плаћене у законом предвиђеном року покрећу се поступци принудне наплате без обзира који износ неплаћене обавезе је у питању", каже Зора Видовић, директорка ПУ.

Драгутин Шкребић, председник Уније удружења послодаваца РС, истиче да се финансијска дисциплина не може тренирати само на некима.

"За све морају да важе иста правила, а не да некога малтретирају за пфениг, а другима дозвољавају да гомилају дугове, одведу фирму у стечај и држава на крају никад и не наплати своја потраживања", наглашава Шкребић.

За 11 месеци ове године покренуто је 39.453 поступка принудне наплате на износ дуга од око 112,7 милиона КМ, а наплаћено је 47,6 милиона КМ. Највише принудних наплата је покренуто за неплаћене доприносе, порезе на лична примања, порез на непокретности те на прекршаје достављене на извршење од стране других органа, кажу у ПУ.

Доспели дуг за порезе и доприносе износи око 947 милиона КМ, од чега се на дуг по основу стечаја и ликвидације. који вероватно никад неће бити наплаћен. односи око 388 милиона КМ.

Граница толеранције 10 КМ

Принудна наплата се врши на оним предметима где су трошкови принудне наплате већи од вредности предмета принудне наплате.

"Поступци принудне наплате не покрећу се за износ дуговања који су у укупном износу мањи од 10 КМ за физичка лица, односно за 15 КМ за правна лица", тврди Видовићева.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар