Ljekari se pripremaju za generalni štrajk

Ljekari iz Federacije BiH pripremaju se za generalni štrajk, jer Ministarstvo zdravstva FBiH ne želi da potpiše kolektivni ugovor sa Savezom strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, potvrdio je danas predsjednik Saveza Rifat Rijad Zaid.

Bosna i Hercegovina 21.12.2016 | 14:37
Ljekari se pripremaju za generalni štrajk
Prema njegovim riječima, s obzirom na stalna odgađanja pregovora o kolektivnom ugovoru između Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH i federalnog Ministarstva zdravstva, sindikat najavljuje početak svih oblika sindikalne borbe, jer im je jedini cilj početak pregovora koji su do sada nekoliko puta odgađani bez obzira na ispunjene zakonske pretpostavke.

Zaid navodi da su u toku sve pripreme za generalni štrajk, što će značiti izlazak na ulicu i pokušaj blokade federalnog Ministarstva zdravstva.

"Ministarstvo zdravstva ne želi pregovarati s nama i na taj način opstruišu naš rad i ljekarski poziv dovode u pitanje. Ovim se sistemski uništava ljekarska profesija i na prvom mjestu pacijenti", rekao je Zaid na konferenciji za novinare u Sarajevu, naglašavajući da ključ problema ima federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Vlada FBiH je u maju dala saglasnost federalnom Ministarstvu zdravstva za otpočinjanje pregovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije, ali to nikada nije realizovano.

"Uvijek nam kažu fali vam neki papir ili nešto drugo nedostaje. Sve su to bespotrebni izgovori koji će, ukoliko ne sjednemo i razgovaramo, dovesti do kolapsa zdravstvenog sistema u FBiH. I mi i Ministarstvo zdravstva imamo formirane pregovaračke timove, sve je spremno i ne smijemo dozvoliti konstantno ugrožavanje naše profesije", istakao je Zaid.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Bihaća Omer Mahmić, takođe, je potvrdio da danas počinju sve pripreme za generalni štrajk, ali da se prije toga mora proći procedura mirovnog vijeća.

Predstavnici Sindikata smatraju da građani Federacije svakodnevno gube najstručniji medicinski kadar upravo zbog masovnog odlaska ljekara u inostranstvo, nezadovoljstvom svog položaja i odnosa vlasti prema njima.

Sredinom novembra Sindikat je organizovao polučasovni štrajk upozorenja u svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH zbog navedenih razloga i nezadovoljstva.

Tada je istaknuto da već nekoliko mjeseci, nakon što su 12. jula dobili reprezentativnost iz oblasti djelatnosti doktora medicine i stomatologije, pokušavaju pristupiti pregovorima o novom kolektivnom ugovoru, ali da su im brojne formalne i neformalne prepreke stajale na putu.

Štrajk je poruka da su izgubili strpljenje zbog nezainteresovanosti za rješavanje statusa ljekara na nivou FBiH.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

cinik

21.12.2016 13:51

A gdje ste bili 2. oktobra, kada je trebalo skinuti sa vlasti diktaturu?Hoćete li školovana i intelektualno osviješčena (nadam se da jeste) gospodo cijeli vaš život birati iste a uporedo štrajkovati?Zapitajte se i vi i svi ostali ima li i vaše, odnosno krivice svih nas?

ODGOVORITE
Name

bn

21.12.2016 14:44

Šta hoće ti doktori koliko rade i ovo im je puno jer oni mimo plate svak svoju tarifu ima bez obzira što su u državnoj službi. Treba narod protiv njih u štrajk

ODGOVORITE