Od februara kazne i za pijane suvozače

Vijeće naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojilo je Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH čija će implementacija početi u februaru naredne godine. Ovim zakonom pooštrena je kaznena politika za učesnike u saobraćaju koji krše zakon, posebno u kontekstu novčanih kazni.

Bosna i Hercegovina 22.12.2016 | 07:49
Od februara kazne i za pijane suvozače
Ministar saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara BiH Ismir Jusko kazao je kako su novim Zakonom o bezbjednosti saobraćaja BiH generalno povećane kazne, što su tražili svi nivoi vlasti u BiH.

"Zakon je prošao sve procedure u Parlamentarnoj skupštini BiH, a u njemu su učestvovali i kantoni i entiteti. Mislim da smo sada ne pragu da imamo dosta dobar zakon koji će u praksi imati preventivne efekte", rekao je Jusko.

Dodao je da je u ovom kontekstu ključan dobar sistem naplate kazne bez kojeg bilo kakav zakon ne može imati puni efekt.

"Nama nije u interesu da ljudi koji ne čine često saobraćajne prekršaje imaju represivno djelovanje ovog zakona. Potrebno je naplatiti kazne onima koji imaju po 46 ili 47 hiljada KM neplaćenih kazni", kazao je Jusko.

Istakao je da su kazne povećane u brojnim segmentima poput brze vožnje, nevezanja pojasa i razgovora na mobilni telefon.

"Novim zakonom je predviđeno i kažnjavanje pijanih suvozača, takođe, oni koji su tek položili vozački ispit dvije godine neće moći sami voziti automobil u periodu od 12 do 4 sata ujutro", rekao je Jusko.

Jusko je kazao kako će kazna za nevezanje pojasa iznositi od 100 do 300 KM, dok će kazna za držanje djeteta u krilu biti nešto veća i iznosiće 500 KM.

Ministar je podsjetio i da rigorozniji zakoni u susjednim zemljama itekako imaju efekta, a svoje tvrdnje objasnio je primjerom vozača koji bukvalno divljaju na bh. putevima do granice, nakon čega počinju poštivati zakon.

"Zašto bi to radili u drugoj zemlji, a ne bi u svojoj? Nama je u interesu da novim zakonom spriječimo saobraćajne nesreće koje su evidentno eskalirale proteklih godina. Činjenica je i da je naša transportna infrastruktura pravljena 70-ih godina i da je ona poprilično stara", kazao je Jusko.

Zaključio je da se broj vozila i generalno tehnološki napredak iz ovog doba ne mogu porediti sa 70-im godinama.

"Još jedna velika prevencija jeste i da što prije izgradimo transportnu infrastrukturu. Tu prije svega mislim na koridor 5C, čime ćemo spriječiti veliki broj saobraćajnih nesreća koje gledamo svakodnevno", rekao je Jusko.

Što se tiče ostalih kazni, novim zakonom je predviđeno da će prekoračenje brzine veće od 30 kilometara na sat, umjesto dosadašnjih 200 KM, sada koštati i do 1.000 KM. Prag tolerancije u kontekstu konzumiranja alkohola pao je na jedan i po promil, a kazne su 400 KM, oduzimanje vozačke i dobijanje kaznenih bodova.

Za vozače koji voze neregistrovane automobile, kao i za one koji voze djecu mlađu od 12 godina na prednjem sjedištu kazne su od 400 do 1.000 KM. Država će izazivanje prekomjerne buke ili škripe kažnjavati iznosima od 50 do 250 KM, kao i bicikliste i motocikliste bez zakopčane kacige sa 50 KM.

Novim zakonom predviđene su kazne i za pješake koji na saobraćajnici koriste mobilni telefon ili imaju slušalice u ušima (40 KM), vožnju bez upaljenog kratkog svjetla (30 KM), kao i za bicikliste ili motocikliste koji prevoze pijane osobe (30 KM).

Izvor: Klix.ba

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Bijeljina

22.12.2016 06:57

Još da su nam plate kao u Norveškoj pa da nas i kažnjavaju, ajd neka budala koja je pisala zakon zamisli policajca kako piše kaznu čovjeku od 500 KM, a taj ima platu 400 KM, jednom riječu sramota.

ODGOVORITE
Name

dijaspora_A

22.12.2016 07:04

Ovo nema nigdje u civilizovanom svijetu! Bilo bi pametnije baviti se korisnijim stvarima..

ODGOVORITE
Name

opet viris

22.12.2016 07:08

Kako se lako usaglase kad treba otimati pare od naroda.

ODGOVORITE
Name

đuka

22.12.2016 07:15

Za mene su i ove kazne bile prevelike ,a ovi sto divljaju na putevima ce i dalje divljati za njih taj vas zakon ne vazi.

ODGOVORITE
Name

pero

22.12.2016 07:32

Za ne vezivanje pojasa kazna od 100-300 km,znaci data je mogucnost da opet policija uzima sebi pare u dzep Kad me zaustave bez zavezanog pojasa kaze kazna je 300 km i ja mu dam 50 i dobro i njima i meni Kakav je to zakon da oni na cesti odreduju oce li kazna biti 100 ili 300 km,po kom ce to oni kriterijumu odrediti,jel se gospoda dobro naspavala ili jel rata kredita taj dan

ODGOVORITE
Name

Repo Poslovi

22.12.2016 12:47

Bravo tako je. Na žalost kao i većina stvari u ovoj šipak drzavi, nakaradna su i zakonska rješenja. Represivan karakter zakona je vise nego vidljiv, cilj su plate budzetskih korisnika. Da sredstva od naplaćenih kazni idu u održavanje ovih raspadnutih cesta i puteva pa ajde ali ovako, pa nije više niko lud, dokle trpiti ovo ludilo.....

Name

Malo

22.12.2016 08:03

Malo im koliko god uzmu !!! U ratu je bilo bolje puno nego sad

ODGOVORITE
Name

Radašin

22.12.2016 09:59

Ovi što donose zakone treba da daju predlog i za smrtnu kaznu kad je ovaj narod blesav.Plata jednog načelnika opštine 5000 km pa se sprem nih donose zakoni ova sirotinja može vozati zaprežna kola išpiditere tu će kazne biti od1 km do 5 km.Ili od jedme bale do plasta sjena pa ce i političari navaliti na ovaj luksuz.

ODGOVORITE
Name

Daidza

22.12.2016 11:08

Bosansku stoku treba samo po dzepu i odmah se dotjera u red.Dobar zakon!

ODGOVORITE
Name

Hvatac

22.12.2016 16:33

Narode, vozite 30,40 i onoliko koliko je propisano, ne parkirajte se na trotoaru i tamo gdje mislite da ce vam zalijepiti kaznu, poreznici na tockovima su krenuli u lov na sve strane, samo kruze i gledaju gdje ce sta zakaciti.

ODGOVORITE