Riješena jedna od najvećih misterija?

Legenda o Kamelotu tema je brojnih knjiga i filmova, a pronalaženje tačne lokacije zamka kralja Artura zaokuplja pažnju naučnika već više od 1.000 godina. Ipak, ova zagonetka možda je konačno dobila svoje razrešenje.

Svijet 20.12.2016 | 21:58
Riješena jedna od najvećih misterija?
Jedan penzionisani profesor univerziteta Bangor u Velikoj Britaniji nedavno je otkrio da smatra da je čuveno mesto na kojem je kralj Artur planirao napad na Saksonce bio - Jorkšir.

Piter Fild navodi da je za vreme predavanja o rimskoj okupaciji Britanaca posmatrao mape, kada je primetio naziv "Kamulodunum" koji znači "Utvrđenje Boga Kamula. Sasvim je moguće da reč Kamelot predstavlja skraćenicu ovog naziva.

"Sve kockice su se odjednom složile. Verujem da sam rešio zagonetku staru 1.400 godina. Pogledao sam lokaciju ostalih naselja i shvatio da se Kamulodunum nalazi na putu ka Jorku, mesto sa kojeg su Briti planirali da spreče anglosaksonsku invaziju u slučaju da do nje dođe", rekao je Fild.

Postojeće ruševine rimskog utvrđenja nadomak Autlejna, koji se nalazi na putu između Čestera i Jorka, nalaze se na lokaciji koja bi savršeno odgovarala kralju Arturu i njegovom Okruglom stolu, smatra profesor.

On je zaključio da bi se Arturova vojska sastajala u Česteru i još nekom gradu na strateški dobroj poziciji za odbranu Jorka, a osnivanje tvrđave u blizini Autlejna savršeno bi se poklapalo sa Arturovim planovima.

Izvor: Daily Mail

Komentari / 0

Ostavite komentar