ЕЛ: Туча, искључења, Блат добио Жељка!

Вилбекин уништио Фенер, Ламоника "МВП"! Бурна утакмица у Истанбулу. Ламоника шокирао присутне. Моерман и Весели искључени, али не и Диксон. Вилбекин се осветио.

Кошарка 21.12.2016 | 21:20
ЕЛ: Туча, искључења, Блат добио Жељка!
Играли су Фенербахче и Дарушафака, а прва звезда утакмице – у негативном смислу наравно – био је познати италијански арбитар Луиђи Ламоника.

Његове одлуке остављале су без текста и Жеља Обрадовића и Дејвида Блата, као и навијаче у хали и оне покрај ТВ екрана, али се на крају, ипак, појавио неко довољно добар и храбар да у сулудој атмосфери коју су креирали Ламоника и његови помоћници изађе као јунак утакмице.

То је Скоти Вилбекин, играч којег је у првом полувремену челом у лице ударио Боби Диксон, после чега је помилован од стране Ламонике, упркос прегледању снимка који је све јасно показао.

Шта мисли о томе, Вилбекин је показао у другом полувремену када је терорисао одбрану Фенербачхеа, за 22 поена од којих је тројка преко руке Екпеа Јудоа на минут и по до краја задала пресудан ударац Обрадовићевом тиму – 64:71 (18:20, 17:17, 13:13, 16:21).

Утакмицу нису завршили Јан Весели, који је искључен у другом полувремену због симулирања, а то му је била друга техничка, као и Адријен Моерман, који је дошао да раздваја Диксона и Вилбекина у првом полувремену, а на крају извукао најдебљи крај, јер су Ламоника, Шпанац Перез Пизаро и Грк Гонтас проценили да је "улетео" с клупе.

И то је било спорно, утолико што је Блат већ био пријавио измену, а Моерман позвао саиграча да напусти паркет.

Све у свему, судије су ове вечери упропастиле један од дербија 13. кола, у којем је домаћин доживео други узастопни пораз, а гост забележио другу узастопну победу и сада их само једна победа дели на табели Евролиге.

И пре и после инцидента, који се догодио на четри минута пре краја првог полувремена, жуто-плави и зелени били су изједначени. Фенер је десетак секунди имао предност од 9:3 и све после тога није прелазило четири разлике у корист једних, и других.

Тек у трећој четвртини виђене су праве серије, међутим и оне су потврдиле у којој мери су ова два тима изједначена – "запела" је Дарушафака серијом 2:11 за 37:48, "одговорио" Фенер серијом 11:2, за 48:50 пред улазак у последњу четвртину, коју није играо Јан Весели.

Један од играча који је добио техничку због учествовања у кавги током друге четвртине, зарадио је другу техничку када је симулирао да је ударен, па је театрално пао на паркет, што се судијама с правом није допало, тако да је Обрадовић морао у последњих 15 минута без једног од најважнијих играча.

Весели је у свлачионицу понео седам поена и два скока, али и неколико сјајних одбрана на ривалима из другог дела града од 14 милиона становника.

Кажу да половина Истанбула навија за Фенер, па претпостављате колико их је скочило када је Луиђи Датоме погодио са дистанце за 50:50, на 9:18 до краја утакмице, после чега је уследила кошарка далеко испод нивоа Евролиге, која никако није одговарала финансијској моћи два клуба.

Први наредни кош из игре, и то Вилбекина за 50:53, виђен је тек на 6:17 до краја.

У међувремену, центар Дарушафаке Семих Ердем пуцао је пенале, убацио прво, па бацио "аир балл" из другог.

Но, Вилбекинов кош, после којег је дао још два у низу, као да је скинуо магију са обруча пред увелико нервозним и агресивним навијачима Фенера, па су Костас Слукас и Екпе Јудо на једној, а сјајни Вилбекин на другој страни, "дотерали" утакмицу до 56:58, а онда је Ламоника поново заблистао.

Вил Клајборн украо је лопту и стуштио се на кош Фенера, прикуцао за ТВ шпице, а Италијан уз то досудио и личну Слукасу који је трчао иза Клајборна, држао руке високо и трудио се да га не саплете у тренутку одраза.

Обрадовић је затражио тајм-аут, али није охладио Вилбекина који је погодио одмах у наредном нападу, а онда и решио утакмицу – при резултату 60:64, на 1:35 до краја, Вилбекин је погодио тројку "као кап" преко 208 центиметара високог Јудоа (додајте на то и његове дугачке руке) и то у нападу који није личио ни на шта, а уз то је претио и да истече.

Домаћин је имао минут и по да покуша да извуче са "минус 7", али није успео захваљујући томе што су Блатови момци одлично изводили пенале, за седму победу у 13 кола.

У исто време, Обрадовићев тим пао је на 8-5, услед другог пораза у низу. Прошле недеље, Панатинаикос је победио Фенер у Атини 81:70, док је Дарушафака декласирала Реал 81:68.

Резултати 13. кола:

Фенербахче - Дарушафака 64:71
Армани - Панатинаикос 20.00
Макаби - ЦСКА 20.05
Басконија - Барселона 20.30

У уторак:

Уникс - Галатасарај 73:60
Ефес - Жалгирис 71:84
Олимпијакос - Црвена звезда 73:65
Реал Мадрид - Бамберг 95:72

Табела: ЦСКА 11-1, Реал 9-4, Олимпијакос 9-4, Басконија 8-4, Фенербахче 8-5, ПАО 7-5, Дарушафака 7-6, Ефес 6-7, Макаби 5-7, Барселона 5-7, Жалгирис 5-8, Звезда 5-8, Армани 4-8, Бамберг 4-9, Уникс 4-9, Галатасарај 4-9.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар