Љекари се припремају за генерални штрајк

Љекари из Федерације БиХ припремају се за генерални штрајк, јер Министарство здравства ФБиХ не жели да потпише колективни уговор са Савезом струковних синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ, потврдио је данас предсједник Савеза Рифат Ријад Заид.

Босна и Херцеговина 21.12.2016 | 14:37
Љекари се припремају за генерални штрајк
Према његовим ријечима, с обзиром на стална одгађања преговора о колективном уговору између Савеза струковних синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ и федералног Министарства здравства, синдикат најављује почетак свих облика синдикалне борбе, јер им је једини циљ почетак преговора који су до сада неколико пута одгађани без обзира на испуњене законске претпоставке.

Заид наводи да су у току све припреме за генерални штрајк, што ће значити излазак на улицу и покушај блокаде федералног Министарства здравства.

"Министарство здравства не жели преговарати с нама и на тај начин опструишу наш рад и љекарски позив доводе у питање. Овим се системски уништава љекарска професија и на првом мјесту пацијенти", рекао је Заид на конференцији за новинаре у Сарајеву, наглашавајући да кључ проблема има федерални министар здравства Вјекослав Мандић.

Влада ФБиХ је у мају дала сагласност федералном Министарству здравства за отпочињање преговора са Синдикатом доктора медицине и стоматологије, али то никада није реализовано.

"Увијек нам кажу фали вам неки папир или нешто друго недостаје. Све су то беспотребни изговори који ће, уколико не сједнемо и разговарамо, довести до колапса здравственог система у ФБиХ. И ми и Министарство здравства имамо формиране преговарачке тимове, све је спремно и не смијемо дозволити константно угрожавање наше професије", истакао је Заид.

Предсједник Синдиката доктора медицине и стоматологије Бихаћа Омер Махмић, такође, је потврдио да данас почињу све припреме за генерални штрајк, али да се прије тога мора проћи процедура мировног вијећа.

Представници Синдиката сматрају да грађани Федерације свакодневно губе најстручнији медицински кадар управо због масовног одласка љекара у иностранство, незадовољством свог положаја и односа власти према њима.

Средином новембра Синдикат је организовао получасовни штрајк упозорења у свим здравственим установама на подручју ФБиХ због наведених разлога и незадовољства.

Тада је истакнуто да већ неколико мјесеци, након што су 12. јула добили репрезентативност из области дјелатности доктора медицине и стоматологије, покушавају приступити преговорима о новом колективном уговору, али да су им бројне формалне и неформалне препреке стајале на путу.

Штрајк је порука да су изгубили стрпљење због незаинтересованости за рјешавање статуса љекара на нивоу ФБиХ.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

циник

21.12.2016 13:51

А гдје сте били 2. октобра, када је требало скинути са власти диктатуру?Хоћете ли школована и интелектуално освијешчена (надам се да јесте) господо цијели ваш живот бирати исте а упоредо штрајковати?Запитајте се и ви и сви остали има ли и ваше, односно кривице свих нас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

21.12.2016 14:44

Шта хоће ти доктори колико раде и ово им је пуно јер они мимо плате свак своју тарифу има без обзира што су у државној служби. Треба народ против њих у штрајк

ОДГОВОРИТЕ