Digitalni signal do kraja naredne godine

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač izjavio je danas u Sarajevu da bi cijela BiH, kada je riječ o multipleksu A, mogla biti pokrivena digitalnim signalom do kraja naredne godine.

Bosna i Hercegovina 21.12.2016 | 14:19
Digitalni signal do kraja naredne godine
"Prva faza je završena i to su ova tri područja - Banjaluka, Sarajevo i Mostar, koja su u ovom trenutku pokrivena digitalnim signalom. Da bi se završila kompletna digitalizacija, a to je multipleks A - prva faza ovog procesa, potrebno je objaviti tender, raspisati ga i nabaviti opremu za sva ostala područja, a u BiH ih je ukupno šest", rekao je Kovač na godišnjoj konferenciji RAK-a.

On je pojasnio da je strategijom o digitalizaciji BiH, multipleks A bio namijenjen isključivo javnim operaterima, dodavši da je RAK u prethodnom periodu radio na tome da u ovaj multipleks uđu i ostale televizije, što je i usvojeno.

Prema njegovim riječima, to je bilo neophodno, jer proces digitalizacije u BiH mnogo kasni, tako da je bilo potrebno da se omogući da i komercijalne i sve ostale televizije budu ravnopravne sa javnim servisima.

"Ostali multipleksi biće u nekom narednom periodu, pogotovo multipleks B, koji je strategijom bio namijenjen za komercijalne televizije. Oni će sačekati neko bolje vrijeme, a cijeneći iskustva kolega u okruženju, mislimo da u ovom trenutku sa multipleksom A možemo zadovoljiti dobar dio potreba kada je u pitanju digitalna televizija u BiH", istakao je direktor RAK-a.

On je dodao da RAK trenutno radi stručnu analizu koja će biti gotova do kraja prvog kvartala naredne godine, a koja će sadržavati tehničku specifikaciju za svu opremu koju građani BiH treba da nabave da bi mogli bez problema pratiti digitalni signal.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dragan

21.12.2016 13:24

Koliko će nam to popraviti standard života! Bravo!

ODGOVORITE
Name

patriot

21.12.2016 13:56

Vazno je da beru pretplatu (pare) a na ekranu samo neke tackice i linije - bagra !

Name

Svugdje ista pjesma

21.12.2016 14:17

"Rade strucnu analizu u vezi porebne opreme za prijem digitalnog zemaljslog signala." Evo, ja cu im reci, da se ne trose na analizu. Treba im antenska konzola na krovu, koaksijalni kabl, antenska skretnica, par antena, par pojacala, ispravljac za napajanje, digitalni televizor ili digitalni prijemnik, ako ce nastaviti koristiti analogni televizor. To je sve.

ODGOVORITE
Name

cups

21.12.2016 14:34

Strucna analiza se radi na procjeni trzista ko ce da proda vise prijemnika za digitalni signal. Signal treba da bude tako specifican da ga mogu gledati samo oni koji su kod RODJE kupili prijemnik :) RODJO treba do tada da nabavi ogromne kolicine i sve trziste poklopi sa svojim prijemnicima.

ODGOVORITE
Name

Narod je mazohista i tu nema lijeka

21.12.2016 15:04

Džabe zemaljska digitalna televizija, narod će nastaviti koristiti usluge kablovske, jer ovaj mazo narod voli kad ga svaki mjesec oderu za ovaj ili onaj paket. PAKET!, kako to lijepo zvuči za njihove teleće mozgove. Osjećaju se tako nobl ako koriste skupe usluge telekom operatera. A šta se može, dok je ovaca, biće i vune.

ODGOVORITE
Name

Zadnji voz

21.12.2016 15:42

Digitalna televizija u BiH kasni samo 5 godina. Ovi sto drze kablovske su jaki igraci i vjerovatno oni lobiraju i zadrzavaju uvodjenje digitalnog emitovanja jer ce se sa dvije antene imati bar 10 kanala, svi cisti ko satelitska slika, pa ce malo ko vise htjeti placati kablovsku. A obzirom na ekonomsku situaciju, nece ni moci.

ODGOVORITE
Name

Nema vise pretplate

21.12.2016 15:45

Eto sad ce moci uvesti naplatu kao kod mobilne, platis pa otkljucas RTRS, pa gledas. Sto vise platis, vise gledas. Sto vise gledas, to si veca budala.

ODGOVORITE