"Nevješti" poreznici?!

Građani i privrednici u Srpskoj koji uredno plaćaju obaveze su izrevoltirani, jer ih poreznici vuku za rukav zbog duga manjeg od jedne marke.

Republika Srpska 22.12.2016 | 08:00
"Nevješti" poreznici?!
Jedan građanin Banjaluke kaže da je bio neugodno iznenađen kada su mu poreznici, iako je platio porez na nekretninu, obračunali kamatu na porez na nepokretnost.
 
"Vrednost poreza koji plaćam je 14 KM, a zaračunali su mi, ne znam ni kako, neku kamatu od pet pfeniga. Nije problem, ako sam malo i zakasnio platiću kamatu, ali me vređa to što meni naplaćuju siću, a drugima opraštaju milione", kaže ovaj građanin.

Jedan privrednik se takođe žali kako mu kad god plati porez na plate radnika uvek obračunaju da je jedan pfenig manje platio.

"Sada se dug „nakupio“ na deset pfeniga pa su mi poslali opomenu. Da nije tragično, bilo bi smešno. Ako država zavisi od toga onda smo dotakli dno", priča on.

Na pitanje kako nekome tolerišu milionske dugove, dok su tako ekspresni kada su u pitanju sitniji iznosi, u Poreskoj upravi RS kažu da se sve odrađuje automatski.

"Ove godine smo pustili u rad novi informacioni sistem. Svi ovi procesi su integrisani i automatizovani, opomene i rešenja prinudne naplate ne zavise više od subjektivnog faktora. Za sve obaveze koje nisu plaćene u zakonom predviđenom roku pokreću se postupci prinudne naplate bez obzira koji iznos neplaćene obaveze je u pitanju", kaže Zora Vidović, direktorka PU.

Dragutin Škrebić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, ističe da se finansijska disciplina ne može trenirati samo na nekima.

"Za sve moraju da važe ista pravila, a ne da nekoga maltretiraju za pfenig, a drugima dozvoljavaju da gomilaju dugove, odvedu firmu u stečaj i država na kraju nikad i ne naplati svoja potraživanja", naglašava Škrebić.

Za 11 meseci ove godine pokrenuto je 39.453 postupka prinudne naplate na iznos duga od oko 112,7 miliona KM, a naplaćeno je 47,6 miliona KM. Najviše prinudnih naplata je pokrenuto za neplaćene doprinose, poreze na lična primanja, porez na nepokretnosti te na prekršaje dostavljene na izvršenje od strane drugih organa, kažu u PU.

Dospeli dug za poreze i doprinose iznosi oko 947 miliona KM, od čega se na dug po osnovu stečaja i likvidacije. koji verovatno nikad neće biti naplaćen. odnosi oko 388 miliona KM.

Granica tolerancije 10 KM

Prinudna naplata se vrši na onim predmetima gde su troškovi prinudne naplate veći od vrednosti predmeta prinudne naplate.

"Postupci prinudne naplate ne pokreću se za iznos dugovanja koji su u ukupnom iznosu manji od 10 KM za fizička lica, odnosno za 15 KM za pravna lica", tvrdi Vidovićeva.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar