Višegrad: Vakcine protiv gripa primilo 80 pacijenata

Vakcinacija protiv gripa u Višegradu privodi se kraju. Od 120 doza vakcina protiv ove bolesti, 80 pacijenata je već vakcinisano.

Republika Srpska 20.12.2016 | 21:50
Višegrad: Vakcine protiv gripa primilo 80 pacijenata
„Vakcine su dobili pacijenti koji imaju indikacije za njenu primjenu, a to su dijabetičari, kardiovaskularni i bolesnici koji su završili sa hemioterapijom, kao i djeca koja boluju od plućnih bolesti i ljudi koji su oboljeli od side", kaže specijalista porodične medicine u višegradskom Domu zdravlja Snežana Đurović.

Ove doze vakcina dobijene su od Fonda zdravstvenog osiguranja i besplatne su za pacijente. „Doze vakcina koje ostanu neupotrijebljene za navedene kategorije bolesnika do kraja decembra dajemo onima koji su navikli ili žele da se vakcinišu“, dodaje Đurovićeva.

Đurovićeva preporučuje da je dobra zaštita od pojave gipa u ovom vremenskom periodu unos u organizam dosta vitamina dobijenih prirodnim putem od svježeg voća i povrća, zatim upotreba čajeva i preparati koji jačaju imunitet i fizičku aktivnost. U Gradskoj apoteci kažu da građani mogu da kupe vakcine protiv gripa po cijeni od 19 konvertibilnih maraka.

U kratkoj anketi koju smo proveli u čekaonicama Doma zdravlja u Višegradu, stanovnici uglavnom pričaju da nikad nisu primili vakcinu protiv gripa i da se liječe priprodnim putem čajevima i konzumiranjem većih količina voća i provrća.

Ljekari tvrde da još nisu zabilježeni slučjevi oboljenja od gripa, jer niske temparature ne dozvoljavaju razvoj virusa i bakterija.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar