Дигитални сигнал до краја наредне године

Генерални директор Регулаторне агенције за комуникације БиХ Предраг Ковач изјавио је данас у Сарајеву да би цијела БиХ, када је ријеч о мултиплексу А, могла бити покривена дигиталним сигналом до краја наредне године.

Босна и Херцеговина 21.12.2016 | 14:19
Дигитални сигнал до краја наредне године
"Прва фаза је завршена и то су ова три подручја - Бањалука, Сарајево и Мостар, која су у овом тренутку покривена дигиталним сигналом. Да би се завршила комплетна дигитализација, а то је мултиплекс А - прва фаза овог процеса, потребно је објавити тендер, расписати га и набавити опрему за сва остала подручја, а у БиХ их је укупно шест", рекао је Ковач на годишњој конференцији РАК-а.

Он је појаснио да је стратегијом о дигитализацији БиХ, мултиплекс А био намијењен искључиво јавним оператерима, додавши да је РАК у претходном периоду радио на томе да у овај мултиплекс уђу и остале телевизије, што је и усвојено.

Према његовим ријечима, то је било неопходно, јер процес дигитализације у БиХ много касни, тако да је било потребно да се омогући да и комерцијалне и све остале телевизије буду равноправне са јавним сервисима.

"Остали мултиплекси биће у неком наредном периоду, поготово мултиплекс Б, који је стратегијом био намијењен за комерцијалне телевизије. Они ће сачекати неко боље вријеме, а цијенећи искуства колега у окружењу, мислимо да у овом тренутку са мултиплексом А можемо задовољити добар дио потреба када је у питању дигитална телевизија у БиХ", истакао је директор РАК-а.

Он је додао да РАК тренутно ради стручну анализу која ће бити готова до краја првог квартала наредне године, а која ће садржавати техничку спецификацију за сву опрему коју грађани БиХ треба да набаве да би могли без проблема пратити дигитални сигнал.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Драган

21.12.2016 13:24

Колико ће нам то поправити стандард живота! Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриот

21.12.2016 13:56

Вазно је да беру претплату (паре) а на екрану само неке тацкице и линије - багра !

Name

Свугдје иста пјесма

21.12.2016 14:17

"Раде струцну анализу у вези поребне опреме за пријем дигиталног земаљслог сигнала." Ево, ја цу им реци, да се не тросе на анализу. Треба им антенска конзола на крову, коаксијални кабл, антенска скретница, пар антена, пар појацала, исправљац за напајање, дигитални телевизор или дигитални пријемник, ако це наставити користити аналогни телевизор. То је све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

21.12.2016 14:34

Струцна анализа се ради на процјени трзиста ко це да прода висе пријемника за дигитални сигнал. Сигнал треба да буде тако специфицан да га могу гледати само они који су код РОДЈЕ купили пријемник :) РОДЈО треба до тада да набави огромне колицине и све трзисте поклопи са својим пријемницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ је мазохиста и ту нема лијека

21.12.2016 15:04

Џабе земаљска дигитална телевизија, народ ће наставити користити услуге кабловске, јер овај мазо народ воли кад га сваки мјесец одеру за овај или онај пакет. ПАКЕТ!, како то лијепо звучи за њихове телеће мозгове. Осјећају се тако нобл ако користе скупе услуге телеком оператера. А шта се може, док је оваца, биће и вуне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Задњи воз

21.12.2016 15:42

Дигитална телевизија у БиХ касни само 5 година. Ови сто дрзе кабловске су јаки играци и вјероватно они лобирају и задрзавају уводјење дигиталног емитовања јер це се са двије антене имати бар 10 канала, сви цисти ко сателитска слика, па це мало ко висе хтјети плацати кабловску. А обзиром на економску ситуацију, неце ни моци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема висе претплате

21.12.2016 15:45

Ето сад це моци увести наплату као код мобилне, платис па откљуцас РТРС, па гледас. Сто висе платис, висе гледас. Сто висе гледас, то си веца будала.

ОДГОВОРИТЕ