Mogu li se povezati Berlin i Ankara?

Direktor obaveštajne grupe SITE Rita Kac ocjenila je da džihadisti slave smrt ruskog ambasadora i demantuje da iza napada u Berlinu stoji Islamska država.

Svijet 20.12.2016 | 09:54
Mogu li se povezati Berlin i Ankara?
Šef grupe specijalizovane za praćenje aktivnosti terorističkih grupacija je navela da Islamska država nikada ne preuzima odgovornost za neki zločin sve dok je izvršilac živ.

U slučaju tragedije u Berlinu, policija je uspjela da uhapsi vozača kamiona koji je usmrtio 12 osoba i povrijedio više od 50 na božićnom vašaru. Ipak, mogućnost da se to dogodilo postoji, policija još nije definisala da li se radi o terorističkom napadu ili o saobraćajnoj nesreći, ali je scenario već poznat – kamion je usmrtio 86 ljudi u Nici ove godine i to je učinio "usamljeni džihadistički vuk".

Takođe, vlasnik kompanije u čijem posjedu je bio kamion smrti iz Berlina je naveo da je izgubio kontakt sa svojim rođakom, koji je iz Njemačke u Poljsku trebalo da preveze čelik, u ponedjeljak popodne i da je siguran da mu se nešto dogodilo, kao i da je kamion ukraden.

Sa druge strane, ubistvo ruskog ambasadora Andreja Karlova je, prema navodima Kacove, izazvalo lavinu oduševljenja na nalozima na društvenim mrežama koji su u vezi sa Islamskom državom i Al Kaidom, iako još nije utvrđena nikakva veza između ubice i neke terorističke organizacije.



Ona potvrđuje da je Mevlut Altntaš, ubica ruskog ambasadora bio policajac, ali i da njegovi navodi o "osveti za Alep" nisu potvrđeni od strane džihadističkih organizacija. Ipak, mediji lojalni Al Kaidi navode, uz dijeljenje snimka ubistva, da takav video liječi rane, kao i da je 22-godišnji Turčin "heroj koji nije mogao da trpi masakr u Alepu i Šamu".

Vlasti su Altntaša optužile da je bio član pokreta Fetulaha Gulena, koji je optužen za pokušaj puča u julu ove godine. Kacova je objavila dokument u kom se navodi da je policijski službenik rođen 1994. godine tražio odsustvo iz službe od 16. do 18. jula, u periodu kada je i izvršen pokušaj vojnog udara i nasilne promjene vlasti.

(B92)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Istina

20.12.2016 10:21

Smišljeno skretanje pažnje sa ubistva ruskog ambasadora. I ništa više.

ODGOVORITE
Name

Predsjednik

20.12.2016 15:54

Nije logično da predsjednik Republike Srpske nema veze sa ovim kriminalnim radnjama? Zašto se ne oglase Vasković i Vukanović?

ODGOVORITE