Ријешена једна од највећих мистерија?

Легенда о Камелоту тема је бројних књига и филмова, а проналажење тачне локације замка краља Артура заокупља пажњу научника већ више од 1.000 година. Ипак, ова загонетка можда је коначно добила своје разрешење.

Свијет 20.12.2016 | 21:58
Ријешена једна од највећих мистерија?
Један пензионисани професор универзитета Бангор у Великој Британији недавно је открио да сматра да је чувено место на којем је краљ Артур планирао напад на Саксонце био - Јоркшир.

Питер Филд наводи да је за време предавања о римској окупацији Британаца посматрао мапе, када је приметио назив "Камулодунум" који значи "Утврђење Бога Камула. Сасвим је могуће да реч Камелот представља скраћеницу овог назива.

"Све коцкице су се одједном сложиле. Верујем да сам решио загонетку стару 1.400 година. Погледао сам локацију осталих насеља и схватио да се Камулодунум налази на путу ка Јорку, место са којег су Брити планирали да спрече англосаксонску инвазију у случају да до ње дође", рекао је Филд.

Постојеће рушевине римског утврђења надомак Аутлејна, који се налази на путу између Честера и Јорка, налазе се на локацији која би савршено одговарала краљу Артуру и његовом Округлом столу, сматра професор.

Он је закључио да би се Артурова војска састајала у Честеру и још неком граду на стратешки доброј позицији за одбрану Јорка, а оснивање тврђаве у близини Аутлејна савршено би се поклапало са Артуровим плановима.

Извор: Даилy Маил

Коментари / 0

Оставите коментар