Могу ли се повезати Берлин и Анкара?

Директор обавештајне групе СИТЕ Рита Кац оцјенила је да џихадисти славе смрт руског амбасадора и демантује да иза напада у Берлину стоји Исламска држава.

Свијет 20.12.2016 | 09:54
Могу ли се повезати Берлин и Анкара?
Шеф групе специјализоване за праћење активности терористичких групација је навела да Исламска држава никада не преузима одговорност за неки злочин све док је извршилац жив.

У случају трагедије у Берлину, полиција је успјела да ухапси возача камиона који је усмртио 12 особа и повриједио више од 50 на божићном вашару. Ипак, могућност да се то догодило постоји, полиција још није дефинисала да ли се ради о терористичком нападу или о саобраћајној несрећи, али је сценарио већ познат – камион је усмртио 86 људи у Ници ове године и то је учинио "усамљени џихадистички вук".

Такође, власник компаније у чијем посједу је био камион смрти из Берлина је навео да је изгубио контакт са својим рођаком, који је из Њемачке у Пољску требало да превезе челик, у понедјељак поподне и да је сигуран да му се нешто догодило, као и да је камион украден.

Са друге стране, убиство руског амбасадора Андреја Карлова је, према наводима Кацове, изазвало лавину одушевљења на налозима на друштвеним мрежама који су у вези са Исламском државом и Ал Каидом, иако још није утврђена никаква веза између убице и неке терористичке организације.



Она потврђује да је Мевлут Алтнташ, убица руског амбасадора био полицајац, али и да његови наводи о "освети за Алеп" нису потврђени од стране џихадистичких организација. Ипак, медији лојални Ал Каиди наводе, уз дијељење снимка убиства, да такав видео лијечи ране, као и да је 22-годишњи Турчин "херој који није могао да трпи масакр у Алепу и Шаму".

Власти су Алтнташа оптужиле да је био члан покрета Фетулаха Гулена, који је оптужен за покушај пуча у јулу ове године. Кацова је објавила документ у ком се наводи да је полицијски службеник рођен 1994. године тражио одсуство из службе од 16. до 18. јула, у периоду када је и извршен покушај војног удара и насилне промјене власти.

(Б92)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Истина

20.12.2016 10:21

Смишљено скретање пажње са убиства руског амбасадора. И ништа више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предсједник

20.12.2016 15:54

Није логично да предсједник Републике Српске нема везе са овим криминалним радњама? Зашто се не огласе Васковић и Вукановић?

ОДГОВОРИТЕ