За мир на Балкану подијелити Босну?!

Угледни амерички часопис Форин аферс објавио је анализу политичке ситуације на простору земаља бивше Југославије, аутора Тимотија Леса.

Босна и Херцеговина 21.12.2016 | 16:50
За мир на Балкану подијелити Босну?!
Он у анализи заговара прекрајање граница, па чак и стварање велике Србије, Албаније и Хрватске, а све зарад мира, пренела је Н1ТВ за БиХ.

Време је, наводи Лес, за нови, радикални приступ како би се задржао мир и успоставила стабилност у региону Балкана.

Ако је, како каже, Запад, као што тврди, заиста веран циљу очувања мира на Балкану, онда је дошао тренутак да се прагматизам стави пре идеализма и крене ка реализацији идеје о правилно уређеним националним државама, чија популација ће моћи задовољити своје најосновније политичке интересе.

Прво, због подељености Европе, САД поново мора преузети водећу улогу и подржати интерне фрагментације мултиетничких држава на принципу како то захтевају мањине.

У првом раздобљу, Вашингтон треба да прихвати понуду Албанаца за федерализацијом Македоније и захтев Хрватске за успоставом трећег ентитета у БиХ, сматра Лес.

У другом, дужем раздобљу, додаје, САД морају омогућити да те будуће територије остваре блиске политичке и економске везе са својим већим суседима, увођењем двојног држављанства и успостављањем заједничких институција, док формално остају у саставу држава у којима су и сада.

И у трећем, коначном раздобљу, треба омогућити сецесију тих територија од постојећих држава и спајање са матичним земљама, можда у почетку као аутономне регије.

"Хрватски ентитет" у БиХ ће се, пише Лес, спојити с Хрватском, Република Српска и север Косова са Србијом; Прешевска долина, западна Македонија и највећи део Косова с Албанијом.

У међувремену, Црна Гора, која може остати без албанске енклаве, могла би остати независна или спојити се са проширеном Србијом.

У остваривању тог плана, како наводи, Сједињене Амричке Државе неће бити нових темеља. Ови предлози могли би шокирати оне који заговарају мултиеичност, јер мултиетичност је лепа идеја, али неостварива, наводи аутор.

Овакво решење јесте компликовано, наводи Лес и додаје да ће, међутим, одвајање уместо присилног суживота елиминисати ризик од поновног сукоба. Коначно, сматра он, Сједињене Америчке Државе морају да заврше посао који су започеле на Балкану.

Лес, иначе, бивши шеф британског конзулата у Бањалуци и директор агенције "Нова Европа", која се бави проценом политичког ризика у источној Европи, сматра да је БиХ најслабија држава региона.

Наводи да и Срби и Хрвати желе одређене измене у Дејтонском споразуму, споразуму који је, како истиче, осетљиви скуп компромиса који држе ову земљу уједињеном.

У Македонији, политички лидери из велике албанске мањине траже федерализацију државе засновану на етничким принципу.

На Косову, српска мањина инсистира на стварању мреже самоуправних енклава са што већом независношћу од централне владе. У Србији, у Прешевској долини, Албанци агитују већу аутономију. У Црној Гори, Албанци захтевају ентитет. А на Косову и у Албанији, националисти се боре за јединствену албанску државу.

Велики изазов, наводи аутор текста, а преноси регионална Н1 ТВ, налази се пред Западом - да ли да препозна и уважи легитимност тих захтева и радикално промени приступ према Балкану или, пак, да настави са тренутним смером и тиме ризикује да се понове сукоби на овим просторима.

"Запад је у државама насталим након распада Југославије почетком деведесетих година прошлог века одлучио да подржи модел мултиетничности виђен као одржив, чак и пожељан, принцип који ће промовисати правду и сигурност за разлику од национализма који је препознат као извор нестабилности у Европи. Али није ни слутио шта ће убрзо уследити.

На несрећу, ова одлука западне политике је занемаривала основна права и интересе мањинских група које су себе у тим државама доживљавале као грађане другог реда што је убрзо резултирало сукобима. Како би завео мир, Запад је последње две деценије ложио огроман напор и труд како би државама бивше Југославије наметнуо решење. У почетку, Вашингтон је имао водећу улогу на Балкану, али се у последњих десет година повукао и препустио водећу реч Европској унији.

ЕУ је променила приступ у односу на САД и покушала државе западног Балкана мотивисати чланством у Унију надајући се да ће ово трансформисати лоше ауторитарне државе у демократске, уређене политичке заједнице где ће се поштовати сва љдуска права, па и права мањина.

Једно кратко време ова политика је изгледала као добитна комбинација. Међутим, показала се врло нереалном и неодрживом заблудом Европе да ће мањине жртвовати борбу за своја права и сигурност због економских бенефита.

Због тога, из дана у дан све више сведочимо да "државе попут БиХ, Косова и Македоније све више стагнирају, док њихови хомогенији суседи, попут Албаније, Хрватске, па чак и Србије, почињу да напредују", навео је Лес.

Да би се ситуација додатно закомпликовала, примећује, Русија користи свој утицај како би зауставила процес интеграција БиХ, охрабрујући босанске Србе у њиховим настојима за отцепљењем. Турци, с друге стране, пружају подршку незадовољном муслиманском становништву у регији, пре свега Бошњацима и македонским Албанцима.

И "као шлаг на тору", мањине покушавају да преузму контролу над својом судбином тражећи право на засебну територију у државама које приоритет пре свега дају већини. Ова комбинација фактора већ увелико дестабилизује Балкан, а, с друге стране, прети поткопавању постугославенског политичког решења, наводи, између осталог, Лес.

Аутор наводи и да ауторит ЕУ на овим просторима у последњих неколико година озбиљно је уздрман. Европске дипломате нису успеле да реше политичку кризу, која две године потреса Македонију, а која је започела када су лидери из владајућих странка, иначе победника превремених избора, били уплетени у аферу корупције и криминала те прислушкивања. ЕУ такође није успела да склопи уговор за нормализацију односа између "Србије и Косова (у ствари, односи између двеју влада иду силазном путањом)".

Можда се, додаје Лес, најозбиљнији удар на ауторитет Брисела догодио одржавањем рефереднума у бх. ентитету Република Српска о Дану РС иако су званичници ЕУ јасно исказали став против одржавања референдума.

Европа би, сматра, могла наставити са досадашњом политиком и тиме ризиковати да незадовљство код мањина порасте до тачке усијања која ће довести до нових сукоба. Неки аналитичари сматрају да ЕУ треба више да се потруди на промоцији регионалне сарадње, демократије, транспарентности, економског развоја... Међутим, ово су пусте жеље и највероватније неће исходити резултат.

Има и оних који сматрају да Брисел треба да римени "вашингтонски приступ", односно да буде оштрији према непослушним политичарима, али би овај приступ исто био погрешан јер би, на пример, босанске Србе засигурно гурнуло у руке Русији, закључио је Лес, преноси Н1 БиХ.

Извор: Тањуг

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

Кал

21.12.2016 16:00

Ал додји сам па дијели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балканац

21.12.2016 16:09

Све у свему, не гине нам друго полувријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

21.12.2016 17:39

Нејмају босњаци противника за друго полувријеме.Хрватска нас неинтересује Србија исто а ове у Босни Додик је растурио,добице на крају златног љиљана и бице предсједник.

Name

Бошњак_Приједор

21.12.2016 16:22

Опет казем, бујрум Па покушајте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

21.12.2016 16:51

Хахах, а ви цете као да нас спријеците?

Name

Србин

21.12.2016 17:08

Не лапрдај

Name

РадикалНО

21.12.2016 21:47

Тзв Бошњо не каки. Добићете 3% и поклопите се ушима. Ак9 се будете бунили нећете ни то добити. Нема више пијаног Јељцина а ни Клинтона... Заспо муслиман а пробудио се бошњак...

Name

Логика....

21.12.2016 16:30

Јел то опет МИ будале ОНИ паметни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гогиц

21.12.2016 16:37

Опет нам кувају и сервирају отров Да богда се са собом забавили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рис

21.12.2016 16:38

Маста мозе сваста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ссс

21.12.2016 16:43

Сто је баби мило у сну јој се снило :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.12.2016 16:45

Босна и Херцеговина никада није била самостална дрзава нити је то данас нити це то икада бити.Каква је то дрзава која има високог представника и која је под протекторатом.Не мозе се Босна и Херцеговина одрзавати на силу сто тренутно раде странци.Мирна подијела интересних сфера сва три народа је најпостеније ријесење али под условом да не дирају Републику Српску.Засто се босна не мозе подијелити на миран нацин у ствари мозе када су срби у питању али босњацки политицари зеле рат као сто су га хтјели и 1992.године па да поново кидису на републику српску...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупости

21.12.2016 16:49

Па да радио у Бањалуци,зна се ко је платио и ово наручио.Незнам засто се не ухапси и кривично гони јер видите да лудак хоце да изазове сукобе и рат.Знате на кога се ово односи јер није вриједан да му се име помене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма мозе....

21.12.2016 16:57

Ал кад САД дају петину територије Мексиканцима и Хаваје Јапанцима ;-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

21.12.2016 16:58

Одо ја за њемачку а ви се дијелите докле хоћете

ОДГОВОРИТЕ
Name

како год окренес неце ваљати

21.12.2016 16:59

Зар 1992 подјела Босне није покусана силом? Није успјела цак и поред Дејтона. Једина исправна ствар коју је говорио Изетбеговиц је да је да су у Босни сва три народа разбацана 'ко саре на цилиму' и како год да подјелис неком неце бити право. Рецимо прије 1992 су муслимани били вецина у опстинама уз Дрину [Фоца, Горазде, Висеград, Братунац, Зворник]. Или у Грахову, Гламоцу, Дрвару су вецина били Срби а сада ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.12.2016 21:44

Сад су у свим тим наведеним опет Срби у већини

Name

Нешо

21.12.2016 17:04

Дијелите ви своју Америку...оставите више овај народ на миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сајо

21.12.2016 18:57

Браво Несо

Name

Кики

21.12.2016 17:05

И ја сам ЗА, кокица и пиве има колко волис. Ваљда це ови из ЦНН азурирати дневне догадјаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СО

21.12.2016 17:05

ЧИТАМ НЕШИЧ НЕЛЕГАЛНО ЗАРАДИО 4 МИЛИОНА ОВО ЈЕ ЗА ЊЕГА ОДЛИЧНА ВЈЕСТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

21.12.2016 17:07

Санђак се нигдје не спомиње аллл ет бујрум па запоцни сијелити имао бих Јерусалим бр 2

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витез Пјаниц

21.12.2016 17:08

Сто се нас Босњака тице овај енглез или вец ста је мозе само добити оно сто преко двога виси и то ако буде фин и културан.И нека поздрави оног метузалема у бекингхемској палати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

21.12.2016 20:15

Ех па немој тако. Док су вас помагали носили сте њихове заставе и мајице а сад одједном не ваљају. Него бјезите ви на побједницку страну као 1943. Мозда се извуцете из гована...

Name

@крле

21.12.2016 20:40

Пуно је партизанских бригада '44 попуњено са оним обријаним херр крле.Де нам мало о томе.

Name

За Крле

21.12.2016 20:43

Е од вас се човјек може тешко извући.

Name

који је тај угледни а.ц.

21.12.2016 17:13

Вазда несто ново а против БИХ из бајине кухиње,сто је баби мило у сну јој се снило.тај цасопис су сигурно уредили додик цовиц и бакир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

21.12.2016 17:17

БОСНА ЈЕ ТРН У ОКУ СВИМА А ОПСТАЈЕ МАНИ ЗЕМЉУ КОЈА БОСНЕ НЕМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

е стварно

21.12.2016 17:18

Кода је овај текст додик диктирао кад је писан свака ријец је као из његових уста,његови лобисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

21.12.2016 17:24

Тамо гдје други мисле да имају право и назалост одлуцују о судбини дрзава и народа нити је било нити це бити среце.Политицари ове земље морају наци знања,памети и снаге да се договоре да у Босни и Хецеговини зивимо,радимо и привредујемо као своји на своме,као добре комсије.Сви они који призивају било Америцку,Руску,Турску цизму на овом простору су највеци непријатељи прије свега сопственој нацији,одузимајуци јој право да сама одлуцује о својој судбини.Сваки други сценариј осим договора све три народа води у сукоб у којем се нико неце усрецити посебно сто они који иницирају сукобе раде то прије свега ради својих интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хд

22.12.2016 06:29

Изгледа да се Сирија затвара. Нема висе тамо никог. или су побијени или протјерани. народе..и један и други и треци..кретени идиоти...не насједајте на ово..рат нам не треба.

Name

Зоки

21.12.2016 18:38

Боље да овај Текст подјеле,никад крај процитати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

21.12.2016 21:45

Е па нека дијеле колико хоце, јер када немам своје земље висе(ЈУГОСЛАВИЈЕ) не брине ме висе ни мало кога це јос дијелити и какве це дрзаве правити на Балкану. СФСН

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

21.12.2016 23:06

Смирива се у Сирији па ваља опет закухат на Балкану

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.12.2016 23:42

Сто је најгоре сто те идиотске идеје увијек говоре неки БИВСИ те преседници те БИВСИ сефови те БИВСЕ дипломате. Све се праве паметни а сви БИВСИ.

Name

ја

22.12.2016 06:36

Остадосе босње и без федерације,опет це бити аустроугарски коњусари заједно са овим ујама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаска :-)

22.12.2016 16:48

Ја само сањај

Name

Јаска :-)

22.12.2016 16:44

Само сањајте Босну нико никада није могао подјелити па неце ни сада ВОЛИМ ТЕ БОСНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

и..

22.12.2016 17:12

Ја сам волијо свог дједа ал је умро,за разлику од тебе сам свјестан да га ма висе