Moguća blokada u izdavanju pasoša

Nadležni upozoravaju kako bi procedura izdavanja pasoša mogla uskoro biti blokirana, jer pasoških knjižica u rezervi nema.

Bosna i Hercegovina 22.12.2016 | 07:39
Moguća blokada u izdavanju pasoša
Na proljeće iduće godine u Bosni i Hercegovini moglo bi doći do blokade u izdavanju pasoša. Tada ističe ugovor s postojećim isporučiocima pasoških knjižica, a s novima nije potpisan ugovor. Izvršne vlasti obećavaju kako će voditi računa da deblji kraj ne izvuku građani.

Nadležni upozoravaju kako bi procedura izdavanja pasoša mogla uskoro biti blokirana. Pasoši se izrađuju tek nakon podnošenja zahtjeva, a knjižica u rezervi, nema.

„Da smo imali priliku da stvorimo zalihu određenih pasoških knjižica ne bi došli u ovu situaciju kakvu jesmo“, rekao je Edim Nesimi, direktor Agencije za identifikaciona dokumenta BiH.

U martu iduće godine se završava ugovor sa postojećim isporučiocem pasoša. Nova firma nije izabrana, a prvi tender je poništen, dok su na drugom uslijedile žalbe.

O tome se čeka odluka nadležnog tijela, ali već se spekuliše kako će uslijediti novi prigovor onih koji ne dobiju taj posao. Izvršne vlasti obećavaju, naredne sedmice aktivnije se uključuju u problem.

„Ne smijemo doći nikako u poziciju da se napravi vakuum u kojem neće biti obrazaca pasoša, što bi nanijelo direktnu štetu građanima“, rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Pod lupom i ostali identifikacijski dokumenti

Odranije su pod lupom i drugi bosanskohercegovački identifikacioni dokumenti.

Izdavanja pasoša sada, te ranije vozačkih dozvola ili ličnih karata bilo je predmet istraga, afera ili priča u Bosni i Hercegovini.

Revizori su svojevremeno ukazali na to da je desetogodišnji ugovor o isporuci ličnih karata i vozačkih dozvola, vrijedan 50 miliona evra, štetan za državu.

Bivši šef bh. Agencije za identifikacione dokumente zbog toga je pod istragom tužilaštva. Novo rukovodstvo traži izmjenu štetnih odredbi tog ugovora i političku podršku Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

„Moraju se utvrditi određeni pregovarački osnovi, mora se usvojiti ono što smo mi primijetili kao nedosljednosti u ugovoru i kao eventualne probleme koji mogu nastati“, kazao je Nesimi.

Za opoziciju strožiji zakon o javnim nabavkama pod koji spadaju i pasoši, te pojačana kontrola procedura i poštivanje tendera, samo može donijeti korist društvu.

„Postoje određeni proračuni koji kažu da se godišnje na javnim nabavkama izgubi negdje od 600 do 800 miliona konvertibilnih maraka“, kaže Damir Bećirović, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH (Demokratska fronta).  

Moguća materijalna šteta koja je ranije nastala u izradi ličnih karata, te poništenje tendera za isporuku pasoša vežu se za istu firmu. Građanima ostaje da čekaju ishod priče o izdavanju pasoša.

Izvor: AJB

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Čisto da se zna

22.12.2016 07:34

Jbt... ovaj Mektić posta stručnjak i za nabavku pasoša! U međuvremenu je postao i portparol MUP-a Kanton Sarajevo, a odavno je već ekspert i za proizvodnju mlijeka i mjlečnih preradjevina.

ODGOVORITE
Name

Nikola

22.12.2016 08:59

Ne razumijem zasto ovakva konstatacija za Mektica kada su novac za pasose opljackali ovi iz predhodnog saziva tacnije iz SNSD-a!? Vi bliski njima kada ne znate sta napisati onda se isplazenim jezikom rugate!? Sto je dokaz ljudskog dna!

Name

Čisto da se zna

22.12.2016 10:50

Nikola, mislim da si promašio metu. Mene baš briga za SNSD. Zar ti nije pomalo iritantno da se čovjek bavi svim i svačim, samo ne svojim poslom. Nabavka putnih isprava je u nadležnosti Ministarstva civilnih poslova, pa ne čuh Adila Osmanovića da je bilo šta rekao po tom pitanju. Drugo, za Alijom Delimustafićem potjernicu je raspisao MUP Kantona Sarajevo i Kantonalni sud, tako da ne vidim potrebu da se on trpa za nešto da komentarise da li je neko priveden ili nije kada to uopšte nije nadležnost Ministarstva bezbjednosti BiH. A to što neuk svijet voli "hljeba i igara" to je druga priča, pa me i ne čudi da ga ovakvo ponašanje uveseljava.

Name

Čisto da se zna

22.12.2016 07:34

Jbt... ovaj Mektić posta stručnjak i za nabavku pasoša! U međuvremenu je postao i portparol MUP-a Kanton Sarajevo, a odavno je već ekspert i za proizvodnju mlijeka i mjlečnih preradjevina.

ODGOVORITE
Name

pero

22.12.2016 08:21

Kakav god da je strucnjak,Mektic je mozak za ovog tvog Duduka

Name

borac

22.12.2016 08:55

Trabunjas pristalica vlasti oni ti upravo blokiraju pasose jer im ode narod i to je jedina mogucnost da zaustave migraciju

Name

Ode i Kurta i Murta

22.12.2016 08:39

Moze biti da ce pasoskeih knjizica nedostajati, nije samo navedeni razlog problem, "problem" je sto ovaku zemlju zale napustiti skoro svi "i Kurta i Murta".

ODGOVORITE
Name

to je namjerno

22.12.2016 08:41

Ovo se namjerno radi da ne pobjegnu svi gradjani vani onda nece imati kome biti presjednici ovi takozvani.

ODGOVORITE
Name

Da ste pustili Macana Milbauera

22.12.2016 09:00

Da ste pustili Sinišu Macana i njegovog kuma iz IDEEA da ranije nabave pasoše po nekim naduvanim cijenama ne bi bilo problema.I da nas ojade bar još za koji milion

ODGOVORITE
Name

Selo

22.12.2016 10:48

E tako se ovce drze u toru !!!!!

ODGOVORITE