Вишеград: Вакцине против грипа примило 80 пацијената

Вакцинација против грипа у Вишеграду приводи се крају. Од 120 доза вакцина против ове болести, 80 пацијената је већ вакцинисано.

Република Српска 20.12.2016 | 21:50
Вишеград: Вакцине против грипа примило 80 пацијената
„Вакцине су добили пацијенти који имају индикације за њену примјену, а то су дијабетичари, кардиоваскуларни и болесници који су завршили са хемиотерапијом, као и дјеца која болују од плућних болести и људи који су обољели од сиде", каже специјалиста породичне медицине у вишеградском Дому здравља Снежана Ђуровић.

Ове дозе вакцина добијене су од Фонда здравственог осигурања и бесплатне су за пацијенте. „Дозе вакцина које остану неупотријебљене за наведене категорије болесника до краја децембра дајемо онима који су навикли или желе да се вакцинишу“, додаје Ђуровићева.

Ђуровићева препоручује да је добра заштита од појаве гипа у овом временском периоду унос у организам доста витамина добијених природним путем од свјежег воћа и поврћа, затим употреба чајева и препарати који јачају имунитет и физичку активност. У Градској апотеци кажу да грађани могу да купе вакцине против грипа по цијени од 19 конвертибилних марака.

У краткој анкети коју смо провели у чекаоницама Дома здравља у Вишеграду, становници углавном причају да никад нису примили вакцину против грипа и да се лијече припродним путем чајевима и конзумирањем већих количина воћа и проврћа.

Љекари тврде да још нису забиљежени случјеви обољења од грипа, јер ниске темпаратуре не дозвољавају развој вируса и бактерија.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар