Za mir na Balkanu podijeliti Bosnu?!

Ugledni američki časopis Forin afers objavio je analizu političke situacije na prostoru zemalja bivše Jugoslavije, autora Timotija Lesa.

Bosna i Hercegovina 21.12.2016 | 16:50
Za mir na Balkanu podijeliti Bosnu?!
On u analizi zagovara prekrajanje granica, pa čak i stvaranje velike Srbije, Albanije i Hrvatske, a sve zarad mira, prenela je N1TV za BiH.

Vreme je, navodi Les, za novi, radikalni pristup kako bi se zadržao mir i uspostavila stabilnost u regionu Balkana.

Ako je, kako kaže, Zapad, kao što tvrdi, zaista veran cilju očuvanja mira na Balkanu, onda je došao trenutak da se pragmatizam stavi pre idealizma i krene ka realizaciji ideje o pravilno uređenim nacionalnim državama, čija populacija će moći zadovoljiti svoje najosnovnije političke interese.

Prvo, zbog podeljenosti Evrope, SAD ponovo mora preuzeti vodeću ulogu i podržati interne fragmentacije multietničkih država na principu kako to zahtevaju manjine.

U prvom razdoblju, Vašington treba da prihvati ponudu Albanaca za federalizacijom Makedonije i zahtev Hrvatske za uspostavom trećeg entiteta u BiH, smatra Les.

U drugom, dužem razdoblju, dodaje, SAD moraju omogućiti da te buduće teritorije ostvare bliske političke i ekonomske veze sa svojim većim susedima, uvođenjem dvojnog državljanstva i uspostavljanjem zajedničkih institucija, dok formalno ostaju u sastavu država u kojima su i sada.

I u trećem, konačnom razdoblju, treba omogućiti secesiju tih teritorija od postojećih država i spajanje sa matičnim zemljama, možda u početku kao autonomne regije.

"Hrvatski entitet" u BiH će se, piše Les, spojiti s Hrvatskom, Republika Srpska i sever Kosova sa Srbijom; Preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći deo Kosova s Albanijom.

U međuvremenu, Crna Gora, koja može ostati bez albanske enklave, mogla bi ostati nezavisna ili spojiti se sa proširenom Srbijom.

U ostvarivanju tog plana, kako navodi, Sjedinjene Amričke Države neće biti novih temelja. Ovi predlozi mogli bi šokirati one koji zagovaraju multieičnost, jer multietičnost je lepa ideja, ali neostvariva, navodi autor.

Ovakvo rešenje jeste komplikovano, navodi Les i dodaje da će, međutim, odvajanje umesto prisilnog suživota eliminisati rizik od ponovnog sukoba. Konačno, smatra on, Sjedinjene Američke Države moraju da završe posao koji su započele na Balkanu.

Les, inače, bivši šef britanskog konzulata u Banjaluci i direktor agencije "Nova Evropa", koja se bavi procenom političkog rizika u istočnoj Evropi, smatra da je BiH najslabija država regiona.

Navodi da i Srbi i Hrvati žele određene izmene u Dejtonskom sporazumu, sporazumu koji je, kako ističe, osetljivi skup kompromisa koji drže ovu zemlju ujedinjenom.

U Makedoniji, politički lideri iz velike albanske manjine traže federalizaciju države zasnovanu na etničkim principu.

Na Kosovu, srpska manjina insistira na stvaranju mreže samoupravnih enklava sa što većom nezavisnošću od centralne vlade. U Srbiji, u Preševskoj dolini, Albanci agituju veću autonomiju. U Crnoj Gori, Albanci zahtevaju entitet. A na Kosovu i u Albaniji, nacionalisti se bore za jedinstvenu albansku državu.

Veliki izazov, navodi autor teksta, a prenosi regionalna N1 TV, nalazi se pred Zapadom - da li da prepozna i uvaži legitimnost tih zahteva i radikalno promeni pristup prema Balkanu ili, pak, da nastavi sa trenutnim smerom i time rizikuje da se ponove sukobi na ovim prostorima.

"Zapad je u državama nastalim nakon raspada Jugoslavije početkom devedesetih godina prošlog veka odlučio da podrži model multietničnosti viđen kao održiv, čak i poželjan, princip koji će promovisati pravdu i sigurnost za razliku od nacionalizma koji je prepoznat kao izvor nestabilnosti u Evropi. Ali nije ni slutio šta će ubrzo uslediti.

Na nesreću, ova odluka zapadne politike je zanemarivala osnovna prava i interese manjinskih grupa koje su sebe u tim državama doživljavale kao građane drugog reda što je ubrzo rezultiralo sukobima. Kako bi zaveo mir, Zapad je poslednje dve decenije ložio ogroman napor i trud kako bi državama bivše Jugoslavije nametnuo rešenje. U početku, Vašington je imao vodeću ulogu na Balkanu, ali se u poslednjih deset godina povukao i prepustio vodeću reč Evropskoj uniji.

EU je promenila pristup u odnosu na SAD i pokušala države zapadnog Balkana motivisati članstvom u Uniju nadajući se da će ovo transformisati loše autoritarne države u demokratske, uređene političke zajednice gde će se poštovati sva ljduska prava, pa i prava manjina.

Jedno kratko vreme ova politika je izgledala kao dobitna kombinacija. Međutim, pokazala se vrlo nerealnom i neodrživom zabludom Evrope da će manjine žrtvovati borbu za svoja prava i sigurnost zbog ekonomskih benefita.

Zbog toga, iz dana u dan sve više svedočimo da "države poput BiH, Kosova i Makedonije sve više stagniraju, dok njihovi homogeniji susedi, poput Albanije, Hrvatske, pa čak i Srbije, počinju da napreduju", naveo je Les.

Da bi se situacija dodatno zakomplikovala, primećuje, Rusija koristi svoj uticaj kako bi zaustavila proces integracija BiH, ohrabrujući bosanske Srbe u njihovim nastojima za otcepljenjem. Turci, s druge strane, pružaju podršku nezadovoljnom muslimanskom stanovništvu u regiji, pre svega Bošnjacima i makedonskim Albancima.

I "kao šlag na toru", manjine pokušavaju da preuzmu kontrolu nad svojom sudbinom tražeći pravo na zasebnu teritoriju u državama koje prioritet pre svega daju većini. Ova kombinacija faktora već uveliko destabilizuje Balkan, a, s druge strane, preti potkopavanju postugoslavenskog političkog rešenja, navodi, između ostalog, Les.

Autor navodi i da autorit EU na ovim prostorima u poslednjih nekoliko godina ozbiljno je uzdrman. Evropske diplomate nisu uspele da reše političku krizu, koja dve godine potresa Makedoniju, a koja je započela kada su lideri iz vladajućih stranka, inače pobednika prevremenih izbora, bili upleteni u aferu korupcije i kriminala te prisluškivanja. EU takođe nije uspela da sklopi ugovor za normalizaciju odnosa između "Srbije i Kosova (u stvari, odnosi između dveju vlada idu silaznom putanjom)".

Možda se, dodaje Les, najozbiljniji udar na autoritet Brisela dogodio održavanjem referednuma u bh. entitetu Republika Srpska o Danu RS iako su zvaničnici EU jasno iskazali stav protiv održavanja referenduma.

Evropa bi, smatra, mogla nastaviti sa dosadašnjom politikom i time rizikovati da nezadovljstvo kod manjina poraste do tačke usijanja koja će dovesti do novih sukoba. Neki analitičari smatraju da EU treba više da se potrudi na promociji regionalne saradnje, demokratije, transparentnosti, ekonomskog razvoja... Međutim, ovo su puste želje i najverovatnije neće ishoditi rezultat.

Ima i onih koji smatraju da Brisel treba da rimeni "vašingtonski pristup", odnosno da bude oštriji prema neposlušnim političarima, ali bi ovaj pristup isto bio pogrešan jer bi, na primer, bosanske Srbe zasigurno gurnulo u ruke Rusiji, zaključio je Les, prenosi N1 BiH.

Izvor: Tanjug

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

Kal

21.12.2016 17:00

Al dodji sam pa dijeli.

ODGOVORITE
Name

Balkanac

21.12.2016 17:09

Sve u svemu, ne gine nam drugo poluvrijeme.

ODGOVORITE
Name

bosna

21.12.2016 18:39

Nejmaju bosnjaci protivnika za drugo poluvrijeme.Hrvatska nas neinteresuje Srbija isto a ove u Bosni Dodik je rasturio,dobice na kraju zlatnog ljiljana i bice predsjednik.

Name

Bošnjak_Prijedor

21.12.2016 17:22

Opet kazem, bujrum Pa pokušajte...

ODGOVORITE
Name

Srbin

21.12.2016 17:51

Hahah, a vi cete kao da nas sprijecite?

Name

Srbin

21.12.2016 18:08

Ne laprdaj

Name

RadikalNO

21.12.2016 22:47

Tzv Bošnjo ne kaki. Dobićete 3% i poklopite se ušima. Ak9 se budete bunili nećete ni to dobiti. Nema više pijanog Jeljcina a ni Klintona... Zaspo musliman a probudio se bošnjak...

Name

Logika....

21.12.2016 17:30

Jel to opet MI budale ONI pametni.

ODGOVORITE
Name

Gogic

21.12.2016 17:37

Opet nam kuvaju i serviraju otrov Da bogda se sa sobom zabavili...

ODGOVORITE
Name

Ris

21.12.2016 17:38

Masta moze svasta

ODGOVORITE
Name

Sss

21.12.2016 17:43

Sto je babi milo u snu joj se snilo :)

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.12.2016 17:45

Bosna i Hercegovina nikada nije bila samostalna drzava niti je to danas niti ce to ikada biti.Kakva je to drzava koja ima visokog predstavnika i koja je pod protektoratom.Ne moze se Bosna i Hercegovina odrzavati na silu sto trenutno rade stranci.Mirna podijela interesnih sfera sva tri naroda je najpostenije rijesenje ali pod uslovom da ne diraju Republiku Srpsku.Zasto se bosna ne moze podijeliti na miran nacin u stvari moze kada su srbi u pitanju ali bosnjacki politicari zele rat kao sto su ga htjeli i 1992.godine pa da ponovo kidisu na republiku srpsku...

ODGOVORITE
Name

Gluposti

21.12.2016 17:49

Pa da radio u Banjaluci,zna se ko je platio i ovo naručio.Neznam zasto se ne uhapsi i krivično goni jer vidite da ludak hoce da izazove sukobe i rat.Znate na koga se ovo odnosi jer nije vrijedan da mu se ime pomene.

ODGOVORITE
Name

Ma moze....

21.12.2016 17:57

Al kad SAD daju petinu teritorije Meksikancima i Havaje Japancima ;-)

ODGOVORITE
Name

damir

21.12.2016 17:58

Odo ja za njemačku a vi se dijelite dokle hoćete

ODGOVORITE
Name

kako god okrenes nece valjati

21.12.2016 17:59

Zar 1992 podjela Bosne nije pokusana silom? Nije uspjela cak i pored Dejtona. Jedina ispravna stvar koju je govorio Izetbegovic je da je da su u Bosni sva tri naroda razbacana 'ko sare na cilimu' i kako god da podjelis nekom nece biti pravo. Recimo prije 1992 su muslimani bili vecina u opstinama uz Drinu [Foca, Gorazde, Visegrad, Bratunac, Zvornik]. Ili u Grahovu, Glamocu, Drvaru su vecina bili Srbi a sada ??

ODGOVORITE
Name

Re

21.12.2016 22:44

Sad su u svim tim navedenim opet Srbi u većini

Name

Нешо

21.12.2016 18:04

Дијелите ви своју Америку...оставите више овај народ на миру.

ODGOVORITE
Name

Sajo

21.12.2016 19:57

Bravo Neso

Name

Kiki

21.12.2016 18:05

I ja sam ZA, kokica i pive ima kolko volis. Valjda ce ovi iz CNN azurirati dnevne dogadjaje.

ODGOVORITE
Name

SO

21.12.2016 18:05

ČITAM NEŠIČ NELEGALNO ZARADIO 4 MILIONA OVO JE ZA NJEGA ODLIČNA VJEST

ODGOVORITE
Name

Semberac

21.12.2016 18:07

Sanđak se nigdje ne spominje alll et bujrum pa zapocni sijeliti imao bih Jerusalim br 2

ODGOVORITE
Name

Vitez Pjanic

21.12.2016 18:08

Sto se nas Bosnjaka tice ovaj englez ili vec sta je moze samo dobiti ono sto preko dvoga visi i to ako bude fin i kulturan.I neka pozdravi onog metuzalema u bekinghemskoj palati.

ODGOVORITE
Name

Krle

21.12.2016 21:15

Eh pa nemoj tako. Dok su vas pomagali nosili ste njihove zastave i majice a sad odjednom ne valjaju. Nego bjezite vi na pobjednicku stranu kao 1943. Mozda se izvucete iz govana...

Name

@krle

21.12.2016 21:40

Puno je partizanskih brigada '44 popunjeno sa onim obrijanim herr krle.De nam malo o tome.

Name

Za Krle

21.12.2016 21:43

E od vas se čovjek može teško izvući.

Name

koji je taj ugledni a.c.

21.12.2016 18:13

Vazda nesto novo a protiv BIH iz bajine kuhinje,sto je babi milo u snu joj se snilo.taj casopis su sigurno uredili dodik covic i bakir.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

21.12.2016 18:17

BOSNA JE TRN U OKU SVIMA A OPSTAJE MANI ZEMLJU KOJA BOSNE NEMA

ODGOVORITE
Name

e stvarno

21.12.2016 18:18

Koda je ovaj tekst dodik diktirao kad je pisan svaka rijec je kao iz njegovih usta,njegovi lobisti.

ODGOVORITE
Name

Osvit

21.12.2016 18:24

Tamo gdje drugi misle da imaju pravo i nazalost odlucuju o sudbini drzava i naroda niti je bilo niti ce biti srece.Politicari ove zemlje moraju naci znanja,pameti i snage da se dogovore da u Bosni i Hecegovini zivimo,radimo i privredujemo kao svoji na svome,kao dobre komsije.Svi oni koji prizivaju bilo Americku,Rusku,Tursku cizmu na ovom prostoru su najveci neprijatelji prije svega sopstvenoj naciji,oduzimajuci joj pravo da sama odlucuje o svojoj sudbini.Svaki drugi scenarij osim dogovora sve tri naroda vodi u sukob u kojem se niko nece usreciti posebno sto oni koji iniciraju sukobe rade to prije svega radi svojih interesa.

ODGOVORITE
Name

Hd

22.12.2016 07:29

Izgleda da se Sirija zatvara. Nema vise tamo nikog. ili su pobijeni ili protjerani. narode..i jedan i drugi i treci..kreteni idioti...ne nasjedajte na ovo..rat nam ne treba.

Name

Zoki

21.12.2016 19:38

Bolje da ovaj Tekst podjele,nikad kraj procitati!

ODGOVORITE
Name

Valter

21.12.2016 22:45

E pa neka dijele koliko hoce, jer kada nemam svoje zemlje vise(JUGOSLAVIJE) ne brine me vise ni malo koga ce jos dijeliti i kakve ce drzave praviti na Balkanu. SFSN

ODGOVORITE
Name

bosanko

22.12.2016 00:06

Smiriva se u Siriji pa valja opet zakuhat na Balkanu

ODGOVORITE
Name

Re

22.12.2016 00:42

Sto je najgore sto te idiotske ideje uvijek govore neki BIVSI te presednici te BIVSI sefovi te BIVSE diplomate. Sve se prave pametni a svi BIVSI.

Name

ja

22.12.2016 07:36

Ostadose bosnje i bez federacije,opet ce biti austrougarski konjusari zajedno sa ovim ujama

ODGOVORITE
Name

Jaska :-)

22.12.2016 17:48

Ja samo sanjaj

Name

Jaska :-)

22.12.2016 17:44

Samo sanjajte Bosnu niko nikada nije mogao podjeliti pa nece ni sada VOLIM TE BOSNO

ODGOVORITE
Name

i..

22.12.2016 18:12

Ja sam volijo svog djeda al je umro,za razliku od tebe sam svjestan da ga ma vise