EL: Tuča, isključenja, Blat dobio Željka!

Vilbekin uništio Fener, Lamonika "MVP"! Burna utakmica u Istanbulu. Lamonika šokirao prisutne. Moerman i Veseli isključeni, ali ne i Dikson. Vilbekin se osvetio.

Košarka 21.12.2016 | 21:20
EL: Tuča, isključenja, Blat dobio Željka!
Igrali su Fenerbahče i Darušafaka, a prva zvezda utakmice – u negativnom smislu naravno – bio je poznati italijanski arbitar Luiđi Lamonika.

Njegove odluke ostavljale su bez teksta i Želja Obradovića i Dejvida Blata, kao i navijače u hali i one pokraj TV ekrana, ali se na kraju, ipak, pojavio neko dovoljno dobar i hrabar da u suludoj atmosferi koju su kreirali Lamonika i njegovi pomoćnici izađe kao junak utakmice.

To je Skoti Vilbekin, igrač kojeg je u prvom poluvremenu čelom u lice udario Bobi Dikson, posle čega je pomilovan od strane Lamonike, uprkos pregledanju snimka koji je sve jasno pokazao.

Šta misli o tome, Vilbekin je pokazao u drugom poluvremenu kada je terorisao odbranu Fenerbačhea, za 22 poena od kojih je trojka preko ruke Ekpea Judoa na minut i po do kraja zadala presudan udarac Obradovićevom timu – 64:71 (18:20, 17:17, 13:13, 16:21).

Utakmicu nisu završili Jan Veseli, koji je isključen u drugom poluvremenu zbog simuliranja, a to mu je bila druga tehnička, kao i Adrijen Moerman, koji je došao da razdvaja Diksona i Vilbekina u prvom poluvremenu, a na kraju izvukao najdeblji kraj, jer su Lamonika, Španac Perez Pizaro i Grk Gontas procenili da je "uleteo" s klupe.

I to je bilo sporno, utoliko što je Blat već bio prijavio izmenu, a Moerman pozvao saigrača da napusti parket.

Sve u svemu, sudije su ove večeri upropastile jedan od derbija 13. kola, u kojem je domaćin doživeo drugi uzastopni poraz, a gost zabeležio drugu uzastopnu pobedu i sada ih samo jedna pobeda deli na tabeli Evrolige.

I pre i posle incidenta, koji se dogodio na četri minuta pre kraja prvog poluvremena, žuto-plavi i zeleni bili su izjednačeni. Fener je desetak sekundi imao prednost od 9:3 i sve posle toga nije prelazilo četiri razlike u korist jednih, i drugih.

Tek u trećoj četvrtini viđene su prave serije, međutim i one su potvrdile u kojoj meri su ova dva tima izjednačena – "zapela" je Darušafaka serijom 2:11 za 37:48, "odgovorio" Fener serijom 11:2, za 48:50 pred ulazak u poslednju četvrtinu, koju nije igrao Jan Veseli.

Jedan od igrača koji je dobio tehničku zbog učestvovanja u kavgi tokom druge četvrtine, zaradio je drugu tehničku kada je simulirao da je udaren, pa je teatralno pao na parket, što se sudijama s pravom nije dopalo, tako da je Obradović morao u poslednjih 15 minuta bez jednog od najvažnijih igrača.

Veseli je u svlačionicu poneo sedam poena i dva skoka, ali i nekoliko sjajnih odbrana na rivalima iz drugog dela grada od 14 miliona stanovnika.

Kažu da polovina Istanbula navija za Fener, pa pretpostavljate koliko ih je skočilo kada je Luiđi Datome pogodio sa distance za 50:50, na 9:18 do kraja utakmice, posle čega je usledila košarka daleko ispod nivoa Evrolige, koja nikako nije odgovarala finansijskoj moći dva kluba.

Prvi naredni koš iz igre, i to Vilbekina za 50:53, viđen je tek na 6:17 do kraja.

U međuvremenu, centar Darušafake Semih Erdem pucao je penale, ubacio prvo, pa bacio "air ball" iz drugog.

No, Vilbekinov koš, posle kojeg je dao još dva u nizu, kao da je skinuo magiju sa obruča pred uveliko nervoznim i agresivnim navijačima Fenera, pa su Kostas Slukas i Ekpe Judo na jednoj, a sjajni Vilbekin na drugoj strani, "doterali" utakmicu do 56:58, a onda je Lamonika ponovo zablistao.

Vil Klajborn ukrao je loptu i stuštio se na koš Fenera, prikucao za TV špice, a Italijan uz to dosudio i ličnu Slukasu koji je trčao iza Klajborna, držao ruke visoko i trudio se da ga ne saplete u trenutku odraza.

Obradović je zatražio tajm-aut, ali nije ohladio Vilbekina koji je pogodio odmah u narednom napadu, a onda i rešio utakmicu – pri rezultatu 60:64, na 1:35 do kraja, Vilbekin je pogodio trojku "kao kap" preko 208 centimetara visokog Judoa (dodajte na to i njegove dugačke ruke) i to u napadu koji nije ličio ni na šta, a uz to je pretio i da isteče.

Domaćin je imao minut i po da pokuša da izvuče sa "minus 7", ali nije uspeo zahvaljujući tome što su Blatovi momci odlično izvodili penale, za sedmu pobedu u 13 kola.

U isto vreme, Obradovićev tim pao je na 8-5, usled drugog poraza u nizu. Prošle nedelje, Panatinaikos je pobedio Fener u Atini 81:70, dok je Darušafaka deklasirala Real 81:68.

Rezultati 13. kola:

Fenerbahče - Darušafaka 64:71
Armani - Panatinaikos 20.00
Makabi - CSKA 20.05
Baskonija - Barselona 20.30

U utorak:

Uniks - Galatasaraj 73:60
Efes - Žalgiris 71:84
Olimpijakos - Crvena zvezda 73:65
Real Madrid - Bamberg 95:72

Tabela: CSKA 11-1, Real 9-4, Olimpijakos 9-4, Baskonija 8-4, Fenerbahče 8-5, PAO 7-5, Darušafaka 7-6, Efes 6-7, Makabi 5-7, Barselona 5-7, Žalgiris 5-8, Zvezda 5-8, Armani 4-8, Bamberg 4-9, Uniks 4-9, Galatasaraj 4-9.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar