Могућа блокада у издавању пасоша

Надлежни упозоравају како би процедура издавања пасоша могла ускоро бити блокирана, јер пасошких књижица у резерви нема.

Босна и Херцеговина 22.12.2016 | 07:39
Могућа блокада у издавању пасоша
На прољеће идуће године у Босни и Херцеговини могло би доћи до блокаде у издавању пасоша. Тада истиче уговор с постојећим испоручиоцима пасошких књижица, а с новима није потписан уговор. Извршне власти обећавају како ће водити рачуна да дебљи крај не извуку грађани.

Надлежни упозоравају како би процедура издавања пасоша могла ускоро бити блокирана. Пасоши се израђују тек након подношења захтјева, а књижица у резерви, нема.

„Да смо имали прилику да створимо залиху одређених пасошких књижица не би дошли у ову ситуацију какву јесмо“, рекао је Едим Несими, директор Агенције за идентификациона документа БиХ.

У марту идуће године се завршава уговор са постојећим испоручиоцем пасоша. Нова фирма није изабрана, а први тендер је поништен, док су на другом услиједиле жалбе.

О томе се чека одлука надлежног тијела, али већ се спекулише како ће услиједити нови приговор оних који не добију тај посао. Извршне власти обећавају, наредне седмице активније се укључују у проблем.

„Не смијемо доћи никако у позицију да се направи вакуум у којем неће бити образаца пасоша, што би нанијело директну штету грађанима“, рекао је Драган Мектић, министар безбједности у Савјету министара БиХ.

Под лупом и остали идентификацијски документи

Одраније су под лупом и други босанскохерцеговачки идентификациони документи.

Издавања пасоша сада, те раније возачких дозвола или личних карата било је предмет истрага, афера или прича у Босни и Херцеговини.

Ревизори су својевремено указали на то да је десетогодишњи уговор о испоруци личних карата и возачких дозвола, вриједан 50 милиона евра, штетан за државу.

Бивши шеф бх. Агенције за идентификационе документе због тога је под истрагом тужилаштва. Ново руководство тражи измјену штетних одредби тог уговора и политичку подршку Савјета министара Босне и Херцеговине.

„Морају се утврдити одређени преговарачки основи, мора се усвојити оно што смо ми примијетили као недосљедности у уговору и као евентуалне проблеме који могу настати“, казао је Несими.

За опозицију строжији закон о јавним набавкама под који спадају и пасоши, те појачана контрола процедура и поштивање тендера, само може донијети корист друштву.

„Постоје одређени прорачуни који кажу да се годишње на јавним набавкама изгуби негдје од 600 до 800 милиона конвертибилних марака“, каже Дамир Бећировић, посланик у Парламентарној скупштини БиХ (Демократска фронта).  

Могућа материјална штета која је раније настала у изради личних карата, те поништење тендера за испоруку пасоша вежу се за исту фирму. Грађанима остаје да чекају исход приче о издавању пасоша.

Извор: АЈБ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Чисто да се зна

22.12.2016 07:34

Јбт... овај Мектић поста стручњак и за набавку пасоша! У међувремену је постао и портпарол МУП-а Кантон Сарајево, а одавно је већ експерт и за производњу млијека и мјлечних прерадјевина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

22.12.2016 08:59

Не разумијем засто оваква констатација за Мектица када су новац за пасосе опљацкали ови из предходног сазива тацније из СНСД-а!? Ви блиски њима када не знате ста написати онда се исплазеним језиком ругате!? Сто је доказ људског дна!

Name

Чисто да се зна

22.12.2016 10:50

Никола, мислим да си промашио мету. Мене баш брига за СНСД. Зар ти није помало иритантно да се човјек бави свим и свачим, само не својим послом. Набавка путних исправа је у надлежности Министарства цивилних послова, па не чух Адила Османовића да је било шта рекао по том питању. Друго, за Алијом Делимустафићем потјерницу је расписао МУП Кантона Сарајево и Кантонални суд, тако да не видим потребу да се он трпа за нешто да коментарисе да ли је неко приведен или није када то уопште није надлежност Министарства безбједности БиХ. А то што неук свијет воли "хљеба и игара" то је друга прича, па ме и не чуди да га овакво понашање увесељава.

Name

Чисто да се зна

22.12.2016 07:34

Јбт... овај Мектић поста стручњак и за набавку пасоша! У међувремену је постао и портпарол МУП-а Кантон Сарајево, а одавно је већ експерт и за производњу млијека и мјлечних прерадјевина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

22.12.2016 08:21

Какав год да је струцњак,Мектиц је мозак за овог твог Дудука

Name

борац

22.12.2016 08:55

Трабуњас присталица власти они ти управо блокирају пасосе јер им оде народ и то је једина могуцност да зауставе миграцију

Name

Оде и Курта и Мурта

22.12.2016 08:39

Мозе бити да це пасоскеих књизица недостајати, није само наведени разлог проблем, "проблем" је сто оваку земљу зале напустити скоро сви "и Курта и Мурта".

ОДГОВОРИТЕ
Name

то је намјерно

22.12.2016 08:41

Ово се намјерно ради да не побјегну сви градјани вани онда неце имати коме бити пресједници ови такозвани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да сте пустили Мацана Милбауера

22.12.2016 09:00

Да сте пустили Синишу Мацана и његовог кума из ИДЕЕА да раније набаве пасоше по неким надуваним цијенама не би било проблема.И да нас ојаде бар још за који милион

ОДГОВОРИТЕ
Name

Село

22.12.2016 10:48

Е тако се овце дрзе у тору !!!!!

ОДГОВОРИТЕ