Од фебруара казне и за пијане сувозаче

Вијеће народа Парламентарне скупштине БиХ усвојило је Закон о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ чија ће имплементација почети у фебруару наредне године. Овим законом пооштрена је казнена политика за учеснике у саобраћају који крше закон, посебно у контексту новчаних казни.

Босна и Херцеговина 22.12.2016 | 07:49
Од фебруара казне и за пијане сувозаче
Министар саобраћаја и комуникација у Савјету министара БиХ Исмир Јуско казао је како су новим Законом о безбједности саобраћаја БиХ генерално повећане казне, што су тражили сви нивои власти у БиХ.

"Закон је прошао све процедуре у Парламентарној скупштини БиХ, а у њему су учествовали и кантони и ентитети. Мислим да смо сада не прагу да имамо доста добар закон који ће у пракси имати превентивне ефекте", рекао је Јуско.

Додао је да је у овом контексту кључан добар систем наплате казне без којег било какав закон не може имати пуни ефект.

"Нама није у интересу да људи који не чине често саобраћајне прекршаје имају репресивно дјеловање овог закона. Потребно је наплатити казне онима који имају по 46 или 47 хиљада КМ неплаћених казни", казао је Јуско.

Истакао је да су казне повећане у бројним сегментима попут брзе вожње, невезања појаса и разговора на мобилни телефон.

"Новим законом је предвиђено и кажњавање пијаних сувозача, такође, они који су тек положили возачки испит двије године неће моћи сами возити аутомобил у периоду од 12 до 4 сата ујутро", рекао је Јуско.

Јуско је казао како ће казна за невезање појаса износити од 100 до 300 КМ, док ће казна за држање дјетета у крилу бити нешто већа и износиће 500 КМ.

Министар је подсјетио и да ригорознији закони у сусједним земљама итекако имају ефекта, а своје тврдње објаснио је примјером возача који буквално дивљају на бх. путевима до границе, након чега почињу поштивати закон.

"Зашто би то радили у другој земљи, а не би у својој? Нама је у интересу да новим законом спријечимо саобраћајне несреће које су евидентно ескалирале протеклих година. Чињеница је и да је наша транспортна инфраструктура прављена 70-их година и да је она поприлично стара", казао је Јуско.

Закључио је да се број возила и генерално технолошки напредак из овог доба не могу поредити са 70-им годинама.

"Још једна велика превенција јесте и да што прије изградимо транспортну инфраструктуру. Ту прије свега мислим на коридор 5Ц, чиме ћемо спријечити велики број саобраћајних несрећа које гледамо свакодневно", рекао је Јуско.

Што се тиче осталих казни, новим законом је предвиђено да ће прекорачење брзине веће од 30 километара на сат, умјесто досадашњих 200 КМ, сада коштати и до 1.000 КМ. Праг толеранције у контексту конзумирања алкохола пао је на један и по промил, а казне су 400 КМ, одузимање возачке и добијање казнених бодова.

За возаче који возе нерегистроване аутомобиле, као и за оне који возе дјецу млађу од 12 година на предњем сједишту казне су од 400 до 1.000 КМ. Држава ће изазивање прекомјерне буке или шкрипе кажњавати износима од 50 до 250 КМ, као и бициклисте и мотоциклисте без закопчане кациге са 50 КМ.

Новим законом предвиђене су казне и за пјешаке који на саобраћајници користе мобилни телефон или имају слушалице у ушима (40 КМ), вожњу без упаљеног кратког свјетла (30 КМ), као и за бициклисте или мотоциклисте који превозе пијане особе (30 КМ).

Извор: Клиx.ба

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бијељина

22.12.2016 06:57

Још да су нам плате као у Норвешкој па да нас и кажњавају, ајд нека будала која је писала закон замисли полицајца како пише казну човјеку од 500 КМ, а тај има плату 400 КМ, једном ријечу срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора_А

22.12.2016 07:04

Ово нема нигдје у цивилизованом свијету! Било би паметније бавити се кориснијим стварима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

опет вирис

22.12.2016 07:08

Како се лако усагласе кад треба отимати паре од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђука

22.12.2016 07:15

За мене су и ове казне биле превелике ,а ови сто дивљају на путевима це и даље дивљати за њих тај вас закон не вази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

22.12.2016 07:32

За не везивање појаса казна од 100-300 км,знаци дата је могуцност да опет полиција узима себи паре у дзеп Кад ме зауставе без завезаног појаса казе казна је 300 км и ја му дам 50 и добро и њима и мени Какав је то закон да они на цести одредују оце ли казна бити 100 или 300 км,по ком це то они критеријуму одредити,јел се господа добро наспавала или јел рата кредита тај дан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

22.12.2016 12:47

Браво тако је. На жалост као и већина ствари у овој шипак дрзави, накарадна су и законска рјешења. Репресиван карактер закона је висе него видљив, циљ су плате будзетских корисника. Да средства од наплаћених казни иду у одржавање ових распаднутих цеста и путева па ајде али овако, па није више нико луд, докле трпити ово лудило.....

Name

Мало

22.12.2016 08:03

Мало им колико год узму !!! У рату је било боље пуно него сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радашин

22.12.2016 09:59

Ови што доносе законе треба да дају предлог и за смртну казну кад је овај народ блесав.Плата једног начелника општине 5000 км па се спрем них доносе закони ова сиротиња може возати запрежна кола ишпидитере ту ће казне бити од1 км до 5 км.Или од једме бале до пласта сјена па це и политичари навалити на овај луксуз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даидза

22.12.2016 11:08

Босанску стоку треба само по дзепу и одмах се дотјера у ред.Добар закон!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хватац

22.12.2016 16:33

Народе, возите 30,40 и онолико колико је прописано, не паркирајте се на тротоару и тамо гдје мислите да це вам залијепити казну, порезници на тоцковима су кренули у лов на све стране, само крузе и гледају гдје це ста закацити.

ОДГОВОРИТЕ